Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude.
Hans Meinsma voor zijn fietswinkel in Wijnjewoude. Foto: Remco Hofman

Meinsma Fietsen bestaat 120 jaar

Ondernemen

WIJNJEWOUDE Meinsma Fietsen in Wijnjewoude viert deze weken het 120-jarig bestaan. Pake Hans Meinsma startte het bedrijf met een hondenkar vol huishoudelijke artikelen. Kleinzoon Hans runt nu een goedlopende, moderne fietswinkel. 

De winkel van Meinsma Fietsen tegenover De Stripe in Duurswoude oogt modern. De laatste modellen e-bikes staan te blinken in de etalage, de wanden hangen vol met alle mogelijke accessoires voor een ontspannen dagje op de fiets. Het lijkt op een pas geopende winkel, maar niets is minder waar. Het is een familiebedrijf dat in 1904 werd opgestart door pake Meinsma. 

Kleinzoon en huidige winkeleigenaar Hans Meinsma (50): “Us pake wie feint by de smid yn Bakkefean. Dat wie swier wurk en doe’t er 18 jier âld wie, wie syn heup al fersliten.” Er moest brood op de plank komen en daarom ging pake Meinsma met een hondenkar en later met paard-en-wagen bij de huizen langs om huishoudelijke artikelen te verkopen. 

Jaren later werd een winkel aan het ouderlijke huis gebouwd. Een winkel vol klompen en laarzen voor de boeren en souvenirs voor de toeristen en dagjesmensen. In 1969 namen zoon Jaap Meinsma en zijn vrouw Anneke de winkel van heit over. Zoon Hans hielp van jongs af aan al mee in de winkel en in 2009 nam hij de winkel over van zijn ouders. De winkel groeide uit haar voegen en werd te klein. Daarom besloot Hans zich helemaal op fietsen te richten.

Op een zonnige vrijdagochtend doet Hans om acht uur de winkel open en pakt daarna aan de keukentafel in de winkel een bakje koffie en een boterham met stroop. Hij heeft nog nauwelijks een hap genomen als de eerste klanten zich melden. Een jong stel uit Drachten zoekt een fietsje voor hun vierjarig zoontje. Het jochie weet meteen wat hij wil. “Dit vind ik een mooie fiets. Ik wil deze hebben!” Even later komt een vader twee oude fietsen brengen die nagekeken moeten worden. Ze zijn voor zijn studerende kinderen in Groningen en Utrecht. “Alles moat it dwaan, mar it mei net te folle kostje.” 

Om half elf heeft Hans eindelijk zijn boterham op. Tijd voor een tweede boterham heeft hij niet, een oma en opa uit Donkerbroek lopen met hun kleinzoon binnen. “Hij is veel te zwaar voor op de fiets. Heb je een kinderzitje voor achterop?” Weer even later staat een echtpaar uit Alkmaar voor de deur. Ze zijn op vakantie en fietsen in de omgeving, maar mevrouw wil een ander zadel. “Ik heb zo’n hekel aan fietsen. Vroeger stond ik te juichen als mijn fiets gestolen was.” Zo gaat het de hele dag door. Hans luistert aandachtig om daarna met een praktische oplossing te komen.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende fietsen in de aanbieding dat het voor klanten moeilijk kiezen is. Hans geeft in het kort aan wat voor vragen hij stelt om tot een goed advies te komen. “Wol in klant in leech stjoer ha of mear rjochtop sitte? Moat der in ketting of in riem op?” Vervolgens is het van belang te weten waar de klant het liefst de accu op de fiets wil hebben. Tussen de wielen heeft als voordeel dat het gewicht beter is verdeeld. “Sa’n fyts is ek lichter en boppedat kin der ek noch in bernesitsje achterop.” 

Het gaat niet alleen om de fiets zelf, maar ook om de veiligheid tijdens het fietsen. Er is bijvoorbeeld aandacht voor spiegels en helmen. Hans laat een van de modernste helmen zien. In de helm zitten luidsprekers en een microfoontje, zodat de fietser onderweg de telefoon kan opnemen en de routebeschrijving kan horen: “Na 300 meter slaat u linksaf op de T-splitsing.”

Fietsfeest

Van 23 t/m 25 mei wordt het jubileum gevierd met een groots fietsfeest. Er wordt uitgebreid informatie gegeven over de laatste trends op fietsgebied en fietsen kunnen worden getest om tot een goede keuze te komen. Bij aankoop van een nieuwe e-bike krijgt de klant 120 euro korting en een accu-upgrade. Er is een Bingo, een PubQuiz en er zijn een elektrische fiets en een ballonvlucht te winnen. meinsma-fietsen.nl

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 12 minuten geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 9 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04