Trainer Martell Tromp gelooft in handhaving van Bakkeveen in de derde klasse B.
Trainer Martell Tromp gelooft in handhaving van Bakkeveen in de derde klasse B. Archieffoto: Sietse de Boer

Bakkeveen vecht voor hachje in derde klas

Sport

BAKKEVEEN DE voetballers van Bakkeveen moet in de laatste zes duels van het seizoen alle zeilen bijzetten om na de promotie van afgelopen seizoen niet meteen weer rechtstreeks te degraderen uit de derde klas. 

De zege op koploper Dronrijp van afgelopen weekend was een opsteker, maar de ploeg van trainer Martell Tromp heeft nog een pittig resterend programma. Te beginnen zondag met de streekderby tegen Oerterp.

Met afgelopen zondag Dronrijp, komend weekend Oerterp en volgende week zondag DTD, stuit Bakkeveen in een tijdsbestek van veertien dagen op de top drie van de competitie. De 2-0 zege op Dronrijp was een goed begin van die lastige serie en een meevaller met het oog op de ranglijst. De nummers elf en twaalf van 3B degraderen namelijk rechtstreeks. Dankzij de winst op de koploper sloeg Bakkeveen (10e) een gaatje met Wilper Boys (11e), terwijl de blauwwitten nog een inhaalduel tegoed hebben.

De winst op Dronrijp was goed voor het moreel. “We hebben verrast”, beaamt trainer Martell Tromp. “Maar we wisten dat er kansen lagen. Uit tegen Dronrijp speelden we goed en gaven we in de slotminuten nog een voorsprong uit handen. Vooraf tekenden we voor een punt, als dat er dan drie worden ben je spekkoper. Met het oog op de komende moeilijke wedstrijden geeft deze overwinning vertrouwen.”

Forse tikken

Dat was ook nodig, want Bakkeveen kreeg in februari forse tikken te verwerken. Op Ameland werd met liefst 11-1 verloren, Friesland speelde de Opsterlanders met 5-1 zoek. De zege op Dronrijp bewijst volgens Tromp dat zijn team over veerkracht beschikt. “Na de forse nederlagen hebben we afgesproken dat het anders moest. We vertegenwoordigen de eer van vereniging en het dorp, met 11-1 verliezen kan natuurlijk niet.”

Tromp zag tegen Dronrijp een elftal dat gedisciplineerd speelde en zich aan de afspraken hield. “Daar mankeerde het eerder wel aan.” Bakkeveen pakte in de laatste twee duels vier punten en dat zorgt voor wat lucht. De dreiging van directie degradatie is enigszins afgewend, maar de nacompetitie ontlopen, Bakkeveen moet daarvoor minimaal als achtste eindigen, wordt volgens de trainer nog een hele klus.

Nacompetitie

“Het gat met de nummer acht, Gorredijk, is zeven punten. Dat is denk ik te veel om in zes wedstrijden goed te kunnen maken. Aan de andere kant weet je het nooit. Met drie punten voor een zege kan het snel gaan,” vertelt Tromp, die met Bakkeveen nog op bezoek gaat bij Gorredijk. De trainer rekent echter op deelname aan de nacompetitie. Daarin zal Tromp zijn ploeg volle bak spelen om niet terug te hoeven keren naar de vierde klas.

Als Bakkeveen zich niet handhaaft, is dat volgens Tromp geen ramp of schande. “Bakkeveen is een kleine vereniging die met eigen jongens zo goed mogelijk wil presteren. Komende zomer stromen er, net als afgelopen zomer, weer jonge spelers door. Het zou een enorme uitdaging zijn om die spelers in te passen en weer derde klas te spelen, maar als dat niet lukt gaan we voor een mooi seizoen in de vierde klas.”

Vertrouwen

Na de stunt tegen Dronrijp zou een resultaat tegen streekgenoot Oerterp zondag opnieuw een opsteker betekenen. Hoewel de Oerterpers in Bakkeveen met 1-5 wonnen en Tromp Oerterp de best voetballende ploeg van 3B vindt, kijkt de trainer met vertrouwen uit naar de derby. “We gaan om te winnen. In onze situatie moet dat ook willen we de kansen in eigen hand houden.”

Winnen in Ureterp is niet onmogelijk, denkt Tromp. Hij baseert zich daarbij op de resultaten van de afgelopen weken waarin de top drie van 3B verzaakte en de staartclubs zich juist roerden. “Maar het wordt lastig. Oerterp speelt altijd met een plan en beschikt over veel scorend vermogen. Als we een kans willen maken, moeten we er als collectief staan.”

De 25-jarige Tromp is aan zijn eerste seizoen bij Bakkeveen bezig. Enkele weken geleden tekende de trainer voor een jaar bij. Hij is blij met de contractverlenging. “De positie op de ranglijst heeft geen enkele rol gespeeld in mijn beslissing. Ik voel me comfortabel bij Bakkeveen. De samenwerking met spelers en bestuur is prima. Het is fijn werken en daarom ga ik graag door.”

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19