Bakkeveen en De Sweach moeten nog voor degradatie vrezen.
Bakkeveen en De Sweach moeten nog voor degradatie vrezen. Foto: Martijn van der Vaart

Volop voetbaluitdagingen in ‘24

Sport

GORREDIJK De eerste competitiehelft van het amateurvoetbal is achter de rug. De verenigingen uit de Sa!-regio presteerden met wisselend resultaat. Er waren successen, maar zeker ook teleurstellingen. In ieder geval moet er na de winterstop door veel clubs nog gepresteerd worden om kans op promotie te houden, maar vooral ook om boven de degradatiestreep te blijven. Een overzicht.

VV Jubbega ging de winterstop in als de nummer zeven van de gemengde eerste klasse L met zaterdag- en zondagclubs. De ploeg van trainer Joop Gall mikte vooraf op de vijfde positie, maar de oud-prof kreeg te maken met veel blessureleed en zag bovendien zijn elftal te veel kansen om zeep helpen. Dat laatste was ook de reden dat Jubbega in december verrassend door derdeklasser Peize uit het bekertoernooi werd gestoten.

“Voor rust had het vier, vijf-nul voor ons moeten staan, maar we lieten hen in leven en dan kan voetbal wreed zijn”, aldus Gall. Jubbega moet na de winterstop gas geven, want het gat met de clubs onder de degradatiestreep bedraagt slechts drie punten. Bovendien is Jubbega volgens Gall zwaar ingedeeld. “Het is een pittige competitie, met ONS en d’Olde Veste die erbovenuit steken, maar de rest is aan elkaar gewaagd.”

Derdeklassers

Van de derdeklassers moet het gepromoveerde RWF op zijn tellen passen. De ploeg van trainer Jan Mulder komt uit in zaterdag 3B en staat maar één puntje boven de degradatiestreep. Voetballend kan RWF absoluut mee in de derde klasse, vindt de trainer, maar dan moeten de rood-witten wel lef tonen. ”En minder nayf ferdigenje, we krije de doelpunten soms te maklik tsjin.”

In de derde klasse A van het zondagvoetbal zijn drie regioclubs actief: Gorredijk, Oerterp en Read Swart. Gorredijk sprak voor het seizoen de ambitie uit voor promotie te gaan. De start was met zes overwinningen op rij veelbelovend, maar nadat de topper tegen titelrivaal Drachten (1-5 verlies) desastreus eindigde, zijn de Gordyksters van slag. De laatste vier duels van 2023 leverden slechts vier punten op. 

Voor Gorredijk begint 2024 op 14 januari met een inhaalduel in en tegen Oerterp. De Oerterpers sloten 2023 niet goed af. De formatie van trainer Freerk Brouwer kreeg in de laatste duels in december tegen Friesland (4-0) en Trinitas (3-0) flink klop. Oerterp sloot het jaar af als de nummer acht van de ranglijst en moet naar beneden kijken. Het gat met de degradatiekandidaten bedraagt slechts twee punten. Wel heeft Oerterp nog twee inhaalduels tegoed.

Een van die degradatiekandidaten is Read Swart. De ploeg van trainer Hans de Jong heeft tien punten, maar had daar elf duels voor nodig. De lage klassering (elfde) is deels te verklaren door een gebrek aan scorend vermogen. Read Swart is met tien goals de minst productieve club van 3A. De doelpuntendroogte komt mede door blessureleed bij routinier Jorke Braaksma. De Jong: “Dy skopt se der gewoanwei maklik yn.”

Vierdeklassers

Het afgelopen seizoen gedegradeerde ODV (zaterdag 4D) staat vierde met tien punten achterstand op koploper Veenhuizen. ODV heeft wel twee duels minder gespeeld. De ploeg van trainer Mark Peters moet in 2024 stabieler presteren om de sportieve doelstelling -terugkeer naar de derde klasse- te kunnen verwezenlijken. Peters: “Maar dat is, met negen degradanten uit de derde klasse, een zware opgave.”

In de vierde klasse A van het zondagvoetbal zijn maar liefst vijf regioclubs actief: Langezwaag, Makkinga, Mildam, THOR en Wispolia. Mildam, dat afgelopen seizoen degradeerde, staat op een keurige tweede plek, maar zal door de suprematie van koploper Smilde ’94 waarschijnlijk moeten gokken op een periode om het verloren gegane terrein te herwinnen. 

THOR eindigde 2023 als vierde. De Liphúster formatie van trainer Reinder Jeensma presteert wisselvallig. Zo werd de laatste wedstrijd in december verloren van de nog puntloze hekkensluiter Langezwaag. De instabiliteit van THOR valt te verklaren, want Jeensma mist als gevolg van blessures wekelijks spelers. “En meastal foar ús ek noch belangryke jonges”, aldus de trainer.

De vijfde plek van SC Makkinga stemt tot tevredenheid bij de Ooststellingwerver dorpsclub. “Als we in de middenmoot eindigen zijn we blij”, stelt trainer Robbie Dijkstra. Langezwaag en Wispolia promoveerden naar de vierde klasse en hebben het moeilijk. Langezwaag is met drie punten hekkensluiter; de voetballers uit Terwispel, die voor het eerst in de vierde klasse uitkomen, staan als negende net onder de degradatiestreep.

Wispolia-trainer Guido Pen blijft optimistisch. “De tegenstanders in de vierde klasse zijn net iets beter en slimmer. Aan de inzet ligt het niet, maar we moeten snel leren van onze fouten.“ Zijn collega Michiel Hornstra heeft dezelfde ervaring. En soms zit het als hekkensluiter niet mee. Tegen koploper Smilde werd Langezwaag volgens Hornstra bij een 1-0 voorsprong een duidelijke strafschop ontnomen. Het werd uiteindelijk 1-2 voor Smilde. “As de skiedsrjochter him jout, hiene wy miskien foar in stunt soargje kinnen.”

In de vierde klasse B hebben Bakkeveen en De Sweach het moeilijk. Bakkeveen staat met negen uit negen zevende, maar moet naar onderen kijken. Het gat met de degradatiestreep is met drie punten klein. De Sweachsters hebben het nog moeilijker. De Opsterlanders wonnen slechts één keer en hebben met 23 tegentreffers een defensief probleem. De Sweach hield nog geen enkele maal de nul.

Vijfdeklassers

In zaterdag 5A spelen Blue Boys (7e) en UDIROS (9e) een bescheiden rol. De Nij Beetsters zijn na een moeilijke start wel aan een opmars bezig. De ploeg van trainer Robert Bervoets pakte in de laatste vijf duels van 2023 tien punten. UDIROS wil graag meestrijden om een periodetitel, maar ondanks de productie van topscorer Bas Leenstra (9 goals) kunnen de Nieuwehornsters de ambities nog niet waarmaken.

In de vijfde klasse B van het zondagvoetbal vinden we het afgelopen seizoen gedegradeerde Tijnje terug op de derde plek. Het gat met koploper Blauw Rood’20 - zes punten met een duel minder - is niet groot, maar voor een terugkeer naar de vierde klas, moeten de groenhemden stabieler presteren. Sport Vereent staat negende, geen ongewone klassering voor de Oldeberkopers.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 1 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 3 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 6 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 6 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 6 uur geleden