Bakkeveen bezoekt Mildam in een poging derdeklasser te blijven.
Bakkeveen bezoekt Mildam in een poging derdeklasser te blijven. Archieffoto: Sa!

Zweven tussen hoop en vrees in nacompetitie

Sport

GORREDIJK Komend weekend barst het nacompetitievoetbal in alle hevigheid los. In de Sa!-regio ligt er voor maar liefst zeven clubs een toetje in het verschiet. Zij zijn verwikkeld in een spannende strijd om niet te degraderen of om alsnog te promoveren. De redactie peilde de stemming bij de betrokken clubs. Volg de belangrijke eindfase van het voetbalseizoen in de krant en via sa24.nl.  

ODV

ODV werd op de laatste dag veroordeeld tot degradatieduels. Door zelf te verliezen van Minnertsga (4-1) en omdat kampioen Berlikum zijn sportieve plicht tegen Wykels Hallum niet nakwam, eindigden de blauwhemden uit Wijnjewoude op de onveilige plek negen. ODV komt pas op zaterdag 10 juni in actie, tegen de winnaar van het duel Friese Boys - IJVC. 

OERTERP

Oerterp begint zondag in een poging om promotie naar de tweede klas af te dwingen met een thuisduel tegen Groninger Boys. De Groningers eindigden als de nummer vijf van de derde klasse C. “In stêdsploech, dy hâlde der net fan dat se oanpakt wurde, dus moatte wy der boppe-op sitte. Dat moat trouwens hoe dan ek yn dizze faze. Der falt no wat te fertsjinjen”, vertelt trainer Freerk Brouwer. Volgens de bronnen die Brouwer heeft geraadpleegd, beschikt Groninger Boys over een gevaarlijke voorhoede, maar ook Oerterp heeft de nodige aanvallende power. Met 64 treffers is Oerterp de productiefste ploeg van 3B. Oerterp wil zich van zijn beste kans laten zien in de nacompetitie. Promotie is geen must, maar: “As je de kâns krije moat je him pakke, dêr bin je sportman foar.” 

BOORNBERGUM 

De zaterdagvoetballers van SC Boornbergum ’80 komen pas op 18 juni in actie. Wie de groenzwarten moeten verslaan om te promoveren naar de vierde klasse is nog niet bekend.

BAKKEVEEN

Voor Bakkeveen, dat als negende eindigde, biedt de nacompetitie nog een kans om het derdeklasserschap te verlengen. De ploeg van trainer Martell Tromp speelt op 11 juni uit tegen Mildam. Tromp is blij met de herkansing, maar rekent op een zware opgave. “We hebben in de winterstop tegen Mildam geoefend en met 2-0 verloren. Het is een moeilijke tegenstander.” Dat Bakkeveen voor het degradatieduel tegen Mildam twee weekenden niet in actie komt, ervaart Tromp als een nadeel. “Het ritme wordt gebroken en omdat de meeste ploegen uitgespeeld zijn en niet meer willen oefenen, zijn we aangewezen op trainingen. We zijn het hele seizoen niet compleet geweest, maar ik hoop tegen Mildam iedereen weer aan boord te hebben en dan gaan we voor onze kans.”

MILDAM 

Bij Mildam leven ze met een goed gevoel toe naar het duel met Bakkeveen. Mildam begon het seizoen slecht, maar presteerde na de winterstop prima. De zwartwitten werden uiteindelijk op basis van een slechter doelsaldo veroordeeld tot het spelen van degradatieduels. “We weten wat we van Bakkeveen kunnen verwachten en hebben er vertrouwen in dat we in de derde klas blijven”, vertelt trainer Michael de Vries. In Mildam willen ze niet aan degradatie denken. “Dat zou niet fijn zijn”, aldus De Vries. “Met ons spelersmateriaal horen we ook thuis in de derde klasse.” Mildam speelde 21 mei zijn laatste competitieduel en komt 11 juni pas weer in actie. Een nadeel, vindt De Vries, maar: “Het is niet anders. Tegen Bakkeveen moeten we er staan. Gelukkig spelen we thuis.” 

THOR

Het Liphúster THOR stuit zondag op de nummer drie van de vierde klasse A, USV uit Nieuwleusen. Volgens de informatie waar trainer Reinder Jeensma over beschikt, is de komende tegenstander de best voetballende ploeg van 4A. “Sy ha allinne muoite mei it meitsjen fan goals.” USV produceerde in twintig duels slechts 24 doelpunten, eentje minder dan topscorer Yob Bos van THOR.

Of de goalgetter van THOR tegen USV in actie komt, is overigens ongewis. De aanvaller is herstellende van een blessure. Jeensma mist als gevolg van blessures tegen USV een handvol spelers. De trainer gaat wel de nacompetitie in om te winnen. Bij zijn spelers leeft die wens minder, weet Jeensma. De voetballers van THOR zijn blij met de vele streekderby’s in 4B. “En der komme miskien noch mear klups út ‘e regio by.” 

Het meespelen van topscorer Yob Bos bij THOR tegen USV is onzeker vanwege een blessure.

DE SWEACH

De Sweach eindigde als de nummer drie in 4B en moet, om kans op promotie te houden, afrekenen met De Blesse uit 4A. Trainer Cor Elzinga weet weinig van de opponent die zondag in Beetsterzwaag op bezoek komt. De Blesse is in ieder geval in vorm, want in de laatste acht duels van het seizoen verloren de Weststellingwervers geen enkele maal.

Elzinga, die vertrekt naar VVT, kijkt terug op een beter seizoen dan vorig jaar, toen via de nacompetitie ternauwernood degradatie werd voorkomen. Het was, door de krappe selectie, een voetbaljaar met pieken en dalen: “Mar as wy kompleet binne, ha wy in hiel aardich ploechje.” Promotie is geen must voor De Sweach, maar: “Fansels spylje wy om te winnen. It is in moaie erfaring foar de jonges.”

LANGEZWAAG

Langezwaag liep op de laatste speeldag van het seizoen de titel mis. Lang getreurd werd er echter niet. Langezwaag was volgens trainer André van der Veen jaren het lelijke eendje van de vijfde klas, maar streed dit jaar volop mee om de prijzen. “Wy ha in moai en goed seizoen hân.” Een seizoen dat via de nacompetitie ook nog eens promotie op kan leveren.

De ploeg van Van der Veen speelt zondag een uitduel tegen Bellingwolde , de nummer negen van de vierde klasse C die slechts dertien punten bijeen wist te spelen. “De jonges wolle der noch in kear fol foar gean.” Bij een goed resultaat stuit Langezwaag op de winnaar van de ontmoeting Groen Geel - DVC’59. “Mar earst snein mar ris winne”, besluit Van der Veen realistisch.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 5 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 12 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 14 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 15 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39