Afbeelding
Foto: Roelof Lageveen

Parende ooievaars op Gordykster nest (met video)

Algemeen

GORREDIJK Sinds jaar en dag moest het Gordykster ooievaarsnest het zonder bewoning stellen. Na vele jaren lijkt het er op dat het ruim twaalf meter hoge nest op de hoek van Badweg en Hegedyk nu bewoning en misschien zelfs gezinsuitbreiding krijgt. Sa!-lezers signaleerden de afgelopen dagen belangstelling van een ooievaarspaar.


Het lijkt er op dat het ooievaarspaar aanstalten maakt tot broeden. Het parende paar werd gefilmd door Tjeerd Geertsma van natuurvereniging Geaflecht.

Het Gordykster ooievaarsnest staat er al meer dan honderd jaar. In 1913 werd in diverse kranten melding gemaakt van een ooievaarspaar met een succesvol broedsel. In datzelfde jaar werden, zoals het in die tijd vaker gebeurde, jonge ooievaars uit het nest gestolen. Het nest werd in het jaar daarop in het oog gehouden door de politie.

In 1949 waaide het ooievaarsnest om in een zware storm en werd vervangen door een nieuw exemplaar. Ook in februari 1973 werden harde stormvlagen de hoge paal fataal en in 1981 waaide de hoge nestpaal opnieuw om. Door Vogel- en Natuurbeschermingswacht Gorredijk en omstreken (nu Geaflecht) werd een nieuwe nestpaal geplaatst, de nestpaal wordt regelmatig onderhouden.

Het Gordykster ooievaarsnest leverde vroeger succesvolle broedsels op, daarvan werd dan melding gemaakt in diverse kranten. Zo werden in 1966 vier jongen in het nest geteld die echter alle vier dood waren. Sinds tientallen jaren is het nest echter onbewoond geweest, ondanks dat er zo nu en dan ooievaars gesignaleerd werden.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws gisteren
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31