Afbeelding

Prehabilitatie

Column

Veel mensen krijgen een oproep voor een bevolkingsonderzoek om diverse soorten kanker te laten onderzoeken. “Hmmm, zal ik nu wel of niet meedoen… Ach, ik heb geen klachten. Dus het zal wel meevallen. Laat ik maar meedoen.” 

En dan komt de uitslag… er is wat gevonden en extra onderzoek volgt. Uiteindelijk wordt toch kanker geconstateerd. 

Het leven lijkt ineens stil te staan en een onzekere tijd komt aan. “Wat wordt de behandeling, een operatie, chemo of bestraling, of krijg ik alles.” Ineens ben je ook veel minder actief dan anders. Terwijl het juist zo belangrijk is wel in beweging te blijven. Dan is het goed om te weten dat de fysiotherapeut kan ondersteunen om toch een actieve levensstijl te blijven onderhouden. Voor de operatie kan dan een prehabilitatietraject worden opgestart. Dat houdt in dat je door middel van training en activiteiten zo goed en fit mogelijk de operatie in gaat. Na de operatie kan dat bijdragen aan een sneller herstel.

Uit onderzoeken is verder gebleken dat trainen tijdens chemo en bestraling heel zinvol is. Het lichaam reageert beter op de behandeling. En zal de afbraak door de behandeling op het lichaam vertragen. Na de behandeling van kanker kan de fysiotherapeut begeleiding geven om met behulp van training de dagelijkse activiteiten, werk en sport weer op te kunnen pakken. 

Tijdens al deze fases van behandeling wordt bovendien samengewerkt met een diëtiste voor adviezen op het gebied van voeding. Zit je op dit moment op een operatie te wachten, onderga je een chemobehandeling of bestraling, wil je na de behandeling weer trainen of wil je meer informatie, neem dan contact op met de fysiotherapeut.

Femke Faber
Fysio Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 16 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 18 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 21 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 21 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 21 uur geleden