Christiaan Schipper
Christiaan Schipper

Rente

Column

Na een stijging sinds begin 2022, is de hypotheekrente dit jaar weer gedaald. Momenteel ligt de 10 jaar vaste rente met Nationale Hypotheek Garantie tussen 3,5% en 4,0%, historisch gezien nog steeds laag. 

Opvallend is dat een korte rentevaste periode momenteel duurder is dan een langere. Het maandvariabele tarief staat nu rond de 5,5%. De algemene rentestijging kwam door renteverhogingen van de ECB, bedoeld om de inflatie te beteugelen. Nu de inflatie op het gewenste niveau is, lijkt het erop dat de rente vanaf juni mogelijk wordt verlaagd. 

Verwacht wordt dat de rente tegen het einde van dit jaar zal dalen en volgend jaar nog verder. Het historisch lage niveau van medio 2022 zal waarschijnlijk en hopelijk niet terugkeren. Het zorgde voor verstoringen in de markt, zoals explosieve stijging van woningprijzen en overbiedingen. 

De te verwachten daling kan door nieuwe of verhoogde onrust in de wereld wel worden vertraagd. De laatste jaren hebben immers wel aangetoond dat gebeurtenissen in de rest van de wereld van grote invloed zijn op onze economie.

Maar welke keuze maak je zelf? Ga je voor een korte periode met bij aanvang een hogere rente dan bijvoorbeeld 10 jaar vast en hoop je dat de verwachting uitkomt en de rente verder gaat dalen zodat je de rente op een lager punt voor langere tijd vast kan zetten? 

Of ben je meer uit op zekerheid en kies je voor een langere periode waardoor je zeker bent van je maandlast voor langere tijd? Geen van beide is goed of fout. Je maakt een keuze die bij jou past. Overigens zijn de voorwaarden van een geldverstrekker minstens net zo belangrijk als de rente. Ik vergelijk alle banken voor je en samen maken we een keuze die bij jouw persoonlijke situatie past.

Christiaan Schipper

Hypotheekhouse Gorredijk

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 54 minuten geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 6 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 10 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04