Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman. Foto: Siebe Kuipers

Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven

Nieuws

BEETSTERZWAAG Henk Modderman en Meta de Vries waren vorige week zestig jaar getrouwd. Hij komt oorspronkelijk uit het Groningse Beerta en zij uit Oost-Friesland. Na vele verhuizingen belandden ze uiteindelijk in Beetsterzwaag.

Meta de Vries werd net voor de oorlog geboren in Ditzum, een klein Duits dorp nabij Emden in Oost-Friesland. In het kleine boerengezin was moeder altijd druk, ook op de boerderij. De oorlog bracht grote veranderingen. Vader diende als soldaat eerst in Rotterdam en later aan het oostfront in Rusland. In mei 1948 kwam hij eindelijk weer thuis. Hij was ziek en sprak nooit over wat hij had meegemaakt. “Als kind wisten wij niks van de oorlog. Op school werd daar niks over gezegd.” Haar moeder was de kostwinner geworden en pakte alles aan om haar gezin te onderhouden. “Ze kon alles, heeft turf afgegraven en werkte in de visverwerking. Ze kwam altijd met geld thuis.” 

Aan de andere kant van de grens groeide Henk Modderman (82) op. Henk werd al jong leerling-ambtenaar op het gemeentehuis van Beerta. “Ik moest brieven overtypen en de bevolkingsadministratie bijhouden.” Henks moeder kwam uit Duitsland, waardoor hij weleens logeerde bij zijn tante in het Oost-Friese Pogum. In het dorp was zomers vaak een zeilfeest.

Daar vroeg Groningse Henk een lokale schone genaamd Meta ten dans. Henk wilde niet laten blijken dat hij uit Nederland kwam, dan zou hij minder kans maken. Hij sprak dus zo weinig mogelijk. Meta weet nog hoe ze in die tijd over Nederlandsers dacht: “Dat waren toen van die mannen op een brommertje met lange, leren jassen die vrouwen kwamen halen in Duitsland.” Henk zette nog wat extra charmes in en Meta liet haar bezwaren varen. 

Ze trouwden al snel. De kerkdienst was in het Platduuts, zodat beide families en hun vrienden het konden verstaan. In hun verkeringstijd reisde Henk regelmatig naar Ditzum, maar dat kostte hem drie uur. Daarom schreven ze elkaar heel veel brieven. “We schreven elkaar elke week, de langste brief was 24 kantjes. We probeerden elkaar altijd te overtreffen.” 

Het pasgetrouwde stel woonde in Beerta, maar dat bleek voor Meta geen goede locatie om goed Nederlands te leren spreken. Daarom verhuisden ze naar Hellevoetsluis, onder de rook van Rotterdam waar Henk op het gemeentehuis ging werken. Daar voelde Meta zich niet echt thuis. “Veel mensen wilden niet met me praten en keerden mij hun rug toe, omdat ik met een Duits accent sprak.” Ze verhuisden vervolgens naar Nieuwerkerk aan den IJssel en Maarssen (Utrecht). Voor gemeenteambtenaar Henk waren het drukke tijden, er werden veel huizen gebouwd en scholen opgericht. “Om zeven uur ging ik van huis en we vergaderden vaak tot ’s avonds laat.” 

Eind jaren zeventig vonden ze het tijd om terug te keren naar het Noorden. Henk solliciteerde op een vacature voor hoofd afdeling Onderwijs, Personeel en Welzijn bij de gemeente Opsterland en werd meteen aangenomen. “Opsterland belde nog wel naar mijn vorige werkgever om te vragen of ik een echte Groninger was, want dat hadden ze liever niet. Hij is helemaal verwesterd, was het antwoord.” 

Meta vond haar draai in Friesland meteen en stortte zich op vrijwilligerswerk. Ze zette handwerkgroepen voor het Rode Kruis en een telefooncirkel voor alleenstaanden op. In 1980 kreeg ze voor haar inzet een koninklijke onderscheiding. Ook ging ze naar de Moeder-mavo en -havo. Henk ging op 56-jarige leeftijd al met pensioen, maar bleef actief en zette de PlusBus op. Ook pakte hij een bijbaantje op met de verkoop van wijn. “Ik ging met mijn wijnkoffertje bij mensen langs en overtuigde hen van de kwaliteit van onze wijnen.” Het echtpaar reisde ook veel.

Liefst 55 landen bezochten ze, in alle mogelijke windstreken van de wereld. Van China en Nepal tot Canada en Zuid-Afrika en Zimbabwe. “We hebben ook ons Foster Parents-kind op Timor bezocht. Als dank kregen we een levende haan kado, maar die hebben we daar maar achtergelaten.”

Meer SA!

Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 4 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 8 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04
Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 21 mei, 15:39