Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker. Martijn van der Vaart

RWF zet met ruime zege opmars voort

Algemeen

FRIESCHEPALEN De voetballers van RWF hebben zaterdag uitstekende zakengedaan in de strijd tegen degradatie. Op sportpark De Boskdobbe werd afgerekend met hekkensluiter Franeker, 4-1. Grote man was Xander Wagenaar. De middenvelder van RWF nam drie van de vier treffers voor zijn rekening.

Het beeld kan snel veranderen in de derde klasse B van het zaterdagvoetbal waarin de krachtsverschillen klein zijn. Begin april stond RWF nog onder de degradatiestreep, maar drie wedstrijden later en negen punten rijker ziet de wereld er voor ploeg van trainer Jan Mulder ineens heel anders uit. RWF staat na de 22ste speelronde zevende en hijgt de top vijf in de nek.

“Hiel bysûnder.” Zo omschrijft de man van de wedstrijd, Xander Wagenaar, de metamorfose van RWF. De roodwitten leverden volgens de middenvelder geen goede, maar wel een degelijke eerste helft af en defensieve slippertjes bleven achterwege. “Dat is in ferskil mei foar de winterstop. Doe joegen we faak ûnnedich wedstriden út hannen.”


De spelers van RWF vieren een treffer in het thuisduel tegen Franeker. - Martijn van der Vaart

De thuisclub kwam na een kwartier op 1-0. Na een combinatie tussen Wouter Donker en Mika Jansma kwam de bal bij Xander Wagenaar terecht. Die klopte de doelman van de gasten vanaf de rand van het zestienmetergebied. Franeker maakte na een uur spelen gelijk. Trainer Jan Mulder greep na de 1-1 meteen in, voerde positiewisselingen door en zag zijn ploeg in de slotfase afstand nemen van de hekkensluiter.

Wouter Donker maakte er in de 78ste minuut met een schitterende knal in de kruising 2-1 van. De 3-1 van Wagenaar kwam tot stand na mooi combinatievoetbal. Alleen voor de doelman maakte de middenvelder vervolgens geen fout. Bij de vierde en laatste treffer werd Wagenaar via een slimme steekpass van Mika Jansma opnieuw alleen op de keeper afgestuurd. Ook ditmaal was de goalie kansloos.

Wagenaar, hij voerde zijn seizoenstotaal op naar elf treffers, keek met een heerlijk gevoel terug op het gewonnen thuisduel. De middenvelder kwam na de 1-1 van Franeker op de tienpositie terecht en: “Dat leit my better, dan kom ik faker by it doel.” RWF liet in het laatste half uur van de wedstrijd, waarin met Franeker werd afgerekend, zien dat de ploeg stappen heeft gemaakt, vond de topscorer van RWF.


De jonge Jenno Brink liet een uitstekende indruk achter in de thuiswedstrijd tegen de hekkensluiter. - Martijn van der Vaart

De prestaties zijn des te opvallender omdat RWF met blessures te kampen heeft. Zo is onder meer Daan de Boer, een belangrijke kracht op het middenveld, nog geblesseerd. De vervangers doen het goed. Zo speelde Jenno Brink, een speler van onder 19 die vorige week tegen Rijperkerk ook al negentig minuten volmaakte, volgens Wagenaar een goede partij.

De opmars van RWF is mooi, aldus Wagenaar, maar de middenvelder blijft naar beneden kijken. Het gat met de degradatiestreep bedraagt slechts drie punten. “Wy moatte dêrom trochgean mei prestearje.” Over twee weken, volgende week worden in verband met Koningsdag geen voetbalwedstrijden gespeeld, wacht RWF de lastige uitwedstrijd tegen Kootstertille.

De ‘Tille’ is niet in vorm en verloor de laatste zes duels op rij, maar Wagenaar verwacht geen makkelijke wedstrijd. Wedstrijden tussen RWF en Kootstertille zijn speciaal, aldus de middenvelder. “It binne wedstriden op himsels dy ‘t mei it mes tusken de tosken spile wurde.” RWF moet zich in Kootstertille opnieuw bewijzen, vindt Wagenaar. “Mar wy wurkje der yn alle gefallen mei in goed gefoel nei ta.”

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 10 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 12 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15