Afbeelding
Foto: Renske Woudstra

Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan

Nieuws

GORREDIJK ‘Jump, jump, jump!’, moedigt de burgemeester aan. Dat laat klas 6b van School Loevestein zich geen twee keer zeggen. Onder aanvoering van clown José en juf Janet beklimmen ze de torenhoge trap. 

De regen spettert en het is koud. Daar malen ze niet om want vandaag mogen ze als eersten de nieuwe waterglijbaan in De Delte uitproberen.

O, o, o wat is het hier koud, roept clown José hoog van de glijbaan. En daar gaan ze, luid gillend roetsjen ze over de golfjes en plonsen het bad in. Maar goed dat burgemeester Andries Bouwman zojuist met een druk op de knop de nieuwe afdekzeilen aan de kant heeft geschoven.


Dat de schoolklas als eerste van de waterglijbaan mag, dat is logisch. Onder aanvoering van juf Janet Huisman waren zij het die de eerste prijs binnenhaalden in de prijsvraag De Gordyk oan set. Met die 50.000 euro werd de glijbaan aangeschaft. Maar dan ben je er nog niet, zegt zwembadsecretaris Ruud Wubbolts. “Met dat geld konden we de glijbaan aanschaffen maar dan staat hij nog niet. We hebben ons eigen spaarpotje gebruikt voor de aanleg.”

De waterglijbaan was een lang gekoesterde wens, vertelt Wubbolts. “En toen kwam De Gordyk oan set. Janet Huisman van School Loevestein heeft dat opgepakt en samen met de kinderen heeft ze voor veel stemmen gezorgd.” Ook het zwembad zelf deed mee aan deze prijsvraag die mogelijk gemaakt werd door geld uit de Regio Deal Zuidoost Friesland. Met die prijs, ook 50.000, werd een nieuw pierenbad aangelegd.

Het pierenbad is verplaatst naar de speeltuin. “We hebben geruild met de gemeente. De oude plek wordt buitenruimte voor de nieuwbouw van het sportcentrum.” Bij het pierenbad komt nog een zithoek voor ouders als onderdeel van het nieuw te realiseren entreegebouw. Ook krijgt de speeltuin in de toekomst nieuwe toestellen.

De afgelopen winterperiode is hard gewerkt om het zwembad te verbeteren. Naast de waterglijbaan en het nieuwe pierenbad, kwam er een op afstand bedienbare afdekking voor de beide zwembaden. “De oude afdekzeilen waren gescheurd en gerepareerd. Voor de toezichthouders was het zwaar werk om de zeilen ’s avonds weer op te rollen.” Die oude zeilen zijn door de gemeente vervangen door automatisch een oprolbaar lamellensysteem.

Naast de drie grote projecten is door de gemeente groot onderhoud uitgevoerd. De coating van de beide grote baden is hersteld en het hekwerk tussen De Delte en het korfbalveld is vervangen door een hoger hek. Voor het komende winterseizoen staat de nieuwbouw van het entreegebouw op het programma. Hierin worden horeca en een vergaderzaaltje ondergebracht. Ook wil De Delte aan de slag met een bron om in de eigen watertoevoer te voorzien.


Op Koningsdag, zaterdag 27 april, werd het gerenoveerde bad officieel geopend door burgemeester Andries Bouwman samen met kinderburgemeester Mirre Kanters. Mirre onthulde symbolisch de glijbaan door het verwijderen van een grote vlag, Andries drukte op de knop waarmee de laatste afdeklamellen terugschoven.

“Ik denk dat er nu nog meer mensen naar het zwembad gaan komen”, zegt Mirre. En dat is belangrijk vindt ze. “Zo wordt het veiliger.” Zelf weet ze daar alles van met maar liefst een stuk of acht zwemdiploma’s. Het laatste diploma, junior redder 4, was wel het moeilijkste. “We moesten een pop van veertig kilo van de bodem af halen.” Het leukste aan zwemmen? “Dat je vrij bent en kan doen wat je wilt.”


Meer SA!

Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 17 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 17 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 17 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 13 mei, 15:03
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport 13 mei, 13:41
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 12 mei, 17:43
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18