Beeld uit een bekerwedstrijd van Jubbega van vorig seizoen
Beeld uit een bekerwedstrijd van Jubbega van vorig seizoen Henk Jan Dijks

Jubbega wil door; beker voor RWF geen must

Sport

Er staan deze week bekerduels in de tweede knock-outronde van het bekervoetbal op het programma. Uit de regio van Sa! Zijn alleen Jubbega en RWF nog actief in het bekertoernooi. RWF ontvangt dinsdagavond Hardegarijp en Jubbega bekert woensdagavond in Lippenhuizen tegen THOR.

Eersteklasser Jubbega neemt het woensdagavond op tegen Balk, de nummer twee van de derde klasse A zaterdag. Op papier een te nemen horde voor het elftal van trainer Joop Gall, maar die wijst op verrassingen die het bekervoetbal niet vreemd zijn. “Zelfs betaalde clubs gaan soms onderuit tegen amateurs, dat is vorige week nog maar eens gebleken.”

Gall verwacht een supergemotiveerde tegenstander en heeft zo zijn eigen zorgen. Jubbega kampt met blessures van belangrijke spelers en dat is meteen te merken. “Dan brengen we niet wat we kunnen als iedereen fit is.” Gall wijst daarnaast op zijn smalle selectie en het drukke programma, naast het bekerduel wacht ook nog een midweeks inhaalduel tegen Alcides.

“En dat met blessures en een krappe selectie,” aldus Gall, die met het oog op komend weekend, als Jubbega bij Broekster Boys op bezoek gaat, nog dubt over de elf namen die hij woensdag op het wedstrijdpapier zal zetten. “Sommige jongens lopen al op de tenen.” De trainer hoopt bovendien dat alle spelers fit uit het bekerduel tegen Balk komen.

Jubbega wil naar de volgende ronde van het bekertoernooi beker, maar uiteraard is de competitie belangrijker. Daarin staan de roodwitten zevende, maar wel met twee duels minder dan koploper ONS. “Als we de inhaalwedstrijden winnen, staan we er goed bij. Maar dat is geen abc-tje . De eerste klasse I kent een zware indeling.”

Het duel tegen Balk wordt in niet op het eigen sportpark ’t Heidefjild gespeeld, maar op het kunstgrasveld van THOR in Lippenhuizen. De aftrap is om 20.00 uur. Jubbega tankte afgelopen weekend vertrouwen met een uitzege op Blauw Wit ’34. “Niet helemaal verdiend, maar het is ook wel eens andersom geweest,” besluit Gall.


Trainer Jan Mulder van RWF: ‘De competitie is voor ons belangrijker dan het bekertoernooi.’- Martijn van der Vaart

RWF - Hardegarijp

Voor trainer Jan Mulder heeft de wedstrijd tegen mede-derdeklasser Hardegarijp (dinsdag 20.00 uur) geen prioriteit. Voor de roodwitten uit Frieschepalen is de bekerontmoeting een tussendoortje. Mulder grijpt het duel misschien aan om sommige spelers rust te geven en anderen juist speelminuten te gunnen. De competitie, waarin RWF op de dertiende plek staat, is belangrijker voor RWF.

Bovendien, weet Mulder, mocht RWF zich plaatsen voor de volgende ronde, die in februari gepland staat, dan mist hij een aantal spelers. “Dy binne dan yn it bûtelân.” De focus ligt op de competitie waarin zaterdag de belangrijke uitwedstrijd tegen hekkensluiter SC Franeker wacht. Een duel waarin een resultaat moet worden gehaald om de Franker op afstand te houden en weer een beetje naar boven te kunnen kijken.

RWF hield zeven punten over aan acht duels. De club uit Frieschepalen heeft na de promotie naar de derde klasse moeite aan te haken bij het hogere niveau, vindt Mulder. “Der wurdt mear frege, de tsjinstanner is faak krekt in bytsje tûker. En RWF hat de jierren hjirfoar altyd hiel oanfallend spile, mar men moat ek ferdigenje kinne. Ús kwetsberheden wurde no sichtber.”

RWF speelde afgelopen zaterdag met 2-2 gelijk tegen Rijperkerk. Een duel waarin zijn elftal te weinig kreeg, aldus Mulder. In tegenstelling tot de voorgaande weken zag de trainer zijn spelers scherp starten. Het betere spel leverde alleen te weinig doelpunten op waardoor Rijperkerk in de wedstrijd bleef en uiteindelijk een punt aan het thuisduel overhield.

“We moatte ús fêsthâlde oan it spul fan ‘e earste helte”, vindt Mulder. “De jonges kinne wier wol fuotbalje, mar wy moatte fluch oanhekje by it nivo fan de tredde klasse.” RWF speelt voor de winterstop naast Franeker nog tegen Kootstertille en Wykels Hallum. Belangrijke duels die punten op moeten leveren om perspectief te houden voor de twee helft van het seizoen, aldus de trainer.

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 1 uur geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 5 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 6 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 10 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04