Afbeelding

Felix is helemaal gek van de fifties

Ondernemen

GORREDIJK Het begon in 1979 met een oude Amerikaanse koelkast die bij een bakkerij op straat was gezet. Een leuk ding, dacht Felix. “En dan koop je nog eens eentje en voordat je het weet, heb je meer dan honderd.” 

Uit dezelfde tijd, de fifties , volgde al snel een jukebox. Het was de eerste stap naar een passie die al ruim veertig jaar duurt. Het liefst zou Felix Verbraak in de tijd terugspringen, naar het Amerika van eind jaren vijftig. “De allerleukste tijd vind ik. Met rock en roll, vrouwen in mooie rokken, mooie auto’s, stijlvol en geen stress.” 

Die passie laat hij zien in de showroom Fifty’s shop aan de Hoofdstraat 44. En daarmee maakt hij van zijn uit de hand gegroeide hobby na veertig jaar zijn beroep. De showroom met jukeboxen, Amerikaanse koelkasten, benzinepompjes en wat kleingoed uit de periode gaat officieel open tijdens de Gordykster merke op zondag 5 mei.

De passie begon met Amerikaanse koelkasten. Daarnaast werd Felix als muziekliefhebber al snel getriggerd door jukeboxen uit dezelfde rock en roll-periode. “Ik kocht er een keer eentje en toen vroeg een vriend of ik een voor hem wilde kopen. En voor je het weet, vraagt iedereen er om.” Hij knapt het oude mechaniek op en verkoopt de jukeboxen door. Zo ging het ook met de fraaie oude benzinepompjes. “Voor je het weet, heb je daar ook een paar van.”

In het begin waren de koelkasten, jukeboxen en benzinepompjes zijn kindjes. “Allemaal leuk, het liefst zette ik ze in eigen huis en ik wilde ze eigenlijk niet verkopen. Maar nu word ik er blij van als ik iemand anders er blij mee maak. En zo wordt die goeie oude tijd ook een beetje verspreid.” Spullen gaan vanuit de Fifty’s shop naar adressen over de hele wereld.

De showroom is gevestigd in de voormalige zaak van Huisman Schoenmode. Het betekent voor Felix een terugkeer vanuit Limburg naar Gorredijk waar hij tot zijn elfde woonde. “Deze plek is een mooi cadeau, Felix wilde altijd al graag terug”, zegt zijn partner Ans van Stein die hem ondersteunt in de Fifty’s shop. “Hierachter staat de voormalige distilleerderij van Gerard Brons, daar gaan we ook iets leuks mee doen.”

Felix: “Ik ga nu voortzetten wat ik in Limburg aan huis als hobby deed: verzamelen en opknappen van jukeboxen, koelkasten en benzinepompjes. En daarnaast ook nog oldtimers uit diezelfde periode.” Ze zijn gek op spullen uit de periode van ongeveer 1955 tot 1965. “Met het moderne spul heb ik helemaal niks.” Samen speuren ze internet, rommelmarkten, beurzen en kringloopwinkels af naar de tijdsgebonden objecten voor hun verzameling. Felix en Ans zijn voornamelijk op zoek naar jukeboxen en benzinepompjes. “Kleine spul kopen we niet specifiek in. Maar als er toevallig ook een verzameling porselein staat bij een jukebox die te koop is, dan nemen we dat natuurlijk wel mee.”

In de showroom prijken een aantal prachtige fifties keukenkasten in de pastelkleuren. Die pastelkleuren komen terug in een collectie serviesgoed van bijvoorbeeld Royco uit de jaren zestig. “Zelf spaar ik het motief Como van plateelbakkerij Flora Gouda. Die afbeelding is zo’n tijdloos symbool en gewoon mooi.”

Naast de vele prachtige jukeboxen, aansprekende benzinepompen en op dit moment een kleine voorraad Amerikaanse koelkasten, is het assortiment van de Fifty’s shop aangevuld met een eclectische mix van spullen uit de fifties, van broodrooster tot taartschaal, van design-aardewerk tot kinderwagen een speciale kast voor Shanghai Diamond-klokjes.

Tijdens de Gordykster merke op zondag 5 mei staan Felix en Ans met een grote kraam voor de winkel. “Dat is de eerste dag dat we kenbaar maken dat we er zijn.” Voor de rest passen ze de openingstijden aan aan de relaxte stijl uit de fifties: “We zijn open als we er zijn. Iedereen kan dan binnenlopen om even te kijken.”

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 17 minuten geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04