Feitze Dijkstra.
Feitze Dijkstra. Foto: Arend Waninge

Feitze: ‘Laat de natuur lekker haar gang gaan’

Nieuws

GORREDIJK Wil je een gemakkelijk te onderhouden tuin, dan vraagt dat om strakke vormen. Die gedachte is volgens hovenier Feitze Dijkstra helemaal achterhaald. “Geef de natuur wat meer de ruimte, daar krijg je in beleving heel veel voor terug.”

In de ruim dertig jaar dat hij als hovenier actief is, heeft Feitze Dijkstra veel zien veranderen. “De tuin bij particulieren heeft zich zeker de afgelopen jaren steeds meer als beleeftuin ontwikkeld. Mensen brengen meer tijd in de tuin door dan jaren geleden. Het is ‘s zomers echt een verlenging van de huiskamer. En dat heeft ook gevolgen voor het ontwerp van de tuinen.”

Organisch

Strakke vormen hebben plaatsgemaakt voor meer speelse en organische vormen. En ook in de keuze van het type beplanting in de tuin is er het een en ander veranderd. Feitze legt in zijn eigen ontwerpen nu ook meer dan voorheen de nadruk op bloeiende planten, maar ook op fruitbomen en -struiken. “Mensen vinden het leuk om te kunnen plukken. Dat is op een andere manier genieten van je tuin. Maar meer bloeiers heeft ook nog een ander voordeel. Het is positief voor de ontwikkeling van het aantal insecten. Het helpt bij het bevorderen van de biodiversiteit.” 

Zo komt het nu regelmatig voor dat Dijkstra plantvakken inzaait met een veldbloemenmengsel, zoals die ook al veel in bermen worden toegepast. Dat is een vorm van beplanting die je tien jaar geleden niet veel in tuinen tegenkwam. “Het past helemaal in de trend van meer organische tuinen, met meer groen, meer gras en meer plantvakken.”

Onverwacht

Meer diversiteit in de tuin zorgt volgens Feitze ook voor meer natuur in de tuin. “Laat het maar gebeuren. De natuur komt vanzelf. Laat een klimop maar eens wat langer hangen. Ruim niet al het snoeiafval op. Zorg voor wat water in de tuin. Leg eens een paar stenen bij elkaar. Je zult de effecten zien. Er duikt eens wat vaker een egel of een muis op. Er komen andere vogels in je tuin. Dat er onverwachte dingen ontstaan, dat is toch ook het leuke van een tuin.”

De tuin wat meer de tuin laten, betekent ook dat je veel minder aan het werk hoeft. Feitze: “Je hoeft niet iedere week alles schoon te maken en op te ruimen. Zeker als de plantvakken vol zijn gegroeid, valt onkruid ook veel minder op. Laat het dan wat langer staan, is het ook wat makkelijker te verwijderen. De organische vormen worden ook speels als planten wat over de randen heen groeien. Een paar keer per jaar wat bijknippen is voldoende. Ik ben ervan overtuigd dat een meer natuurlijk aangelegde tuin minder onderhoud vergt. En dat betekent dat er meer tijd overblijft om van de tuin te genieten.”
feitzedijkstra.nl

Meer SA!

Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 27 minuten geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 5 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 6 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 9 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 11 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur gisteren
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48