Afbeelding
Sietze Beenen Foto Sietse de Boer IMGL9339

‘Glasvezel is investering in toekomst’

Nieuws
Het grootste deel van het Opsterlandse buitengebied geniet inmiddels al van de voordelen van het glasvezelnetwerk. Bij voldoende belangstelling volgen ook de dorpskernen. “Een goede zaak”, vindt Jan Jaap de Vries uit Gorredijk. “De huidige kabel is nu misschien nog voldoende, maar voor de toekomst is dat nog maar de vraag.”
DELTA Fiber Netwerk is op dit moment overal zichtbaar. De campagne om voldoende belangstellenden te vinden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk is in volle gang. “En het begint te lopen”, vertelt Bert Veenstra, gebiedsmanager DELTA Fiber. “Maar corona gooide ook roet in het eten. Geplande informatiebijeenkomsten konden helaas niet doorgaan.”
Volgens Jan Jaap de Vries is glasvezel voor dorpskernen een noodzaak om aantrekkelijk te blijven. “Niet alleen voor ondernemers, maar ook voor burgers. Het draagt bij aan de leefbaarheid van een dorp.” De ontwikkelingen gaan snel, schetst de in Gorredijk woonachtige ondernemer met een adviesbureau in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag. “De jeugd kan nu meestal nog wel vooruit met de bandbreedte van de huidige internetverbindingen via de kabel. Maar is dat over vijf jaar nog zo? In deze coronatijd zien we al hoeveel we thuis zijn en hoeveel internetcapaciteit het thuiswerken, beeldbellen en onderwijs op afstand neemt. Op sommige plekken begint het al te knijpen. En er komen ook steeds meer zorgtoepassingen die gebruikmaken van internet.” De Vries is dan ook blij met het initiatief van DELTA Fiber Netwerk. “Zij durven de stap te wagen. Het is maar de vraag wanneer een andere partij met een vergelijkbaar aanbod komt.”
Ook Sietze Beenen is blij met de glasvezelplannen. Hij woont in het buitengebied en heeft een winkel in de Hoofdstraat van Gorredijk. “Thuis waren we vanwege het trage internet gewend aan de zandloper in beeld. Nu hebben we glasvezel. Het is perfect met enorme snelheden. Dat willen we in het centrum van het dorp ook graag.” Beenen ziet in zijn winkel ook de grote ontwikkelingen in elektronische apparatuur, zoals slimme wasmachines, drogers en koelkasten. “De wasmachine communiceert met de droger en met je telefoon. Dat is handig en kan energie besparen. Maar al deze toepassingen maken gebruik van internet.”
DELTA Fiber Netwerk wil glasvezelkabel aanleggen in alle Opsterlandse dorpskernen. Eerst in Gorredijk, Ureterp en Beetsterzwaag, de andere dorpen volgen. Het gaat om een open netwerk waarop meerdere providers hun diensten aanbieden. DELTA Fiber gaat pas over tot aanleg van het netwerk wanneer minimaal 25 procent van de beschikbare adressen meedoet. Alleen de adressen die nu zijn aangesloten op de kabel, komen hiervoor in aanmerking. Gebruikers van de glasvezelverbinding hoeven niet te betalen voor de aanleg van het netwerk, ze betalen alleen de provider voor de geleverde diensten.
Bewoners van de dorpskernen van Gorredijk, Beetsterzwaag en Ureterp hebben tot 22 december de tijd om zich aan te melden. Bewoners van de kernen van de overige dorpen hebben tot 2 februari 2022. Er zijn Glasvezel Informatiepunten in Gorredijk (Hoofdstraat 63) en Ureterp (Weibuorren 81). Beide punten zijn geopend op woensdag tot en met zaterdag (10.00 - 17.00 uur). Bij aanmelding via GunGorredijkGlasvezel.nl, GunUreterpGlasvezel.nl of GunBeetsterzwaagGlasvezel.nl. is het mogelijk een lokale vereniging te steunen die zich inzet voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. De geselecteerde vereniging ontvangt dan 50 euro per inschrijving.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 3 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 8 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 22 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 22 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 22 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 22 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport gisteren