Trainer Jan Haan: “Het draait niet en het lastige is dat we geen vinger op de oorzaak kunnen leggen".
Trainer Jan Haan: “Het draait niet en het lastige is dat we geen vinger op de oorzaak kunnen leggen". Archieffoto: Sietse de Boer

‘RWF moet punten pakken en snel’

Sport

FRIESCHEPALEN RWF eindigde de eerste competitiehelft als koploper van de vierde klasse D, maar de goede prestaties kregen in 2023 geen vervolg. De roodwitten presteerden de afgelopen weken wisselvallig en verloren kostbare punten. “Het draait niet en het lastige is dat we geen vinger op de oorzaak kunnen leggen,” vertelt trainer Jan Haan.

Het ligt niet aan een gebrek aan inzet of zelfoverschatting, stelt de trainer. Haan zag zijn elftal afgelopen zaterdag in de lastige uitwedstrijd tegen Waskemeer goed spelen. De gevaarlijke Waskemeerder aanval werd knap in toom gehouden en RWF creëerde voldoende kansen om het duel te beslissen. Dat gebeurde niet en tot overmaat van ramp leverde het ene halve kansje dat de thuisclub kreeg wel meteen een treffer op.

Het was al de tweede nederlaag na de winterstop van RWF dat ook nog eens op 0-0 bleef steken tegen hekkensluiter BSVV. Het puntverlies zorgt volgens Haan voor een nieuwe situatie. “Op dit moment hoeven we niet aan de eerste plek te denken. Het is zaak punten te pakken om niet verder achterop te raken. Iedere ploeg heeft met mindere fases te maken, dat kan, zoiets mag alleen niet te lang duren.”

Tegenslag

Voor trainers is de eerstvolgende wedstrijd altijd de belangrijkste en dat is volgens Haan nu zeker het geval. Vertrouwen dat het goed komt heeft de oefenmeester wel. Hij rekent zijn elftal tot de betere ploegen van 4D, maar ziet wel verbeterpunten. “Nadat we in Waskemeer op achterstand kwamen, hadden we te veel tijd nodig om ons te herpakken. We moeten beter omgaan met tegenslag.”

RWF, voor de winterstop de meest scorende ploeg, wist in de laatste twee duels tegen BSVV en Waskemeer het net niet te vinden. Het is de fase waarin zijn elftal verkeert, denkt Haan. “Defensief staat het prima. We geven nog steeds weinig kansen weg, maar scoren gaat even lastiger. Eén ongelukkig moment zoals tegen Waskemeer kan je dan meteen fataal worden.”

Zaterdag komt SCN op bezoek op sportpark De Boskdobbe. Op papier een duel dat drie punten op moet leveren, want de club uit het Drentse Nieuwlande staat op de één na onderste plek op de ranglijst. RWF heeft bovendien nog een appeltje te schillen met de Drenten, het uitduel ging namelijk als gevolg van een complete offday van de roodwitten met 1-0 verloren.

Onderschatting dodelijk

Haan wenst geen voorschot te nemen op de overwinning. Onderschatting kan dodelijk zijn weet de trainer, bovendien biedt de huidige vorm van RWF geen garantie voor punten. En stelt Haan, zwakke broeders zitten er niet tussen in 4D. “De krachtsverschillen zijn kleiner dan de stand doet vermoeden. Als we denken de klus tegen SCN op tachtig procent te kunnen klaren, kan het een vervelende middag worden.”

In de resterende negen duels wil Haan, die volgend seizoen naar SV Oosterwolde vertrekt, RWF naar de derde klas loodsen. “Als dat niet lukt heb ik gefaald,” vindt de trainer. Wil Haan slagen in zijn missie, dan telt maar één ding, presteren. “Naar andere ploegen kijken heeft geen zin. We moeten punten pakken en van daaruit verder bouwen. Als dat lukt doen we tot het eind van het seizoen mee om de prijzen.”

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 5 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 5 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 5 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column gisteren
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26