Voorzitter Ernst Pieter Bantema.
Voorzitter Ernst Pieter Bantema. Archieffoto: Sietse de Boer

THOR heeft de zaakjes aardig op de rit

Sport

LIPPENHUIZEN Het gaat goed met THOR. De 102-jarige voetbalvereniging staat er volgens voorzitter Ernst Pieter Bantema sportief en organisatorisch prima voor. Toch is de Liphúster toekomst niet rimpelloos. De bezetting van de lagere teams is soms een probleem en het aantal klussende vrijwilligers dunt uit.

De bezetting van de vooral uit senioren bestaande vrijwilligersploeg staat onder druk en daar maakt de voorzitter zich zorgen over. De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is hoog en het logische gevolg is dat mensen om uiteenlopende redenen afhaken of minder belastbaar zijn. Lachend: “Guon komme foaral foar it bakje kofje. Nee hear, dat is net wier, mar as je âlder wurde, wurdt it wol dreger om in karweike te dwaan. Wy kinne wol in pear ekstra hantsjes brûke.”

Niet dat de vrijwilligers loodzware werkzaamheden uit moeten voeren, maar het schoonhouden van kantine en kleedkamers, het groen tussen de tegels verwijderen en prullenbakken legen vraagt tijd en mensen. En vele handen maken licht werk, weet de voorzitter. “As je it op freedtemiddei mei-inoar oanpakke is it net in soad wurk en hoech je miskien net alle wiken.”

THOR is op zoek naar mensen die de handen uit de mouwen willen steken voor de vereniging. Bantema kan het dorpsgenoten die tijd over hebben aanraden. Vrijwilligerswerk geeft voldoening, aldus de voorzitter. “It hat in sosjale funksje. It is in hiel gesellige ploech. Je binne oan it wurk, mar drinke ek in bakje mei-inoar en bliuwe op ‘e hichte fan it lêste nijs út it doarp.”

Lagere teams

Een ander punt van zorg van de voorzitter is de bezetting van de lagere teams. Om voldoende mensen op de been te kunnen brengen voor de wedstrijden van 35+- en 45+-teams is een strakke planning vereist. “Se fuotbalje net tagelyk om’t se dan gjin spilers úwikselje kinne.” Waar Bantema zich echter het meest over verbaast is dat spelers van het tweede elftal niet trainen en soms makkelijk wedstrijden laten schieten.

“Der komt gjin kyp op ‘e training”, aldus de voorzitter. Het verzetten van de oefenavond van de vrijdag naar de woensdag leverde geen betere opkomst op. “We krije it net foar- elkoar om de spilers fan de legere teams oan it trainen te krijen.” Bantema snapt het niet. “As je fit wêze wolle, moat je neffens my minimaal ien kear traine. Elts hat syn reden om net te trainen, mar ik bliuw it nuver finen.” De gevolgen blijven niet uit, aldus Bantema. THOR heeft voldoende spelers voor een tweede elftal, maar in de praktijk is het lastig om wekelijks een elftal voor de aftrap te laten verschijnen. “It komt spitigernôch foar dat we op snein mar seis man ha en dêrtroch wedstriden ôfsizze moatte.   Wêrom’t se net komme, ik snap it net. Se belibje fuotbal oars, te frijbliuwend yn myn eagen.” 

Ondanks dat er zaken zijn die beter kunnen, wil de voorzitter niet klagen. Het gaat goed met THOR, vindt Bantema. Financieel heeft de voetbaltak van de omnivereniging de zaken op orde, het contract met hoofdsponsor Jumbo is net verlengd. Het ledenbestand is op peil en sinds 2018 maakt THOR samen met het dorpshuis en de basisschool gebruik van een nieuw multifunctioneel centrum. “En wy ha in moai keunstgersfjild krigen.”


Reinder Jeensma, trainer van Thor - Archieffoto: Sietse de Boer

Op de tenen

Sportief deed THOR een stapje terug. De Liphústers liepen enkele jaren op de tenen in de derde klas, maar wisten afgelopen seizoen degradatie niet te voorkomen. Onder de nieuwe trainer Reinder Jeensma, die THOR in het verleden eerder onder zijn hoede had, draaien de Liphústers prima mee in 4B en hebben ze nog volop kans op een periodetitel.

Bantema is goed te spreken over de aanpak van Jeensma, afgelopen zomer de opvolger van Dennis van den Driessche. Dat was volgens de voorzitter een uitstekende trainer, maar te ambitieus en te gedreven voor een dorpsclub als THOR. “Dêr hiene sommige spilers muoite mei. Wy ha mei jongens prate moatten om harren derby te hâlden Wy moatte gjin spilers kwytreitsje, dat kin in lytse doarpsklub net lije.”

De lossere aanpak van Jeensma past volgens Bantema uitstekend bij THOR. “Mar hy is wol dúdlik. Spilers witte wêr’t se oan ta binne.” De kans is aanwezig dat THOR zich voor de nacompetitie plaatst. Een mooi resultaat, maar promotie is geen must voor de voorzitter. “Wy ha it jierren dreech hân yn ‘e tredde klas en draaie no moai mei. Dat jout folle mear foldwaning.”

Dat door de degradatie de derby tegen Gorredijk niet meer op het programma staat is jammer, stelt Bantema. “De derby tsjin De Gordyk libbet enoarm. Yn it fjild is der in protte striid. Nei ôfrin sit de kantine fol en ha we in grutte omset. Gelokkich spylje wy no tsjin De Sweach, Blue Boys en Tynje en wa wit komt Wispolia of Langsweagen der aanst noch by. De derby’s bliuwe it moaist om te spyljen.”

Bij de jeugd werkt THOR samen met buurverenigingen Tijnje en Wispolia. Bantema sluit niet uit dat de verenigingen in de toekomst ook bij de senioren de handen ineenslaan. De komst van weekendvoetbal zal fusies, vooral bij kleinere verenigen, in de hand werken, denkt hij. “It is miskien net wat je wolle, mar as je om selsstannich te bliuwen oeren ride moatte foar in wedstryd, is de kar net lestich, liket my. Fuotbalje yn eigen regio is en bliuwt it moaiste.”

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 20 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 22 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws gisteren
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur gisteren
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur gisteren
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport gisteren
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur gisteren
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws gisteren