Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag Arend Waninge

Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag

Nieuws

Beetsterzwaag In de Dorpskerk van Beetsterzwaag stond op 4 mei een uur lang de liefde centraal. Een verrassend thema op de avond van de dodenherdenking, maar er werd via sterke teksten en muziek prachtig inhoud aan gegeven.

Burgemeester Andries Bouwman vond dat er een actueel thema was gekozen. “Want hebben wij de wil nog wel om de ander te leren kennen? Veel mensen voelen zich niet meer gehoord en gezien. Partijen staan tegenover elkaar, begrijpen elkaar niet meer en lijken niet meer naar elkaar te willen luisteren. Dit wij/zij denken, het niet meer in elkaar verdiepen, deze vervreemding is levensgevaarlijk. De geschiedenis heeft geleerd dat dit rampzalige gevolgen kan hebben.”

Tijdens zijn eerste 4-mei lezing in Opsterland haalde de burgemeester de Duitse socioloog Hartmut Rosa aan die de huidige toestand van de samenleving een van razende stilstand noemt. Alles gaat snel en vluchtig, werkelijke ervaringen doen er veel minder toe. “We filmen liever de ervaring dan het daadwerkelijk te beleven. Je eigent je de omgeving niet toe, waardoor je er ook niet thuis voelt. Er is geen diepere emotie. Pas als je wel contact hebt met de wereld en de omgeving, voel je de resonantie en ontstaat de zo belangrijke mee-beleving.”


In de goed gevulde kerk was er al bij de opening aandacht voor de oorlogen die op dit moment de wereld teisteren, zoals het conflict in Gaza. Evert Kronemeijer van het lokale 4 mei-comité refereerde aan de tijd dat hij in Israël had gewerkt, zo’n veertig jaar geleden. “Ik was niet alleen een vreemde voor de Palestijnen en de Israëli, ze waren ook vreemden voor elkaar. Gelukkig werkte ik op een plek waar kinderen werd geleerd elkaar als mens te zien.” Hij verwees naar het verhaal van de Kleine Prins: “Alleen met je hart kun je goed zien.”

Kinderburgemeester Mirre Kanters vertelde de gedachte achter de door haar ontworpen kinderburgemeestersketen. In plaats van dat twee dieren achter elkaar aanzitten, zoals in het gemeentewapen, staan ze in haar ontwerp met de armen om elkaars schouder. “Door samen te werken kom je veel verder.”

Muzikaal werd de herdenking indrukwekkend begeleid door muziekvereniging Euterpe en het koor van stemstudio Lysbeth. Ontroerend was de vertolking van het door Toon Hermans geschreven lied ‘Als de liefde niet bestond’ door Sietske Kleine Schaars begeleid door Stephan Mooibroek op gitaar.

Net voor achten verplaatste het gezelschap zich naar buiten voor de twee minuten stilte, de kranslegging door de beide burgemeesters en het defilé van de aanwezigen.


Meer SA!

Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 8 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport gisteren
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 17 mei, 11:31