Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart. Foto: Marije Geertsma

Read Swart gaat richting eeuwfeest

Sport

DE KNIPE Dat voetbalvereniging Read Swart 95 jaar bestaat wordt in augustus bescheiden gevierd. In 2029, bij het eeuwfeest, wil de club groots uitpakken. De Knypster vereniging staat er goed op, maar het is zaak alert te blijven, vindt voorzitter Peter Laan.

In vijf jaar tijd kan er veel veranderen, weet Laan. Het fundament bij Read Swart is stevig, maar het verenigingsleven, en zeker dat in kleine dorpen als De Knipe, staat onder druk. Het feit dat het vrouwenteam van Read Swart er komend seizoen mee stopt, is daar een treffend voorbeeld van. “Een aantal vrouwen stopt en dan is het lastig om aanvulling te vinden”, vertelt de voorzitter.

Laan prijst zich gelukkig met het feit dat de vereniging nog vier seniorenteams heeft en dat de bezetting van de jeugdteams op peil is. “We hebben gelukkig een onder 19; voor de doorstroming naar het eerste elftal is dat belangrijk.”

Experiment

In het nieuwe seizoen start Read Swart met een experiment. Op initiatief van een van de leden begint de vereniging met een 18+-team (7 tegen 7) op vrijdagavond. Het team is bedoeld voor spelers die op zondag geen tijd hebben om te voetballen. Volgens Laan keert met de komst van het nieuwe elftal een aantal oud-leden terug bij de vereniging. “Dat is een mooie ontwikkeling”, vindt de voorzitter, die wel van mening is dat er geen sprake van ‘kannibalisme’ mag zijn. “Het kan niet zo zijn dat spelers van onze andere elftallen naar de vrijdagavond overstappen en dat deze teams hierdoor in de problemen komen.”

Een punt van zorg is het vinden van vrijwilligers voor het trainen en begeleiden van de verschillende elftallen. De leden zijn volgens de voorzitter best bereid de handen voor Read Swart uit de mouwen te steken, maar niet op structurele basis. “Maar daar staan we niet alleen in, veel verenigingen hebben hier last van.” Dat de jonge generatie voetballers bij wedstrijden en trainingen makkelijk verstek laat gaan, speelt volgens Laan een rol in het probleem. Die houding leidt soms tot frictie met oudere leden die volgens Laan ‘super loyaal’ aan het team zijn. “Het schuurt soms. Hier moeten we met zijn allen een oplossing voor zien te vinden.”

De Jong blijft

Hans de Jong staat ook volgend seizoen voor de groep bij Read Swart. Laan is blij met de aanwezigheid van de ervaren trainer. “De kwaliteit van zijn oefenstof is goed. Hans is enthousiast en heeft bewezen jonge spelers beter te kunnen maken. Dat is ook nodig, willen we ons in de derde klasse kunnen handhaven.”

Het gaat op vele fronten goed met Read Swart, vindt Laan. De voorzitter is vooral trots op het uitgevoerde verduurzamingsproject. Zo zijn met behulp van subsidies onder andere zonnepanelen aangeschaft en de gebouwen geïsoleerd. “Het is een heel traject geweest, de afronding is een mooie mijlpaal voor de vereniging.”

Meer SA!

Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 4 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 8 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04
Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 21 mei, 15:39