Jan Haan hoopt in de resterende weken voor de winterstop met RWF de aansluiting met de top te behouden.
Jan Haan hoopt in de resterende weken voor de winterstop met RWF de aansluiting met de top te behouden. Sietse de Boer

Aansluiten of afhaken voor RWF

Sport

FRIESCHEPALEN Voor RWF staan belangrijke weken voor de deur. De roodwitten uit Frieschepalen die vierde staan, nemen het de komende twee duels op tegen de nummers één en twee van de ranglijst. “Het is een kwestie van aanhaken of voorlopig afhaken,” weet trainer Jan Haan.

RWF is dit seizoen ingedeeld in de Drents georiënteerde vierde klasse D van het zaterdagvoetbal. Een nieuwe ervaring voor Haan en zijn spelers, die de afgelopen seizoenen vooral Friese tegenstanders troffen. Het is een pittige competitie stelt de trainer. “Sterker dan vorig jaar. Een groot verschil is dat clubs zich vorig seizoen aan ons aanpasten en nu uitgaan van eigen kracht. Dat levert open wedstrijden op en dat zie je terug in de uitslagen. Er vallen meer doelpunten.”

Krachtsverschillen

De krachtsverschillen in 4D zijn volgens Haan klein. Een slechte of mindere dag leidt in tegenstelling tot vorig seizoen vrijwel meteen tot puntverlies. “Je moet iedere week keihard knokken, anders sta je met lege handen. Het voordeel van de geringe krachtsverschillen is dat je door mindere periode niet meteen afhaakt. Er is geen club zonder nederlaag.”

Voor de ontwikkeling van zijn jonge spelersgroep is de weerstand goed, vindt Haan. Zijn voetballers worden wekelijks uitgedaagd het maximale uit hun vermogen te halen. “De jongens moeten op de tenen lopen.” RWF haalde uit de eerste zeven duels dertien punten. Dat hadden volgens de trainer meer moeten zijn. “Tegen SCN hadden we een offday en het thuisduel tegen Waskemeer (3-3) had gezien het grote aantal kansen een zege op moeten leveren.”    

Top ranglijst

Met Onstwedder Boys (2) en koploper FC Assen stuit RWF de komende weekenden op de top van 4D. Uitgerekend in deze belangrijke weken heeft de club uit Frieschepalen te maken met blessureleed. Doelman Otmar van der Toorn en aanvoerder Jan Sikko Veenema zijn nog op de weg terug van blessures, terwijl het meespelen van Xander Wagenaar (sleutelbeen) en Daan de Boer (teen) hoogst onzeker is.

“Dat zijn er net een paar te veel,” stelt De Haan, die vooral hoopt op een snelle rentree van middenvelder Xander Wagenaar. Die scoorde dit seizoen al zeven keer en heeft zich volgens zijn trainer de laatste seizoenen ontwikkeld tot een belangrijke kracht voor RWF. “In deze competitie krijg je meer ruimte en dat is Xander op het lijf geschreven. Als hij zijn dag heeft, is hij niet te houden.”

Eigen kracht

Onstwedder Boys is zaterdag te gast op sportpark De Boskdobbe in Frieschepalen. De nummer twee van de ranglijst is in vorm en beschikt volgens Haan over een snelle en makkelijk scorende voorhoede. “Het is zaak hun aanvallers ver van ons doel te houden, maar we willen ons niet aanpassen. We gaan uit van eigen kracht, dan zijn we op ons sterkst.”

Jan Haan en RWF maakten vorige week bekend dat hun wegen aan het eind van het seizoen scheiden. “Dit is mijn vijfde seizoen en ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Maar eerst wil ik goed afsluiten met RWF. Vorig seizoen liepen we op een vreselijke manier promotie naar de derde klas mis. Ik hoop dat het nu wel lukt, ook omdat ik vind dat RWF in de derde klas thuishoort. Op dit moment telt echter alleen de eerste wedstrijd. We moeten ons zaterdag bewijzen, daarna zien we wel verder.”

De wedstrijd van de Week is dit keer ODV - Zwaagwesteinde. Zaterdagmiddag valt op deze site een wedstrijverslag te lezen van de wedstrijd van de club uit Wijnjewoude.

Meer SA!

Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 11 minuten geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 15 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 20 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 22 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 28 mrt, 07:33