Hans de Jong moet met Read Swart snel punten pakken om degradatievoetbal te ontlopen.
Hans de Jong moet met Read Swart snel punten pakken om degradatievoetbal te ontlopen. Marije Geertsma

Doelpuntendroogte breekt Read Swart op

Sport

DE KNIPE Read Swart draaide een prima eerste competitiehelft die de ploeg van trainer Hans de Jong achttien punten opleverde. Na de winterstop ging het echter bergafwaarts met de Knypsters die in 2023 nog maar één schamel puntje binnen wisten te harken. De oorzaak? “Wy meitsje te min goals.”

Hans de Jong hoeft niet lang naar een verklaring te zoeken voor de tegenvallende resultaten van de tweede seizoenshelft. Zeker, er waren blessures en afzeggingen van spelers, maar dat de laatste zes duels slechts één punt opleverden ligt vooral aan een gebrek aan effectiviteit. Kansen krijgen de roodzwarten wel, maar: “Se moatte noch wol yn it netsje.”

Normaliter is bij Read Swart Jorke Braaksma de man die wel raad weet met buitenkansjes, maar de spits, in zijn carrière al goed voor 117 treffers, worstelde het hele seizoen met een enkelblessure en kwam sporadisch in actie. Tot overmaat van ramp wordt aanvallende middenvelder Frank Tuinman, normaliter altijd goed voor tien tot vijftien treffers, al een jaar geplaagd door een hernia.

Nacompetitie

“As der op dit nivo ien as twa belangryke spilers weifalle, hat dat in soad ympakt,” zegt De Jong. Goede nieuws is dat Braaksma weer inzetbaar is en dat is hard nodig in de cruciale eindfase van het seizoen waarin Read Swart het derdeklasserschap veilig moet stellen. De directe degradant is bekend, Steenwijker Boys vliegt eruit, maar voor de nacompetitie komen nog zeker vier ploegen in aanmerking, waaronder Read Swart.

“We ha nei de winter mar fiif goals makke. In gebrek oan skoarend fermogen, dat is de krúks,” analyseert Hans de Jong. Dat zijn ploeg moeilijk scoort heeft volgens de trainer met een gebrek aan vertrouwen te maken. Het missen van kansen heeft Read Swart in een neerwaartse spiraal doen belanden. “It is in mentale kwestje, mar ien kear winne en de wrâld sjocht der wer hiel oars út. Fertrouwen is in ûngrypber fenomeen.”

Wakker geschud

Dat Read Swart in de gevarenzone is beland heeft volgens De Jong deels ook te maken met de goede resultaten voor de winterstop. Die hebben zijn spelers in slaap gesust. De opgebouwde marge was groot, het zou zo’n vaart niet lopen, was de gedachte. Inmiddels is iedereen wakker geschud. Read Swart heeft, zo schat De Jong, nog minimaal zes punten nodig om zich veilig te stellen.

Zondag is de eerste kans, dan komt RKO uit Rutten op bezoek. RKO dat afgelopen seizoen uit de vierde klas promoveerde, speelde zich vorige week veilig en kan zonder druk het seizoen uitspelen. “Se ha in knappe, oanfallende ploech. Dêr ha we met 2-1 ferlern, mar hiene we winne moatten. As we snei trije punten pakke, dogge we hiele goeie saken.”

Voor een zege moet Read Swart echter wel het net weten te vinden. De Jong rekent erop dat de ommekeer komt, maar. “Dat momint moat wol sa gau mooglik komme. As’t sjochst hokker kânsen wy fergriemd ha. De jonges dogge it der net om, mar it is wol om gek fan te wurden. As trainer bin je machtleas langs de line, mar soms soene je de ballen der sels wol ynskoppe wolle.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31