Trainer Robert Spoelstra.
Trainer Robert Spoelstra. Foto: Archief Sa!

Tijnje wil snel terug naar vierde klasse

Sport

TIJNJE De voetballers van Tijnje degradeerden afgelopen seizoen uit de vierde klasse. Het elftal van trainer Robert Spoelstra incasseerde een voetbaljaar lang klappen en wil nu sterker terugkeren. Het is het scenario dat voetbalvereniging Tijnje voor ogen heeft. “De wil en fearkrêft fan dizze groep is geweldich.”

Toen trainer Robert Spoelstra eind vorig seizoen voor de zomerstop afscheid nam van zijn selectie, had hij een mooie boodschap voor zijn spelers. Hij wijdde geen woorden aan het verloren seizoen, maar wees zijn voetballers op de positieve kanten van het voetbaljaar. Een seizoen waarin de groenhemden onafgebroken streden voor lijfsbehoud, maar uiteindelijk een maatje te klein bleken voor de vierde klasse. 

Niets dan respect had Spoelstra voor zijn voetballers. Twaalf nederlagen en slechts vier zeges konden de moraal van zijn spelersgroep niet breken. De trainer zag een groep die keer op keer tikken kreeg, maar altijd overeind veerde voor de volgende confrontatie. “As it min giet, sjogge je ploegen soms útinoar fallen, mar dat wie by ús totaal net oan ‘e oarder.”

Sportief gezien was het een rampseizoen, maar soms maken tegenslagen een mens weerbaarder. Spoelstra denkt ook dat de ervaringen van het degradatievoetbal zijn elftal en spelers sterker hebben gemaakt. “Wy hawwe ús rêchsekje fuld.” De sfeer had nooit te lijden onder de prestaties. “De Tynje is in lytse, hechte mienskip, dat sjochst werom op sokke mominten.” 

Gemotiveerd

De wetenschap dat alles uit de kast was gehaald om afdaling naar de vijfde klasse te voorkomen, maakte het makkelijker om een streep onder het degradatiejaar te zetten. Tijnje is fris en gemotiveerd aan het nieuwe seizoen begonnen en heeft maar één doel: zo snel mogelijk terugkeren naar de vierde klasse. Het kan, denkt Spoelstra, die naast zijn eigen ploeg BlauwRood ’20, Lemmer en outsider Black Boys tot de kampioenskandidaten van 5B rekent. 

De start van het seizoen was in ieder geval goed. Vijf duels leverden twaalf punten op. Alleen van koploper BlauwRood ’20 werd verloren. Onnodig, aldus Spoelstra. Tijnje staat er eind november goed voor, vindt de trainer, alleen geeft de stand een vertekend beeld. Het gat met de koploper bedraagt negen punten. De Bolswarders kwamen echter al negenmaal in actie, drie keer vaker dan Tijnje.

“Ik sjoch dêrom allinnich nei it tal ferliespunten”, zegt Spoelstra. Hij heeft er vertrouwen in dat Tijnje het gat kan dichten. Hij baseert zich op de kwaliteiten van zijn elftal, dat met een dwingende speelstijl veel kansen creëert, maar ook gevaarlijk is vanuit de omschakeling. Bovendien heeft hij karakters in zijn elftal die als het even niet marcheert de mouwen opstropen. “Sokke spilers binne hiel wichtich.”

Spoelstra werkt met Tijnje met een relatief jonge groep waarin de 33-jarige Yoram Hoekstra de senior van de groep is en de youngsters Jesse van der Velde en Herre Renke van der Veer (16) de toekomst van de vereniging vertegenwoordigen. “In moaie en ambisjeuze groep. Stik foar stik bin it jonges dy’t better wurde wolle en der fol foar gean.”

Initiatief

De terugkeer in de vijfde klasse vergt wel een andere benadering. Moest Tijnje vorig seizoen vooral tegenhouden, dit seizoen delen de Opsterlanders de lakens uit. “Wy ha no faker de bal en moatte it inisjatyf nimme.” Voetballen in de vierde of vijfde klasse is bovendien een groot verschil, vindt Spoelstra. “As ik nei ús fiifde klasse sjoch, dan binne der mar in pear klups dy’t de stap omheech meitsje kinne.” 

De uit Vegelinsoord afkomstige trainer is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Tijnje. Spoelstra voelt zich op zijn plek. Spreekt van een warme club en een selectie waar de rek nog niet uit is. Zijn contract loopt na dit voetbaljaar af. De trainer en de club zijn er nog niet over uit of hij langer blijft. In december worden gesprekken gevoerd en mogen de spelers hun zegje doen.

De trainer is er zelf ook nog niet over uit. Doorgaan is zeker een optie, maar soms is het voor de groep beter als er een nieuw gezicht komt. Andersom kan een nieuwe werkomgeving ook voor een trainer voor nieuwe energie zorgen. 

Spoelstra geniet wel van het trainerschap. De 41-jarige oud-speler van onder meer FFS en DWP werkte bij FFS als assistent, haalde zijn UEFA C-licentie en is bij Tijnje aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bezig. “Ik bin in ‘voetbaldier’, fyn de sport prachtich en it is moai om spilers en in groep te helpen harren te ûntwikkeljen. En je leare sels ek fan de omgong mei minsken. It trainersskip hat myn ferwachtingens oertroffen.” 

Revanche

Tijnje kwam afgelopen weekend op Terschelling in actie tegen hekkensluiter AVV. De ambities van de groenhemden liepen een knauw op. Het uitduel eindigde in 4-4. Tijnje gaf een 1-3 voorsprong uit handen en mocht volgens Spoelstra uiteindelijk blij zijn met een gelijkspel. De trainer was na afloop flink teleurgesteld. Vooral ook, omdat koploper BlauwRood ’20 onverwacht verloor en Tijnje dichterbij had kunnen kruipen.

De trainer was niet helemaal verrast door de mindere prestatie. De teamgeest en trainingsopkomst was de laatste weken al iets minder. Voor het uitduel tegen AVV had Spoelstra daarom enkele wijzigingen doorgevoerd, maar het bleek niet afdoende. “It fjild wie min, dat wie net yn ús foardiel, mar wy moatte mear bringe wolle wy promovearje.” Zondag krijgt Tijnje de kans op revanche. Dan komt Black Boys op bezoek. De Bolswarders hebben net als Tijnje dertien punten. “Dy moatte wy absolút winne.”

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 2 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 4 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 7 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 7 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 7 uur geleden