Freerk Brouwer (rechts) is tevreden over het seizoen van Oerterp.
Freerk Brouwer (rechts) is tevreden over het seizoen van Oerterp. Marije Geertsma

Promotie geen must voor Oerterp

Sport

URETERP Oerterp degradeerde vorig jaar uit de tweede klas van het zondagvoetbal. Met een verjongd en vernieuwd elftal begon het elftal van trainer Freerk Brouwer aan het seizoen. Een niveau lager gaat het uitstekend met de blauwwitten. Oerterp is de nummer twee van 3B, jaagt nog op koploper Dronrijp en is vrijwel zeker van deelname aan de nacompetitie.

Het is het scenario waarop Brouwer vooraf hoopte, maar: “Je witte fansels nea hoe’t it rint. Seker net om’t wy in jonge ploech ha en dy prestearje faak wikselfallich.” Misstappen maakte Oerterp zeker. Afgelopen zondag nog werd onnodig gelijkgespeeld tegen Oosterlittens. Duur puntverlies, want de koploper liet ook punten liggen. Bij een zege had Oerterp de druk op Dronrijp kunnen opvoeren. Het gat bleef nu zes punten.

Het gelijke spel in en tegen Oosterlittens was een tegenvaller. Zeker omdat Oerterp goed uit de winterstop kwam met de volle buit uit drie duels, veertien doelpunten voor en geen enkele tegentreffer. Brouwer baalt van het puntverlies, maar nog meer van het uitvallen van Martijn van Roeden. De gevaarlijke aanvaller, net hersteld van lang en zwaar knieletsel, liep opnieuw een knieblessure op.

Misstappen

“Warskynlik syn meniskus. Ik tink net dat Martijn dit seizoen noch yn aksje komt. Ferskrikkelik sneu foar him,” aldus Brouwer die met Oerterp in ieder geval deelname aan de nacompetitie af wil dwingen. Het kampioenschap lijkt niet haalbaar. Hoewel Dronrijp, dat voor de winterstop ongenaakbaar was, de laatste weken punten morst, lijkt het gat van zes punten met nog slechts zeven duels te gaan te groot.

Oerterp moet hopen op misstappen van Dronrijp en gaat op de laatste speeldag van het seizoen nog op bezoek bij de koploper. Van die ontmoeting heeft de trainer echter geen verwachtingen. Het duel wordt gespeeld in het Hemelvaartsweekend en dan staat Ureterp in het teken van Oerrock. De meeste van zijn spelers zijn, als vrijwilliger of bestuurslid, betrokken bij het festival en zullen zich onderdompelen in het feestgewoel. “Ik tink net dat wy ergens op rekkenje moatte.”

Promotie is gelukkig geen must. De doelstelling voor het seizoen was meedraaien in de top van 3B en een periode veroveren. Uiteraard laat Oerterp een kans op promotie niet moedwillig liggen, maar Brouwer weet dat niet of al zijn spelers klaar zijn voor een stap hogerop. “It nivoferskil tusken twadde en tredde klas is grut. Dronryp is fierder as ús en spilet ek langer mei itselde team.”

Wisselvallig

Brouwer is tevreden over de ontwikkeling van zijn elftal, maar constateert dat het leerproces van zijn jonge talenten gepaard gaat met wisselvalligheid. Tegen Geel Wit en Akkrum zag de trainer zijn ploeg na een ‘fantastyske’ eerste helft na rust ver terugvallen. “Doe wie it hielendal neat. Soks kin net yn de twadde klas. It moat stabiler en dêr is tiid foar nedich.”

Nog een jaartje in de derde klas meedraaien is volgens Brouwer geen ramp. Oerterp is in 3B ingedeeld met veel verenigingen uit de omgeving. De regionale ontmoetingen zijn een garantie voor veel publiek langs de lijn en een goede kantine-omzet. Voetballen in de tweede klas betekent waarschijnlijk verre uitduels en knokken voor lijfsbehoud. “Wy witte út erfaring wat dat betsjut. Soks is net goed foar de motivaasje .”

Gas geven

Ondanks de twijfel over het moment van promotie, wil Oerterp de laatste zeven duels van de competitie vol gas geven om druk te houden op Dronrijp. Zondag is de eerste kans, dan komt hekkensluiter MKV’29 op bezoek op sportpark De Griene Greide in Ureterp. Een wedstrijd die gewonnen moet worden, maar ook eentje waarin onderschatting op de loer ligt.

Brouwer onderkent het gevaar, maar denkt dat zijn elftal geleerd heeft van de eerdere uitglijder tegen laagvlieger Wilper Boys. Bovendien hielden de Leeuwarders afgelopen weekend koploper Dronrijp knap op 0-0. “Wy bin warskôge. Ik snap net wêrom hja ûnderoan stean. MKV hat gjin minne ploech. Yn Ljouwert ha wy mar krekt wûn. Boppedat wolle je jesels letter net ferwite kinne dat je it lizze litten ha tsjin de hikkesluter.”

Meer SA!

Afbeelding
Brandbrief Tsjingas over gaswinning Nij Beets Nieuws 11 uur geleden
Jan Loman (1918-2006).
Een zomer lang Jan Loman Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Steunt van Rabobank voor accommodatie De Sweach Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Zadenbieb in maart weer open Nieuws 16 uur geleden
Trainer Robert Spoelstra zag zijn elftal dik verdiend winnen in de de topper tegen Blauw Rood '20
Tijnje haalt uit in topper en wint met 6-1 Sport 25 feb, 17:00
Afbeelding
Recordaantal deelnemers voor Acht van Langezwaag Sport 25 feb, 13:42
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 25 feb, 11:24
Auke Linstra scoorde voor ODV in de derby tegen Waskemeer.
ODV wint derby tegen Waskemeer Sport 24 feb, 17:57