Afbeelding

Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen

Nieuws

BEETSTERZWAAG Vleermuizen houden van spouwmuren als nestlocaties. Dat kan lastig zijn wanneer eigenaren hun woning willen isoleren. Het plaatsen van extra kraamverblijven kan de beschermde vleermuizen een alternatief bieden. De OWO-gemeenten zoeken hiervoor geschikte plekken.

De drie OWO-gemeenten willen de komende maanden ruim zestig kraamverblijven voor vleermuizen plaatsen. In Opsterland gaat het om 21 verblijven waar de vleermuizen jongen kunnen krijgen. Vleermuizen zijn kwetsbaar, een vleermuis krijgt maar één jong per jaar. Ze planten zich dus niet snel voort. Goede kraamverblijven zijn daarom van groot belang om de vleermuizen te beschermen. 

De te plaatsen kraamverblijven dienen als compensatie voor kraamlocaties die verloren gaan door het nemen van isolatiemaatregelen in woningen. Spouwmuren zijn bijvoorbeeld bij vleermuizen populair. Dus bestaat de kans dat vleermuizennesten verloren gaan wanneer woningeigenaren de spouwmuren opvullen met isolatiemateriaal. De gemeenten werken aan een uitgebreid programma Lokale aanpak isolatie, bedoeld om verdere isolatie van koopwoningen met een slecht energielabel te bevorderen. Daarvoor is het nodig ook aandacht te besteden aan de vleermuizen 

De Wet natuurbescherming staat het namelijk niet toe om vleermuizen te doden of hun verblijfplaats weg te nemen. Dat betekent dat woningeigenaren die spouwmuren willen isoleren, er zeker van moeten zijn dat er geen vleermuizen of andere beschermde diersoorten in de spouwmuren zitten. Dat kan bijvoorbeeld door een deskundige ecoloog een quickscan uit te laten voeren, waarna een ontheffing bij de provincie kan worden aangevraagd. Zijn er beschermde diersoorten aanwezig dan moeten ze worden overgeplaatst naar een andere plek. Dat heet Natuurvriendelijk isoleren. 

De Wet natuurbescherming biedt mogelijkheden om collectief een ontheffing aan te vragen om Natuurvriendelijk isoleren mogelijk te maken. Dan wordt een gezamenlijk plan opgesteld om bedreigde diersoorten te beschermen: een Soortenmanagementplan (SMP). De drie OWO-gemeenten bereiden het opstellen van een SMP voor. Om alvast voor te sorteren op een SMP plaatsen de drie gemeenten vleermuizenkraamkasten als alternatief voor kraamlocaties in de spouwmuren. 

De gemeente Opsterland zoekt nog naar geschikte locaties voor de vleermuizenkraamkasten. De kasten hebben een afmeting van 80x120 centimeter en kunnen alleen op een stenen muur worden bevestigd. Het liefst op ongeveer drie meter hoogte. De locatie moet met een hoogwerker bereikbaar zijn en er mag wel zonlicht maar geen verlichting direct op de plek schijnen. Geïnteresseerden kunnen zich per mail melden op energie@opsterland.nl.

Meer SA!

Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 2 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 2 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column gisteren
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 3 mei, 10:31
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35