Martell Tromp hoopt met Bakkeveen in de top vijf van de vierde klasse B te eindigen.
Martell Tromp hoopt met Bakkeveen in de top vijf van de vierde klasse B te eindigen. Archieffoto Sa!

Bakkeveen hoopt op plek in top vijf

Sport

BAKKEVEEN De voetballers van Bakkeveen sluiten het voetbaljaar 2023 zondag af met een uitduel tegen MKV’29. De ploeg van trainer Martell Tromp gaat in Leeuwaren voor een goed resultaat en heeft na de winterstop een duidelijk doel voor ogen. “We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen zodat we in het nieuwe seizoen ook op zaterdag in de vierde klasse uitkomen.”

Het Bakkeveenster vizier is gericht op lijfsbehoud. Niet een doelstelling die past bij een vereniging die net gedegradeerd is uit de derde klasse, maar het is de realiteit, aldus de trainer. Tromp heeft bij de Opsterlandse club de smaken en soorten niet voor het kiezen. De trainer zijn selectie is met zeventien man, waaronder twee keepers, met recht aan de smalle kant te noemen.

“Als we schorsingen en blessures hebben moeten we een beroep doen op spelers van de B-selectie en jeugdvoetballers. Die doen hun stinkende best, maar je levert wel kwaliteit en ervaring in,” aldus de trainer. Tromp traint, omdat een aantal spelers buiten Bakkeveen werkt en studeert, bovendien regelmatig met een kleine groep voetballers. “Daar proberen we creatief mee om te gaan, maar het geeft beperkingen.”

Inhaalslag

Bakkeveen staat op dit moment met acht punten uit acht duels op de zevende plek in de vierde klasse B van het zondagvoetbal. De blauwwitten kwamen het seizoen met slechts één punt uit de eerste vier wedstrijden belabberd uit de startblokken, maar hebben een inhaalslag gepleegd. De ploeg van Tromp pakte zeven punten uit de laatste vier duels. Alleen het pak slaag op Ameland, 6-1 verlies tegen Geel Wit, viel uit de toon.

Afgelopen weekend verraste Bakkeveen met een 2-2 gelijkspel tegen de nummer twee van de ranglijst, Blauwhuis. Bakkeveen speelde volgens de trainer voor rust ‘de beste helft’ van de laatste twee jaar. Een eigen doelpunt en pech, Silvan Siebenga raakte tweemaal het aluminium, voorkwamen in de tweede helft een reuzestunt. “Maar over de gehele wedstrijd gezien was het een terechte uitslag,” toont Tromp zich realistisch.

Degradatiestreep

Als Bakkeveen het gemiddelde van één punt per wedstrijd volhoudt, spelen de Opsterlanders, die drie clubs onder zich moeten houden om boven de degradatiestreep te blijven, zich normaliter veilig, denkt Tromp. Bakkeveen kijkt echter niet alleen naar onderen. “We willen ons bij de top vijf spelen, maar daarvoor moeten we minder wisselvallig presteren dan we tot nu toe gedaan hebben.”

Om zicht te houden op de vijf bovenste plekken, moet Bakkeveen zondag in Leeuwarden winnen. Tegenstander MKV ’29 staat met twaalf punten uit acht duels op de vierde plek. “Bij winst haken we aan”, stelt Tromp, die van mening is dat Bakkeveen in 4B in een sterke competitie is ingedeeld. “Wilper Boys en MKV speelden vorig seizoen net als wij derde klasse en Blauwhuis en Terschelling draaien gewoon een sterk seizoen.”

Werkethiek

Bovendien komt het in de ogen van Tromp in 4B niet alleen aan op voetballend vermogen. Een sterke werkethiek is in de vierde klasse medebepalend voor succes. Bakkeveen kan volgens Tromp leren van Blauwhuis. ,,Zij hebben een elftal dat enorm veel energie levert.Hoe goed je ook kunt voetballen, hard werken blijft een vereiste.”

Tromp, die met Bakkeveen in gesprek is over contractverlenging, hoopt de eerste seizoenshelft met een goed resultaat af te sluiten. “En dan willen we ons in het nieuwe jaar zo snel mogelijk veilig spelen, zodat we ook volgend seizoen op zaterdag vierde klasse spelen. Als we bij de eerste vijf eindigen zijn we tevreden. Als we erin slagen om ons bij de top vijf te spelen zijn we helemaal blij.”

Volgend seizoen krijgt Bakkeveen meer mogelijkheden, denkt de trainer. Een vijftal jeugdspelers traint al regelmatig mee met de A-selectie en ontwikkelt zich volgens Tromp goed. “Als die jongens erbij komen is er volgend seizoen een selectie van 22 man, dat geeft aanzienlijk meer mogelijkheden.”

Meer SA!

Arend Waninge
Hangmatdag Column 18 uur geleden
Van Teyens Fundatie
Van Teyens steunt initiatieven Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Roadtrip van Lamme Schooier bij Revalidatie Friesland Cultuur 23 uur geleden
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar Ondernemen 23 uur geleden
Buurtbewoners van De Plasse plaatsten een protestbord.
Niemand blij met waterfabriek Luxwoude Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 14 mei, 13:53
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 14 mei, 13:50
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 14 mei, 13:49