De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw. Siebe Kuipers

Een Lintje op Harinxmastate

Nieuws

BEETSTERZWAAG “Is dat nu wel echt nodig.” Freddy de Marchant et d’ Ansembourg (90) reageerde uiterst bescheiden op het nieuws dat hij was benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

“Een man die altijd de kracht zoekt in de raakvlakken en niet in de verschillen.” Volgens burgemeester Andries Bouwman is dat de manier waarop Freddy de Marchant niet alleen jarenlang zijn werk deed bij de Europese commissie in Brussel, maar later ook op het familielandgoed in diverse maatschappelijke functies.

Sinds 1989 woont hij met zijn vrouw op het landgoed Harinxma State en zet hij zich op vele manier in voor het behoud van landgoederen en particulier grondbezit. “En met al heel vroeg de nadruk op het behoud van de biodiversiteit in het bos.”

De graaf was onder de indruk van het totaaloverzicht dat de burgemeester gaf. “Maar we moeten vooral naar de toekomst kijken. En de toekomst van ons bezit zit in de oplossing van de problemen van onze pachters. Dit prachtige gebied rond Beetsterzwaag moeten we niet in stand houden ten koste van de boeren, maar samen met de boeren. Burgemeester, ik hoop dat u en de wethouders zich daar sterk voor willen maken.”

Freddy de Marchant et d’ Ansembourg kreeg zijn onderscheiding opgespeld in de ontvangstruimte van Harinxma State.

Freddy de Marchant et d’ Ansembourg (90) uit Beetsterzwaag was oprichter en 31 jaar bestuurder van de Friese Bosgroep, nu bosgroep Noord-Oost Nederland. De coöperatie van en voor eigenaren van bos- en natuurgebieden in de regio adviseert omtrent duurzaam beheer. Hij was negen jaar betrokken bij de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), als medeoprichter, bestuurslid en penningmeester. Als vertegenwoordiger van de FPG was hij ook negen jaar actief bij de European Landowner’s Organization. Sinds 2001 is De Marchant directeur van de Stichting Fogelsangh State in Veenklooster.

Meer SA!

Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 2 uur geleden
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 9 uur geleden
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 10 uur geleden
Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 6 mei, 15:48
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 6 mei, 15:48
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 mei, 14:44
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 6 mei, 11:22