Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse. Berend Drent

Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel

Sport

TIJNJE De voetballers van Tijnje spelen volgend seizoen weer in de vierde klasse. Een puntje in het thuisduel tegen de enige overgebleven titelrivaal Lemmer was genoeg om het kampioenschap in de wacht te slepen. Vraag niet hoe, want Tijnje keek vijf minuten voor tijd nog tegen een 0-2 achterstand aan. In de hectische slotminuten stelde de ploeg van trainer Robert Spoelstra de titel alsnog veilig.

Met nog twee duels te gaan, vier punten voorsprong en een veel beter doelsaldo, leek er tegen Lemmer weinig meer mis te kunnen gaan. Een gelijkspel was voldoende, toch bleef de trainer vooraf voorzichtig. “Dit binne wedstriden op himsels, de spanning sil ek meispylje,” aldus Spoelstra, die zijn spelers op de laatste oefensessie voor het duel met Lemmer slordig had zien trainen.

Het werd tegen Lemmer een hels karwei om het benodigde puntje uit het vuur te slepen. Tijnje, dat de laatste tien duels op rij had gewonnen en voor het laatst had verloren op tien december van het vorige jaar, van Lemmer, kwam in de slotfase van de eerste helft op een 0-2 achterstand. De thuisclub moest na de pauze in de achtervolging om een spannende slotdag van het seizoen te voorkomen.


Trainer Robert Spoelstra volgt gespannen het duel tegen titelrivaal Lemmer - Berend Drent

Het geduld van de Tijnje-fans werd lang op de proef gesteld, het duurde tot de 86ste minuut voor de thuisclub het net wist te vinden. De belangrijke aansluitingstreffer kwam op naam van Jesper de Leeuw die daarmee voor de 31ste maal dit seizoen trefzeker was. Gesterkt door het doelpunt zette Tijnje nog een keer aan om het benodigde punt te veilig te stellen en dat lukte.

Spoelstra, die na afloop door zijn uitzinnige spelers volledig gekleed onder de douche werd gezet, sprak zondag van een bizarre ontknoping. De trainer had gezien dat zijn elftal voor rust de kampioenstress niet wist te hanteren. “Wy joegen net thús.” Bovendien stuitte Tijnje op een fel spelend Lemmer, dat veel overtredingen maakte om de thuisclub niet in de wedstrijd te laten komen. De agressieve speelwijze leverde de gasten wel een aantal gele kaarten op.

Spoelstra wees zijn elftal er in de pauze alle schroom van zich af te gooien en te laten zien waarom Tijnje koploper in 5B is. Dat lukte, het moegestreden Lemmer was geen partij meer voor Tijnje en snakte bij tijd en wijle naar adem. Enig minpunt was dat Tijnje geen grote kansen wist te creëren. In de 86ste minuut viel gelukkig voor de ploeg van Spoelstra toch de aansluitingstreffer.


Jesper de Leeuw maakte tegen Lemmer zijn 31ste doelpunt van het seizoen - Berend Drent

Het doelpunt van clubtopscorer Jesper de Leeuw bracht nieuwe hoop en kracht. Tijnje zette nog een keer aan en scoorde zowaar , doelpunt Lammert Klaas Knobbe, nog de 2-2. De grensrechter probeerde volgens Spoelstra volledig onterecht de treffer af te laten keuren, maar vond geen steun bij de scheidsrechter.

Bij het opstootje dat daarbij ontstond, werd de doelman van Lemmer van het veld gestuurd. “Doe spilen se al mei tsien man,” vertelde Spoelstra. Tegen de overgebleven moegestreden negen spelers van Lemmer kwam de 2-2 en daarmee de titel niet meer in gevaar. De trainer was dolblij met het kampioenschap, maar: “Ik bin wol tsien jier âlder wurden.”

Tijnje is volgens Spoelstra over het hele seizoen gemeten de terechte kampioen en keert na de degradatie van vorig seizoen meteen terug in de vierde klasse. Een volgens de trainer knappe prestatie en tekenend voor het karakter en de ambitie van zijn spelersgroep. “Dizze jonges jouwe nea op, ek net as it, lykas ferline seizoen tsjinsit.”

Spoelstra verwacht dat Tijnje zich komend seizoen wel staande zal weten te houden op het niveau van de vierde klasse. Zijn spelers zijn inmiddels ervarener en hebben zich volgens de trainer individueel en in teamverband goed ontwikkeld. De eerste aanwinst voor Tijnje lijkt ook al binnen. Middenvelder Ivar Span van Jubbega, die eerder voor Flevo Boys uitkwam, lijkt volgend seizoen het groen van Tijnje te gaan dragen.


Feestvreugde na het behalen van de titel - Berend Drent

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 37 minuten geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04