Afbeelding
goarretocht

Goarretocht trekt recordaantal deelnemers

Sport
Het weer was ideaal, dus stond het parkeerterrein bij Sportcentrum Kortezwaag zondag vol auto’s met fietsenrek. Tussen 10.00 en 14.00 uur startten hier maar liefst 212 deelnemers aan de Goarretocht, een recordaantal deelnemers.
De tocht van dit jaar leidde de fietsers over circa 45 kilometer langs de vaart via Lippenhuizen en Hemrik naar Wijnjewoude. Vervolgens ging het via Waskemeer, Haule, Donkerbroek, Hoornsterzwaag en Jubbega weer terug naar Gorredijk. “In prachtige tocht”, aldus een tevreden deelnemer.
In 1947 werd de eerste Goarretocht gefietst, op de eerste zondag in september. “Wy wennen oan de Stationswei, dêr’t doe de tramrails noch yn leinen. Dêr siet wol gauris in fytser mei de tsjillen yn. Us heit siet dan klear om it tsjil wer wat rjocht te bûgen”, vertelt Arend Pietersma van de Stichting Gorredijk Vooruit, medeorganisator van de Goarretocht. Het werd een jaarlijks terugkerende tocht tot in de jaren 60 de organisatie stopte. Gorredijk Vooruit, een stichting die geld inzamelt om evenementen in Gorredijk te ondersteunen, pakte zo rond 1980 de organisatie van de Goarretocht zelf maar op. “Wy fûnen it sa spitich dat it opholden wie. Us earste kear wie in grut súkses, dat sûnt dy tiid wurdt de tocht alle jierren wer fytst. Elk jier leit der in oare rûte.” De controlepost bevindt zich altijd op een plek waar ook ruimte is voor een kopje koffie of een sanitaire stop. Dit jaar was dat bij het dorpshuis in Haule.
De deelnemers komen van heinde en verre. Pietersma herinnert zich de man uit Oude Pekela. “Dy kaam hjir op de fyts, doe hie hy al sa’n 70 kilometer hân. Hy hat de tocht riden en is doe wer nei hûs ta fytst. Syn kommentaar: Och, ik mag graag fiets’n.” Veel deelnemers fietsen de tocht al jaren, maar er doen ook ieder jaar weer nieuwe mensen mee. Zij krijgen na afloop allemaal een medaille.
Twee jaar geleden nam de commissie Fietsturfroute de organisatie over. “Dy dogge dat wat profesjoneler: de fytsers krije in kaart en in rûtebeskriuwing mei, der steane pylkjes oan de rûte, en se ha in moaie poster makke.” De tocht draagt sinds kort het keurmerk ‘NTFU Extra Goed Geregeld’, verleend door de Nederlandse Toer Fiets Unie, de grootste wielersportbond van Nederland.
Voor volgend jaar zijn er plannen om ook een mountainbikeroute uit te zetten. Pietersma: “Troch datsoarte ûntwikkelingen hoopje wy wat te groeien, mar it waar is fansels o sa belangryk. Ferline jier wie it striemin waar, doe hiene wy mar 23 fytsers.”

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 20 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 22 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws gisteren
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur gisteren
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur gisteren
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport gisteren
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur gisteren
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws gisteren