Xander Wagenaar (midden) verwacht zaterdag  een overwinning van RWF op mededegradatiekandidaat ONT.
Xander Wagenaar (midden) verwacht zaterdag een overwinning van RWF op mededegradatiekandidaat ONT. Martijn van der Vaart

Degradatiekraker op sportpark De Boskdobbe

Sport

FRIESCHEPALEN RWF speelt zaterdag de uiterst belangrijk wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat ONT. Om weer naar een plek boven de degradatiestreep te kunnen stijgen, is winst noodzakelijk. Middenvelder Xander Wagenaar leeft met een goed gevoel toe naar het thuisduel. “Op keunstgers spylje wy ús bettere wedstriden.”

RWF kende bij de terugkeer in de derde klasse een prima seizoenstart. De eerste twee ontmoetingen, waaronder het uitduel tegen ONT, werden in een overwinning omgezet. Vervolgens ging het mis. De roodwitten bleven vijf duels op rij met lege handen staan. Middenvelder Xander Wagenaar (22) wijt de mindere serie aan een combinatie van persoonlijke fouten, aanvallende onmacht en matig verdedigen.

Illustratief

De wijze waarop afgelopen weekend het uitduel tegen de nummer twee van de ranglijst, ONR uit Groningen, verloren ging, is volgens Wagenaar illustratief voor hoe het seizoen verloopt. RWF kwam op voorsprong en was gelijkwaardig aan ONR, maar de zeldzame keren dat de thuisclub voor het Friese doel verscheen, leverden prompt twee treffers op. RWF, dat veel kansen verprutste , zag ONR vervolgens naar een 5-2 zege counteren.

Het is volgens Wagenaar het grote verschil met het afgelopen seizoen. In het kampioensjaar scoorde RWF volop (60 goals) en kon de ploeg vertrouwen op een solide defensie. Bovendien kampen de roodwitten met blessures. De ervaren spits Jakob Veenema kwam nog geen minuut in actie en november haakte ook nog Sietze Anne van der Velde definitief af met een knieblessure. “Der binne eins hieltyd wol in man of fiif blessearre.”

Wisselvallig

Maar, bekent Wagenaar eerlijk, het spel van RWF is te wisselvallig. De formatie van trainer Jan Mulder is op zoek naar stabiliteit. Voetballend doet RWF niet onder voor de derdeklassers, maar: “Wy moatte mear, sawol ferdigenjend as oanfallend, bringe as yn ‘e fjirde klasse. Wy sette de tsjinstanner wol ûnder druk, mar yn ‘e sechstjin komme wy net ta kânsen.”

Ondanks dat RWF de beide in 2024 gespeelde competitieduels verloor, is er volgens Wagenaar wel vertrouwen. Het wordt tijd dat de roodwitten zichzelf de komende wedstrijden belonen met punten, vindt de clubtopscorer. Dat RWF niet vaker scoort, rekent de middenvelder ook zichzelf aan. “Ferline seizoen makke ik fjirtjin doelpunten, no stean ik noch op fiif.”

Geen paniek

Dat een ervaren derdeklasser als ONT onderaan staat, zegt volgens Wagenaar veel over de kracht van de clubs in 3B. RWF hoopt de rode lantaarndrager zaterdag nog verder in de problemen te brengen, maar mocht dat niet slagen, dan is er volgens de middenvelder geen reden tot paniek. De onderlinge verschillen zijn klein en iedereen kan van iedereen winnen, aldus Wagenaar. “Twa kear winne en we meitsje fuortendaliks in sprong op de ranglist.”

Wagenaar gaat ervan uit dat de drie punten in Frieschepalen blijven. Het zou het feestje dat na afloop gepland staat, alleen maar leuker maken. En de roodwitten willen winnen voor hun trainer Jan Mulder. Die heeft een verleden bij ONT. “Hy ken in soad minsken by ONT, it soe foar him dan ek moai wêze as wy in oerwinning behelje.”

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36