Xander Wagenaar viert de winnende treffer tegen Opende
Xander Wagenaar viert de winnende treffer tegen Opende Martijn van der Vaart

Belangrijke derbyzege RWF op Opende

Sport

FRIESCHEPALEN RWF won zaterdag op het eigen sportpark De Boskdobbe de derby tegen Opende. De roodwitten zegevierden met 2-1 dankzij een late treffer van Xander Wagenaar. De punten waren meer dan welkom, want de strijd tegen degradatie in de derde klasse B is reuze spannend. Maar liefst negen ploegen komen in aanmerking voor nacompetitievoetbal of rechtstreekse degradatie.

“Dit wie geweldich. Dizze oerwinning hiene wy nedich.” Assistent-trainer Wietze Couperus van RWF, die zaterdag de honneurs waarnam voor hoofdtrainer Jan Mulder die in Spanje is, was dolblij met de driepunter. De blijdschap was te begrijpen, want de strijd onderin in de sterke derde klasse B is vreselijk spannend. Van de nummer zes (Opende, 21 punten) tot de nummer 14 (ONT, 16 punten) is geen enkele ploeg zeker van lijfsbehoud.

De ontmoeting tussen RWF en Opende was volgens Couperus een echte derby. Er werd met veel inzet en bij vlagen hard gestreden. De scheidsrechter trok dan ook de nodige gele kaarten voor spelers die over de schreef gingen. “De jonges fan RWF en De Pein kenne inoar goed, dat spilet ek mei. Se wolle net faninoar ferlieze. It fuotbal wie net goed, mar ek dat heart by in derby.”


Aanvoerder Jan Siko Veenema van RWF trekt mee ten aanval. Veenema scoorde de 1-0 tegen Opende. - Martijn van der Vaart

RWF kwam na ongeveer een half uur spelen op voorsprong. Aanvoerder en laatste man Jan Sikko Veenema trok bij een vrije trap mee naar voren en kreeg de bal vanuit een scrimmage precies voor de voeten. Van dichtbij had Veenema vervolgens geen moeite de 1-0 binnen te werken. De vreugde over de voorsprong was van korte duur, want enkele minuten later kwam Opende alweer langszij.

“It stie efteryn net goed en sy profitearren daliks. It wie ek in yntikker fan tichteby.”aldus Couperus. Beide ploegen gingen bij een 1-1 stand rusten. Na rust voerde RWF de druk op. Met dieptepasses op de aanvallers werden de gasten achteruitgedrukt. Tot kansen leidde het offensief niet. “Mar wy joegen ek gjin kânsen wei. De ferdigening stie goed.”

In de slotfase schakelde RWF over van een twee naar een driespitsensysteem. “Wy kreëarren te min, der moast wat barre,” aldus Couperus. Middenvelder Xander Wagenaar ging in de punt van de aanval spelen en die ingreep leverde vlot resultaat op. In de 82ste minuut kopte Wagenaar de 2-1 tegen de touwen. In de hectische slotfase, met maar liefst zeven minuten blessuretijd, vielen geen treffers meer.


De derby tussen RWF en Opende leverde felle duels op. - Martijn van der Vaart

Dus was het feest in Frieschepalen. De overwinning was nodig, zeker gezien de uitslagen van de concurrenten. Zo won ONT verrassend op bezoek bij Kootstertille en pakte Franeker in de laatste minuut een punt tegen Zwaagwesteinde. “We kinne wer in bytsje nei boppen sjen, nei dy hiele brede middenmoat. It bliuwt spannend. Ik ferwachtsje dat it pas yn ‘e lêste wiken fan it seizoen beslist wurdt.”

RWF moet blijven presteren, maar of er volgende week opnieuw punten aan het totaal toegevoegd kunnen worden is maar de vraag. De roodwitten gaan op bezoek bij koploper LAC Frisia die met een straatlengte (14 punten) voorstaat op de nummer twee van de competitie, Rijperkerk. “Punten pakke wurdt dreech, mar we moatte net in soad doelpunten tsjin krije, want it doelsaldo kin fan belang wêze.”

Maar voor de knop omgaat wilde Couperus eerst genieten van de overwinning. “It is feest yn ‘e kantine.” Couperus was blij voor RWF, maar vierde ook persoonlijk een feestje. “Ik wenje yn De Pein. As wy ferlern hiene, hie ik dat noch wiken oanhearre moatten. No kin ik toeterjend nei hûs,” besluit de assistent-trainer met een lach.

Meer SA!

Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 3 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 5 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 8 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 10 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur gisteren
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48
Loraine Westernent van de Stichting Sociaal & Vitaal
NoSa!: 'Aanpak sociale voedseltuin werkt' Nieuws 7 mei, 09:13