Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink. Foto: Renske Woudstra

Marian Klein Ikkink: ‘Zien is de kunst van het kijken’

Cultuur

BEETSTERZWAAG Op een gegeven moment heb je gewoon een ‘fototoestel’ in je lijf. Marian Klein Ikkink gaat nergens zonder haar camera. Groot of klein of zelfs de smartphone: “Ik zie iets en pak dat moment.” Een snelle foto in het voorbijgaan of een bestudeerd plan met compositie en instellingen. “Maar als ik een foto maak, weet ik wat ik wil.”

“Kunst wil je soms begrijpen, zien wat er is. Maar als je weet wat het is, dan is het vaak niet zo mooi meer.” Fotografe Marian pakt er een foto bij die ze maakte van een gebouw in Toronto. Als je de foto flink bestudeert, zie je er een gebouw in met andere details. En toch werd ze niet getriggerd door de architectuur. “Het gaat mij om de lijnen en de bijzondere kleuren.” De lijnen van het gebouw zelf met daartussen de blauwe lucht en hijskranen weerspiegeld in de vele ramen.”

Ik kijk anders

“Zien wat er is en dat zo puur mogelijk vastleggen met zo weinig mogelijk nabewerking.” Marian kijkt vaak anders dan anderen. “Dat wil niet zeggen dat ik meer zie, ik kijk anders. Je ziet dat veel mensen gewend zijn om alleen door de lens of op de display van het toestel te kijken en niet meer zien wat voor hen staat.” Zo kan haar oog gegrepen worden door twee simpele witte koffiekopjes op een groenige tafel. Gewoon in het voorbijgaan op een terrasje pakte dit beeld haar. “Die ene met resten van zo’n viezig groenige thee, de andere met bruinige inhoud. Ik zag die grijzige achtergrond en de lichtere lijnen in het tafelblad.” Vastgelegd met de iPhone resulteerde dit in een aansprekend ‘werk aan de wand’.


Foto: Marian Klein Ikkink

Ik weet wat ik wil

Foto’s van taferelen in het voorbijgaan wisselt Marian af met nauwkeurig geregisseerd beeldmateriaal. “Dan denk ik na over bijvoorbeeld scherptediepte en diafragma. Ik weet wat ik wil en maak meestal ook niet veel foto’s van hetzelfde.” Prachtig voorbeeld is de roestige emmer in een verlaten fabrieksgebouw. “Het is gewoon een emmer. Die stond in een donker gebouw en dan is het de kunst om de foto zo te krijgen dat je de muur en de vloer goed kunt zien.” 

Ze houdt ervan om het beeld zo puur mogelijk te houden. “In de nabewerking heb ik alleen wat gespeeld met de lichttemperatuur.” Afgedrukt op aluminium lijkt de bladderende muur grijpbaar, lijkt het alsof de druppel roest naast de emmer zo de kamer in valt. Marian Klein Ikkink fotografeert alles wat haar oog trekt. Dat kunnen vergane of vergeten objecten zijn, landschappen of stillevens, maar ook evenementen of reportages in opdracht. 

“Fotografie is een deel van wie ik ben, dat is altijd zo geweest. Ik ga nergens naartoe zonder camera, al is het vaak alleen maar mijn iPhone.” Met haar manier van werken wil ze ook graag anderen inspireren. “Binnenkort organiseer ik weer een fotografieweek. Heel fijn om te zien hoe deelnemers geraakt kunnen worden door hun eigen fantasie.”

Werk van Marian Klein Ikkink (fotografieklik.nl) hangt tijdens de Kunstroute Opsterland in de Witte Kerk Hemrik. De Kunstroute is tijdens het pinksterweekend te zien: 18 t/m 20 mei dagelijks 11.00 tot 17.00 uur. Kunstinopsterland.nl

Afbeelding
Afbeelding

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 53 seconden geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04