Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass. Foto: Gonnie van der Hoeff

Read Swart-aanvoerder Dam: ‘Wy ha sa gau mooglik punten nedich’

Sport

DE KNIPE Op sportpark De Jister in De Knipe staat zondag in 3A de derby tussen Read Swart en Gorredijk op het programma. Er staat veel op het spel. De Gordyksters zijn volop in de race voor het kampioenschap, terwijl de thuisclub de punten hard heeft nodig om degradatievoetbal te voorkomen. “Wy ha sa gau mooglik resultaten nedich.

Het is eigenlijk te gek voor woorden, vindt routinier en aanvoerder Remko Dam van Read Swart. De Knypsters hebben 33 punten, maar staan maar drie punten verwijderd van de degradatiestreep. “It is bizar, soest tinke datst feilich bist, mar we moatte noch oppasse dat we net yn de neikompetysje bedarje.” 

Kansen gemorst

Dat Read Swart niet veilig is, is mede te wijten aan eigen falen, vindt de 36-jarige middenvelder. Defensief staat het goed, maar de ploeg morst te vaak kansen. Tekenend is dat topscorer Jisse Kramer slechts zes treffers heeft gemaakt en dat zelfs hekkensluiter De Blesse vaker het net wist te vinden dan Read Swart. Bovendien presteerde Read Swart wisselvallig, maar dat is niet gek, aldus Dam die al ruim twintig jaar deel uitmaakt van de hoofdmacht van de Knypsters. Dit seizoen zijn vijf nieuwe spelers ingepast. “Dan moatst oan elkoar wenne, dat kostet no ienkear tiid.”
Een makkelijk programma heeft Read Swart niet in de drie resterende wedstrijden. Na het duel tegen koploper Gorredijk neemt Read Swart het eerst op tegen het tegen degradatie strijdende DTD. Ook volgt nog een wedstrijd tegen LVV Friesland dat aan een goede serie bezig is en afgelopen weekend Oerterp aftroefde (2-3). “Dat ferwachtsje jo net.”

Onverwachte uitslagen zijn volgens Dam typerend voor de klasse 3A, waarin de afgelopen weken de top vier - Gorredijk, Akkrum, Drachten en Oerterp - verrassend onderuitging. “It kin alle kanten út”, aldus de aanvoerder die ook ploegen uit de staart van de ranglijst als een kat in het nauw rare sprongen zag maken. 

Niet onmogelijk

Met het thuisduel tegen het voor de titel strijdende Gorredijk wacht Read Swart een zware, maar geen onmogelijke klus. In de uitwedstrijd hielden de Knypsters Gorredijk op 1-1, terwijl Read Swart zowel Drachten, Oerterp als Akkrum wist te kloppen. “Tsjin de bettere klups litte wy ús bêste fuotbal sjen.”

Onvoorspelbaar

Het duel tegen Gorredijk is wel een derby en daarom blijft de wedstrijd volgens Dam speciaal en onvoorspelbaar. “De sfear by in derby is oars, der binne mear minsken en it publyk is krekt efkes wat fanatiker. Foar myn gefoel is de belibbing net oars as eartiids. It binne altyd fûle potsjes.” Dam hoopt op een goed resultaat, des te eerder Read Swart zich in veilige haven speelt, des te beter. Als het zondag niet lukt om punten te pakken wordt de druk en de spanning in de laatste twee speelronden van het seizoen alleen maar groter. “Sa fier moatte wy it net komme litte.” Dam hoopt volgend seizoen met Read Swart weer gewoon in de derde klasse te voetballen. “Ik ha it wol yn ‘e kop om noch in jier troch te gean. As it thúsfront it dêrmei iens is teminsten.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31