De ABBA tributeband A*Fever sloot Oerrock 2024 af met een spetterend optreden
De ABBA tributeband A*Fever sloot Oerrock 2024 af met een spetterend optreden Foto Oerrock

‘Wereldprimeur’ en records Oerrock

Algemeen

URETERP De 23ste editie van Oerrock werd een succes en leverde volgens de organisatie een ‘wereldprimeur’ op. Het festival werd dankzij de dit jaar gerealiseerde aansluiting op het naast het festivalterrein gelegen zonnepark CO2 neutraal georganiseerd. Een unicum, aldus voorzitter Sietze Boonstra, die tevreden terugblikte op de drie festivaldagen.

Begon het festival op Hemelvaartsdag nog met lichte bewolking, de zon liet zich steeds vaker zien en de afsluitende zaterdag leverde zelfs een zonovergoten slotstuk op. Precies het weer dat nodig was om met de 12.000 zonnepanelen de benodigde stroom op te wekken voor de optredens van Anouk, Racoon, Typhoon en Kraantje Pappie, maar ook om koelkasten, tapinstallaties en snackapparatuur te laten draaien en lichten te laten branden.

De vijf dieselaggregaten die als back-up paraat stonden om een eventuele terugval van de stroomlevering te kunnen opvangen, hoefden niet te worden ingezet. “Wy hawwe op it terrein gjin drip disel brûkt,” concludeerde Boonstra zondagmiddag tevreden. De doelstelling om een emissievrij festival te organiseren was geslaagd, een reden om trots te zijn, aldus de voorzitter.


Een sfeervol beeld van het optreden van Guus Meeuwis. - Foto Oerrock

Met een emissievrij festival leverde Oerrock volgens Boonstra een wereldprimeur af. Leden van het Green-team, dat medeverantwoordelijk was voor de aanleg van de benodigde infrastructuur voor de vergroening, speurden het hele internet af naar vergelijkbare evenementen, maar: “Se koene neat fine, neffens ús binne wy it earste emisjefrije festival fan de wrâld.”

De primeur leverde Oerrock veel belangstelling op. Naast organisatoren van collega-evenementen, kwamen overheidsbestuurders en vertegenwoordigers van de energiesector hun licht opsteken in Ureterp. De aansluiting op het zonnepark is volgens Boonstra niet de laatste stap in de verduurzaming van het festival. “Wy hoopje yn ‘e takomst ek allinnich elektrysk oandreaune apparatuer te brûken.”

Oerrock verliep mede dankzij het prima weer uitstekend. Alle drie de festivaldagen zag het zwart van de mensen op het terrein aan de Skieppeleane. In totaal kwamen 39.000 festivalgangers naar de 23ste editie. Hoewel er een paar incidenten waren, verliep het festival rustig. Beveiliging en politie kwamen volgens Boonstra niet voor noemenswaardige problemen te staan.


De eerste editie van Oerrock Kids verliep uitstekend en is voor herhaling vatbaar. - Foto Oerrock

De eerste editie van Oerrock-Kids, een eigen festival voor kinderen, verliep uitstekend. De duizenden kinderen genoten van optredens van onder andere Monique Smit, Marc Floor en Kraantje Pappie. Volgens bestuurslid Jorryt Taekema had Kraantje Pappie zelfs zijn repertoire afgestemd op het jonge publiek. Oerrock Kids krijgt een vervolg, aldus Boonstra. “By sa ‘n earste kear binne der altyd learmomintsjes, mar wy binne tefreden.”

Zoals altijd sneuvelden er ook weer records. De bieromzet steeg naar 60.000 liter, meer dan ooit tevoren. Dat de organisatie vlekkeloos verliep, was mede te danken aan maar liefst 850 vrijwilligers die tijdens de voorbereiding op en het festival zelf keihard werkten om van Oerrock een succes te maken. “Sûnder ús frijwilligers kinne we net. Dêr binne wy elkenien hiel tankber foar.”

Oerrock werd zaterdag afgesloten met de traditionele tribute-avond. Het slotakkoord op het hoofdpodium was gereserveerd voor A*Fever, de vertolker van ABBA. Jong en oud danste, zong mee en genoot van hits als Dancing Queen, Chiquitita, Waterloo en Money, Money Money. De band sloot af met Thank you for the Music, toepasselijk, want muziek is en blijft de basis van het succes van het Ureterper festival.

Meer SA!

Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04
Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 21 mei, 15:39