Arend Waninge
Arend Waninge Nel Wierenga

Hangmatdag

Column

Voor veel mensen begint het voorjaar op Rokjesdag. Zeker sinds wijlen Martin Bril deze al langer bestaande term met een sublieme column tot in de Dikke Van Dale wist te brengen. Het is de eerste fraaie voorjaarsdag waarop vrouwen hun blote benen volop tonen door het dragen van korte rokjes. Ik heb ook zo’n ijkpunt in de zomer: hangmatdag. 

De eerste dag dat mijn hangmat wordt geïnstalleerd. Zondag was het zover. Het had eerder gekund, het weer was er mooi genoeg voor. Maar door tal van redenen was het er nog niet van gekomen. Donderdag waren er al de eerste voorbereidingen. De onderdelen van het raamwerk werden van de zolder van de garage naar beneden gebracht. Sindsdien lagen ze buiten te wachten op verdere actie. 

Alsof ze even moesten acclimatiseren om aan de warmte te wennen. De overgang van de koude garagezolder was groot. Zaterdagavond werden de losse onderdelen tot een geheel. Een veel kleinere operatie dan het in eerste instantie leek. Zondagmiddag volgde hét moment. Het enige dat ontbrak was de hangmat zelf. In de herfst natuurlijk zorgvuldig opgeborgen, maar waar? Kast drie was raak.

Ik was anderhalf uur alleen thuis. Nu moest het gebeuren. Met een boek, een puzzelboek, de iPad en de telefoon nestelde ik mij in de schaduw onder de appelboom. De laaghangende takken had ik zaterdag uit voorzorg al verwijderd. We begrepen elkaar direct. Het vrolijk gekleurde textiel sloot nog steeds naadloos om mijn lichaam. Hier is het woord ontspanning voor uitgevonden. 

Wij hebben thuis ook heerlijke stoelen. Maar vallen daar de ogen even dicht, dan is er altijd wel een been, arm of hand die wat langer blijft slapen dan de rest. Zo niet in de hangmat. De iPad bracht Langs de Lijn op de achtergrond, met geluiden uit maar liefst negen voetbalstadions. Het meer dan interessante boek was opengeslagen en toen ineens was ik zomaar weg… De zomer is begonnen.

Arend Waninge

Meer SA!

Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 4 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 8 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04
Er kwamen zo'n vierhonderd mensen naar het Fredesfestival in Nij Beets.
De draden van contact op Fredesfestival Nieuws 21 mei, 15:39