Wispolia pakte in Houtigehage het kampioenschap
Wispolia pakte in Houtigehage het kampioenschap BD-Fotografie

De (voorlopige) balans van een voetbalseizoen

Sport

GORREDIJK Voor de zondagclubs, uitgezonderd Jubbega, zit het reguliere seizoen erop. De zaterdagvoetballers hebben nog een speelronde voor de boeg, waarin RWF nog kampioen kan worden. Een overzicht van het seizoen.

Meest opvallend bij de zondagploegen: Wispolia greep op de laatste speeldag van het seizoen de titel in 5A en promoveert voor het eerst in haar 68-jarig bestaan naar de vierde klasse. Langezwaag, tot de laatste speelronde meestrijdend voor het kampioenschap, legde beslag op de tweede periodetitel en mag proberen via de nacompetitie promotie af te dwingen.

Trainer Guido Pen van Wispolia kijkt terug op een mooi seizoen met een zinderende ontknoping. “Ik heb alle jongens nodig gehad. Het was mooi om te zien dat ook de spelers die vaak op de bank zaten gemotiveerd bleven en hun aandeel hebben geleverd.” De routiniers Willem ter Schuur, Martijn Ruisendaal en Germ van der Heide sloten hun carrière af met de titelwinst. Ook zonder het ervaren trio heeft Pen vertrouwen in het avontuur dat in de vierde klasse wacht. “Er komen jonge talenten bij en de kern van het kampioensteam gaat door.” De trainer rekent op een moeilijk jaar. “Het is een niveau hoger. Dat vraagt een andere speelwijze. Het wordt in eerste instantie overleven en we moeten een manier vinden om te voorkomen dat we klap op klap krijgen.”

Eersteklasser Jubbega eindigde in de subtop en sluit het seizoen zondag af met een uitduel tegen GRC uit Groningen. Mildam dat in het weekend verloor van Wacker, moet nog aan de bak om degradatie naar de vierde klas te voorkomen. Read Swart dat net als Mildam in 3A uitkwam, eindigde op de zevende plek en speelt ook volgend seizoen weer op derdeklasniveau. In 3B sloot Oerterp af met een nederlaag tegen kampioen Dronrijp. De formatie van trainer Freerk Brouwer eindigde als derde op de ranglijst en neemt de periode van Dronrijp over. De Oerterpers, die vorig seizoen degradeerden uit de tweede klasse, spelen op 4 juni thuis tegen Groninger Boys. Bij winst zijn de blauwhemden nog niet klaar en wachten mogelijk nog twee duels.

Herkansing

Bakkeveen ging op de slotdag van het seizoen onderuit tegen Renado, maar wist in ieder geval rechtstreekse degradatie te voorkomen. Wilper Boys en MKV’29 zijn de degradanten in 3B. De ploeg van trainer Martell Tromp gaat in de herkansing en neemt het op eigen terrein op tegen Mildam. De ontmoeting in Bakkeveen staat gepland voor zondag 11 juni. Gorredijk eindigde net boven de rode streep en werd achtste.

In de vierde klasse A sloot SC Makkinga af met een zesde plek in de eindklassering. Het betekent dat het elftal van trainer Robbie Dijkstra ook komend seizoen weer uitkomt in de vierde klasse. Een knappe prestatie van het team dat dit seizoen moeite had om het net te vinden. In twintig duels liet Makkinga de eigen aanhang slechts 25 keer juichen. In 4B waren maar liefst vier Opsterlandse verenigingen actief. Er werd verschillend gepresteerd, 

De Sweach en THOR plaatsten zich voor de nacompetitie en mogen nog hopen op promotie. Blue Boys en Tijnje promoveerden vorig jaar naar de vierde klasse en bewandelen nu de omgekeerde weg. Blue Boys eindigde als laatste, Tijnje als voorlaatste. Voorzitter Lutsen Idzinga van Blue Boys wijt de degradatie aan de vele blessures waarmee de ploeg van trainer Harry Pen te maken kreeg. Ook in het kampioensjaar kampten de Nij Beetsters met veel blessures. “Doe ha wy it krekt mei de hakken oer de sleat rêden.” Die vlieger ging nu niet op. Met de nieuwe trainer Robert Bervoets speelt Blue Boys vanaf komend seizoen op zaterdag. 

Ook Tijnje daalt af. De groenhemden eindigden met een 6-2 zege op SC Terschelling. Niet stabiel genoeg, vooral defensief niet, concludeert trainer Robert Spoelstra. “Wy ha gemiddeld twa doelpunten makke, mar krigen der trije tsjin. Dat is tefolle.” Spoelstra is tevreden over hoe zijn voetballers zich onder de moeilijke omstandigheden staande hebben gehouden. Na de hosanna van vorig seizoen waarin Tijnje promoveerde, kregen de groenhemden het dit voetbaljaar voor de kiezen. Ondanks alles bleef de sfeer goed. “We bin in groep bleaun. Dat is pure winst,” aldus Spoelstra die ook komend seizoen Tijnje onder zijn hoede heeft.

Spanning bij RWF

Voor de zaterdagclubs staat er nog één speelronde op het programma. ODV heeft aan een puntje tegen Minnertsga voldoende om het derdeklasserschap veilig te stellen. Voor RWF zijn de belangen op de laatste wedstrijddag groot. De roodwitten uit Frieschepalen kunnen zaterdag op eigen kracht het kampioenschap en de zo gewenste promotie naar de derde klasse veiligstellen. RWF zag titelrivaal Onstwedder Boys zaterdag punten morsen en heeft komend weekend, op basis van een veel beter doelsaldo (+9), waarschijnlijk genoeg aan een gelijkspel om de titel te pakken. In 5C speelt Boornbergum tegen vv De Sweach. Voor Boornbergum staat er de komende weken nog wel wat op het spel. Via de nacompetitie kan een plek in de vierde klasse worden afgedwongen. 

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 4 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 23 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19