Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.

‘Wippe jo ek mei foar mear grien?’

Nieuws

BEETSTERZWAAG Veel tuinen zijn rijkelijk bedeeld met stenen verharding. Dat kan volgens de gemeente Opsterland wel een beetje minder, omdat minder tegels helpt bij het beperken van hittestress en wateroverlast. Opsterland doet daarom mee aan de actie Tegelwippen.

Je kan je inwoners wel oproepen om tegels uit de tuin te verwijderen, maar dan moet je als gemeente ook zelf het goede voorbeeld geven, vindt wethouder Durk Durksz. “Net allinnich wize nei oaren, mar sels ek oan de slach. Dêr binne mooglikheden genôch foar.” Durksz gaf kortgeleden het goede voorbeeld door bij het voormalige kantongerecht in Beetsterzwaag de eerste tegels in de brede stoep te verwijderen.

De verharding heeft plaatsgemaakt voor mooie bloemen en planten. Naast het verwijderen van bestrating in het openbaar gebied gaat de gemeente Opsterland ook extra aandacht besteden aan de boomspiegels. De ruimte om de boomstammen. “Beammen krije mear romte en dêr kinne wy ek wer oar grien kwyt.”

Hitte- en waterstress

Het beperken van verstening van de tuinen biedt volgens de wethouder een aantal voordelen en het is ook inspelen op de klimaatverandering. “De perioaden mei in soad waarmte en in protte wetter nimme ta. Dat freget om it nimmen fan maatregels. Tegels hâlde simmerdeis waarmte fêst en nei in fûle reinbui rint faak it wetter net goed fuort. It is dus needsaak om de iepenbiere romte mar ek de partikuliere túnen safolle mooglik te fergrienen.”

Een tuin met meer groen kan in de bebouwde omgeving enkele graden temperatuur schelen, het groen absorbeert de warme. Het helpt ook om meer schaduwplekken te creëren, zeker wanneer er plek is voor meer bomen. Daarnaast zorgt meer groen ook voor een betere afvoer van regenwater. In beplante grond sijpelt het water eenvoudig de bodem in, ter ontlasting van de riolering en bijbehorende wateroverlast. “Boppedat is dat wetter ek wer goed foar it grien.”

Vijf euro voor tegel

Landelijk strijden gemeenten in het kader van het NK Tegelwippen met elkaar om zoveel mogelijk tegels te wippen. De gemeente Opsterland doet dit jaar voor het eerst mee aan deze al langer lopende actie. Onder het motto ‘Ik wip, wippe jo ek mei?’ worden inwoners gestimuleerd zoveel mogelijk tegels en stenen in hun tuin te vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Inwoners van de gemeente Opsterland kunnen bij Visser Plant in Lippenhuizen en Tuindorado in Gorredijk (Wolvega en Drachten) een tegel inleveren. In ruil daarvoor ontvangen ze een korting van 5 euro op een plant (maximaal één tegel per adres). 

Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober van dit jaar. Inwoners kunnen verwijderde tegels met een foto van het resultaat melden op nk-tegelwippen.nl/meedoen. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand voor Opsterland. Inwoners die hun tuin vergroenen door tegels te wippen, maken kans op mooie prijzen.

Meer SA!

Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 28 minuten geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 37 minuten geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 23 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws gisteren
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen gisteren
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws gisteren
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35