Een beeld uit het duel Oerterp - Gorredijk. Beide clubs zijn nog actief in het bekertoernooi.
Een beeld uit het duel Oerterp - Gorredijk. Beide clubs zijn nog actief in het bekertoernooi. Marije Geertsma

Regioclubs vol vertrouwen in bekerronde

Sport

GORREDIJK Er is dit weekend geen competitievoetbal. De eerste bekerronde na de poulewedstrijden staat op het programma. Slechts vijf clubs uit de Sa!-regio plaatsten zich voor de knock-outfase: Gorredijk, Jubbega, Oerterp, Read Swart en RWF. Ze gaan voor overleving in deze ronde en hopen dan op een mooie loting.

Ouwe Syl – RWF

Voor RWF staat zaterdag een uitduel tegen Ouwe Syl uit Oudebildtzijl op het programma, net als de roodwitten uit Frieschepalen een vierdeklasser. Volgens trainer Jan Haan is Ouwe Syl een fysiek sterke tegenstander. “Ze begonnen met twee nederlagen, maar wisten de daaropvolgende twee duels te winnen. Ik reken op een moeilijke middag.”

Hoewel RWF zaterdag een aantal vaste krachten mist, gaat de ploeg van Jan Haan voor de winst. “Onze selectie is breed en kwalitatief goed genoeg om een sterk elftal op de been te kunnen brengen. We willen graag door, uit ervaring weten we dat je in de volgende ronde op mooie clubs kunt stuiten. Vorig seizoen troffen we Drachtster Boys, voor RWF was dat een prachtige wedstrijd met veel publiek.”

Akkrum - Jubbega

Eersteklasser Jubbega gaat zondag op bezoek bij derdeklasser Akkrum. Op papier een te nemen horde, maar trainer Inne Schotanus weigert op voorhand zijn elftal tot favoriet te bombarderen. “As wy leverje, kinne wy it ferskil meitsje, mar as hja der fol foar gean en wy op tachtich persint spylje, krije wy it dreech.”

Met negen punten uit vier duels kent Jubbega een goede start van de competitie. Jubbega werkt dan ook met vertrouwen toe naar het duel tegen Akkrum. Schotanus ziet zijn team groeien, maar vindt dat het rendement omhoog moet. Te veel kansen blijven onbenut. “Dat kin better, mar it is moai om te sjen dat ús kânsen út kombinaasjespul ûntstean, it is gjin tafal.” Jubbega wil graag een ronde verder, maar Schotanus ziet zijn club het bekertoernooi niet winnen: “Dat hat ek net ús prioriteit. De kompetysje is wichtiger.”

Oosterlittens – Read Swart

Oosterlittens, zondag tegenstander van Read Swart, kreeg afgelopen weekend een forse dreun te verwerken tegen Oerterp, 8-2 verlies. Zo’n nederlaag, weet trainer Hans de Jong van Read Swart, kan verschillend uitpakken. Of de Knypsters treffen een opponent zonder vertrouwen, of een op revanche belust elftal. “Hja kin nij sa’n klets ek hiel motivearre wêze.”

De Knypsters nemen de bekerstrijd serieus. De wedstrijd in en tegen Oosterlittens wordt niet beschouwd als een veredeld oefenpotje. “Wy wolle graach in ronde fierder mei de kans op in oansprekkende tsjinstanner.” Daarvoor moet eerst wel met Oosterlittens worden afgerekend en dat is geen abc’tje verwacht De Jong. “Foarrich jier sieten hja by ús yn de kompetysje en ha wy it twa kear hiel dreech hân.”

Gorredijk – Steenwijkerwold

Met Steenwijkerwold treft Gorredijk in de bekerstrijd de ongeslagen koploper van zondag 3A. Op papier een ploeg in vorm, weet trainer Michiel Hornstra. “Neffens my ha se yn de beker ek alles wûn.” Hornstra schat Steenwijkerwold hoger in dan zijn eigen formatie en beseft dat Gorredijk een goede dag moet hebben om een ronde verder te komen. “Mar wy ha ôfrûne wykein lykspile tsjin Friesland, foar ús in bonuspunt en goed foar it fertrouwen.”

Hornstra omschrijft Steenwijkerwold als een karakterploeg met de nodige individuele klasse. De trainer is blij met een thuisduel (zaterdag 18.00 uur) en hoopt ondanks dat Steenwijkerwold in zijn ogen favoriet is, op een zege. Het is volgens de trainer niet vaak voorgekomen dat Gorredijk de tweede ronde wist te halen. “Wy sille der alles oan dwaan en as it slagget hoopje ik op een moaie tsjinstanner.”

Oerterp - Trinitas

De voetballers van Oerterp leven na de 8-2 overwinning van zondag op Oosterlittens met een goed gevoel toe naar het bekertreffen met Trinitas uit Boijl. Oerterp, dat thuis speelt, komt volgens trainer Freek Brouwer langzamerhand in vorm. “Wy meitsje stappen.” Brouwer is blij met Trinitas, net als Oerterp derdeklasser, als tegenstander. “Wy ha kans in ronde fierder te kommen en dat wolle wy ek graach.”

Brouwer weet weinig van Trinitras, maar wel dat de ploeg uit Boijl makkelijk scoort. Oerterp zal dan ook beter uit de startblokken moeten komen dan in de vorige duels tegen Gorredijk en Oosterlittens. “Doe stiene wy binnen it kertier mei 2-0 achter, wy moatte snein skerper begjinne.”Mocht Oerterp doorkomen, dan hoop de trainer op een aansprekende tegenstander. “Jobbegea soe hiel moai wêze.”

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 22 minuten geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 27 minuten geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 22 uur geleden