De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond. Foto: Arend Waninge

Positie Sweachsters in ‘De Trime’ is aan ontwikkelaar

Nieuws

BEETSTERZWAAG Er leven in de Opsterlandse gemeenteraad zorgen of het plan voor de ouderenhuisvesting op locatie De Trime in Beetsterzwaag wel het gevraagde effect gaat krijgen. Het plan met minimaal 24 levensloopbestendige woningen is oorspronkelijk bedoeld om geschikte huisvesting te bieden aan ouderen uit het dorp zelf, om zo de doorstroming op de huizenmarkt in Beetsterzwaag te bevorderen. 

Op vragen van Anneke Oosterwoud (Opsterlands Belang) antwoordde wethouder Marcel van Opzeeland maandag in de gemeenteraad dat hij hierover geen garanties kan geven, maar dat hij zijn best gaat doen. “Dat voelt zwak”, aldus Oosterwoud. Ook de PvdA zocht naar mogelijkheden om de inwoners van Beetsterzwaag voorrang te kunnen geven in het plan. Van Opzeeland: “Dat mag een gemeente niet doen. Dat is aan de partij die het plan uiteindelijk gaat realiseren.” D66 stipte aan dat een nieuwe wet een gemeente op dit terrein meer mogelijkheden gaat bieden, maar Van Opzeeland is daar nog niet gerust op. Ook is hij niet op de hoogte van een pilot in Ooststellingwerf op dit terrein. 

De wethouder waarschuwde alvast dat de doorstroming op de woningmarkt in Beetsterzwaag een kwestie van vraag en aanbod is. “En de druk op de woningmarkt in Beetsterzwaag is groot. Dus de kans dat vrijkomende woningen straks worden gekocht door mensen uit eigen dorp is kleiner dan in andere dorpen.” 

Van Opzeeland houdt summier contact met Stichting Koningshof, de bedenker van het plan, zo antwoordde hij op vragen van Martin de Vries (CDA). “De stichting kan straks met een partij een van de geïnteresseerden zijn voor realisatie van het plan. Daarom moet ik terughoudend zijn.” 

De raad beslist over twee weken om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor verdere uitwerking van de plannen. Omdat er meerderde gegadigden zijn om het plan te realiseren, moet Opsterland een selectieprocedure vormgeven. In een een bijzin liet Van Opzeeland weten dat het wel 2026 wordt voordat een projectontwikkelaar wordt geselecteerd.

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 50 minuten geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 6 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 10 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04