Trainer Reinder Jeensma hoopt met THOR nog een periodetitel te veroveren.
Trainer Reinder Jeensma hoopt met THOR nog een periodetitel te veroveren. Sietse de Boer

THOR wil revanche op De Sweach

Sport

LIPPENHUIZEN “Wy ha noch wat rjocht te breidzjen.” Het is de eerste reactie van Reinder Jeensma, trainer van vierdeklasser THOR, als de derby tegen De Sweach ter sprake komt. De Sweachsters wonnen begin dit seizoen op sportpark De Kobunder met maar liefst 0-4. Een pijnlijke thuisnederlaag die om revanche schreeuwt.

Begin oktober werd THOR van de mat geveegd door De Sweach. Het was een verdiende zege voor de gasten bekent Jeensma ruiterlijk. “De Sweach wie fan de earste oant de lêste sekonde de bettere ploech.” De nederlaag was tekenend voor de wisselvallige competitiestart van het vorig seizoen gedegradeerde THOR. Inmiddels hebben de Liphústers de zaak op de rit en is de ploeg van Jeensma een degelijke middenmoter.

Sterk verjongd

De oorzaak van de degradatie is volgens Jeensma makkelijk te verklaren. Het om meerdere redenen sterk verjongde THOR kwam ervaring en kwaliteit tekort om zich in de derde klas staande te kunnen houden. Ook de ontsnappingsroute via de nacompetitie bood geen soelaas. RKO uit Rutten was over twee duels veel te sterk voor de Opsterlanders.

Jeensma, die de vertrokken Dennis van den Driessche opvolgde, haalde de routiniers Rick Zwart en Eelke Nijboer terug bij de selectie. De ervaren krachten zijn volgens de trainer van meerwaarde. De terugkeer van de gelouterde spelers zorgt ervoor dat THOR tegen een stootje kan.

En er zit nog een versterking aan te komen. Afgelopen zondag vierde de van een hernia-operatie herstelde Remco de Jong zijn rentree. De geroutineerde aanvaller kan volgens Jeensma in het restant van de competitie van waarde zijn voor THOR. ‘As we wat forsearje moatte kin Remco yn in kertier de wedstryd op slot goaie. Hy skopt se der maklik yn.”


Topscorer Yob Bos is met dertien doelpunten belangrijk voor de Liphústers.- Sietse de Boer

THOR staat er, ondanks het vertrek afgelopen zomer van de jonge talenten Jesse Stoelwinder (Gorredijk) en Lennard Mulder (Jubbega), goed op volgens Jeensma. “Wy prestearje nei fermogen. As we kompleet binne kinne we it eltse tsjinstanner lestich meitsje. Mar it is ek sa dat at der in pear jongens ûntbrekke, it sa mis gean kin. It komt krekt.”

De kracht van THOR schuilt volgens de trainer in het collectief. Jeensma beschikt over een hechte groep die bereid is vuil werk voor elkaar op te knappen. En het scheelt dat bij THOR een spits rondloopt die makkelijk het net weet te vinden. Yob Bos maakte dertien van de 24 Liphúster doelpunten. “As Yob noch wat rêstiger foar de goal wurdt, makket hy der noch mear,” weet zijn trainer.                                  

Bij THOR kijken ze niet meer naar beneden, stelt Jeensma. De trainer hoopt zelfs stiekem een periode in de wacht te kunnen slepen, maar promotie is niet het doel. “We spylje tsjin allegear ploegen út ‘e streek. Dat wurde der warskynlik alline mar mear. Ôfrûne wykein wie ik by Gordyk tsjin Oerterp. Dêr wie in protte folk langs de line. Prachtich moai. Derby’s binne in goeie saak foar it fuotbal en de fernienings.”

Lappenmand

Zondag gaat THOR op bezoek bij De Sweach, de nummer twee van de vierde klasse B. Zorgenvrij zijn de Liphústers niet voor de streekderby. Drie spelers: Silvio Kalkman, Rick Zwart en aanvoerder Jorrit Jan Mulder, zitten in de lappenmand. Ook De Sweach is niet compleet. Aanvoerder Eelke Jan Duizendstra kreeg afgelopen weekend rood en moet geschorst toekijken.

“De Sweach is ien fan de bettere ploegen”, vindt Jeensma die vooral beducht is voor Ties Vonk. De middenvelder is volgens de trainer de man die de lijnen uitzet bij de Sweachsters. “In moaie spiler, in jonge wêr’t minsken foar nij it fuotbal komme.” Wie er ook ontbreken, THOR is gebrand op een goede prestatie. De forse thuisnederlaag vraagt om een gepaste reactie. “We gean derfoar.”

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 7 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 10 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 11 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 11 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport gisteren
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09