Trainer Jan Haan gaat zaterdag in de uitwedstrijd tegen Mussel met RWF proberen  de titel in 4D in de wacht te slepen.
Trainer Jan Haan gaat zaterdag in de uitwedstrijd tegen Mussel met RWF proberen de titel in 4D in de wacht te slepen. Archieffoto: Sa!

RWF gaat vastberaden voor de titel

Sport

FRIESCHEPALEN De voetballers van RWF kunnen zaterdag in het Groninger Mussel de titel in de vierde klasse D veroveren. Een minimale zege volstaat om de kampioensvlag te mogen hijsen. Zelfs bij een gelijkspel kunnen de roodwitten uit Frieschepalen nog als eerste eindigen. Zo ver wil trainer Jan Haan het niet laten komen. “We gaan de klus zelf klaren,” klikt het vastberaden.

Tot afgelopen weekend gingen RWF en Onstwedder Boys gezamenlijk aan kop in 4D. RWF won zaterdag moeiteloos met 4-0 van Glimmen en hoorde na afloop dat titelrivaal Onstwedder Boys zich op eigen veld vergaloppeerd had tegen Waskemeer (2-2). “Dat was een enorme opsteker waar we geen rekening mee hadden gehouden. Je kunt begrijpen dat het feest was,” vertelt Haan.

Met nog één duel te gaan heeft RWF twee punten voorsprong op Onstwedder Boys en ook nog eens een veel beter doelsaldo (+9). “Maar we willen het niet op doelsaldo aan laten komen. Onstwedde speelt tegen NWVV dat nog nacompetitie tegen degradatie moet spelen. Wij wonnen twee weken geleden met 5-0 van NWVV en Assen afgelopen weekend met 9-0. Het kan gek lopen. Het is simpel, als we winnen zijn we van niemand afhankelijk.”

Niet cadeau

RWF moet Mussel op de knieën krijgen. De Groninger vereniging staat achtste op de ranglijst en is zo goed als zeker van lijfsbehoud. Haan: “In theorie kunnen ze nog in de nacompetitie belanden, maar die kans is klein.” De trainer rekent er echter niet op dat RWF de punten cadeau krijgt in Mussel. “We moeten nog één keer gas geven.”

De voetballers uit Frieschepalen reizen vol zelfvertrouwen af naar Mussel en dat is met een reden. RWF zette na de winterstop een ijzersterke reeks neer en schiet in de beslissende fase met scherp. In de laatste twee duels waren de roodwitten goed voor negen treffers. Bovendien staat de defensie als een huis. In 2023 incasseerde de verdediging in twaalf duels slechts zeven treffers; zevenmaal werd de nul gehouden.

Beloning

Een jaar geleden was er juist sprake van een omgekeerde situatie. Toen speelde RWF voor de winterstop sterk, maar ging het in de tweede helft van het seizoen faliekant mis. Haan: “We hebben het weggegeven. Alles pakte verkeerd uit. Nu is het andersom en lacht het geluk ons toe. Maar het is niet alleen een kwestie van geluk hoor. We zijn in vorm en de jongens geven altijd, op de training en in de wedstrijd, honderd procent.”

Het kampioenschap en de bijbehorende promotie zouden een mooie beloning vormen voor de trainers en spelers, vindt Haan. “Als technische staf hebben we er veel energie ingestoken en dat heeft geloond. Spelers hebben individueel stappen gemaakt en als team zijn we gegroeid. Deze groep verdient het kampioenschap en hoort in mijn ogen thuis in de derde klasse.”

Haan wil er niet aan denken dat er in Mussel een horrorscenario uitrolt en RWF alsnog veroordeelt wordt tot het spelen van promotieduels. “Dan wordt het heel lastig iedereen weer te motiveren.” Van een verkeerde afloop gaat echter niemand uit in Frieschepalen. Aan steun in de beslissende wedstrijd ontbreekt het zaterdag niet. Twee bussen met supporters reizen mee naar het Groninger dorp om hun favorieten naar de titel te schreeuwen.

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 4 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 23 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19