Adri Wiersma
Adri Wiersma Siebe Kuipers

Ook voetballers profiteren van mfa in Tijnje

Sport

TIJNJE Voetbalvereniging Tijnje beleeft sportief een zwaar seizoen, maar staat er desondanks goed voor. De voetballers profiteren van de komst van een nieuwe multifunctionele accommodatie in het dorp, het ledental is stabiel en er is volop aanwas van jeugd. De 90-jarige vereniging stevent vol vertrouwen af op het eeuwfeest.

Voorzitter Adri Wiersma hoeft geen tel na te denken als hem wordt gevraagd zijn vereniging met een cijfer te waarderen. “Een acht”, klinkt het gedecideerd. Tijnje staat er volgens Wiersma goed op, hij somt zijn argumenten moeiteloos op. De vereniging is financieel gezond, het ledental stabiel, de aanwas bij de kabouters - de jongste leeftijdsgroep - groot en de leden voelen zich nauw verbonden met de voetbalclub. 

Wiersma (57) woont sinds 1998 in Tijnje en voelt zich er helemaal op zijn plek. Na een aantal jaren penningmeester te zijn geweest, nam hij vorig seizoen als interim de voorzittershamer over van Jelmer Bos. Sinds afgelopen zomer is Wiersma definitief aangesteld als voorzitter, een functie die hij minimaal twee periodes van zes jaar wil bekleden. “De afgelopen jaren zijn er veel wisselingen in het bestuur geweest. Ik geloof dat we in tien jaar wel vier verschillende voorzitters hebben gehad”, vertelt Wiersma. “De vereniging is gebaat bij continuïteit en stabiliteit. We hebben daarom de afspraak gemaakt dat ik minimaal twee periodes aanblijf, tenzij de mensen me weg willen hebben natuurlijk. Die afspraak geldt trouwens niet alleen voor mij, maar voor alle bestuursleden.”

Nieuw complex

Tijnje heeft goede vooruitzichten. Na jarenlange voorbereidingen gaf de Opsterlandse gemeenteraad in januari eindelijk groen licht voor de bouw van een nieuw multifunctioneel centrum. Op de locatie aan de Breewei waar de voetballers gehuisvest zijn, verrijst een complex waarin basisschool, dorpshuis, kinderopvang en gymzaal worden ondergebracht. Ook de voetbalvereniging wordt meegenomen in de plannen. De tennisbanen komen op de plek van het huidige trainingsveld. 

De voetballers krijgen er deze zomer een nieuw wetra-veld (wedstrijd-trainingsveld) voor terug. Het hoofdveld blijft op dezelfde plek en Tijnje blijft op gras spelen. Een ronde langs de leden leerde dat er onvoldoende steun was voor een overgang naar kunstgras. “Sterker nog,” zegt Wiersma, “als we op kunstgras overstappen raken we voetballers kwijt. Tijnje blijft voorlopig ook op zondag voetballen. Overstappen naar de zaterdag als speeldag zagen de leden niet zitten. Wiersma is er blij mee. “De zondag blijft een mooie voetbaldag. ’s Ochtends het tweede en ’s middags het eerste elftal, dat is een mooi ritme.” 

De komst van de mfa is positief voor de voetbalvereniging, vindt de voorzitter. “De activiteiten van het dorp worden gebundeld op één plek en dat zorgt voor leven in de brouwerij. Bovendien wordt het terrein opgeknapt.” De kantine van Tijnje wordt ondergebracht in de stichting die de exploitatie van de mfa beheert. Dit heeft consequenties, vertelt Wiersma. “Wij kopen met korting in. De opbrengst daarvan komt niet meer volledig ten goede van het voetbal, maar het voelt goed, want het dorp profiteert.” Voordeel van de constructie is dat de energiekosten voor rekening van de stichting zijn. “Daar hoeven we ons minder zorgen om te maken.”

Breder belang

In de jeugdafdeling werkt Tijnje samen met Wispolia en THOR. Het samenwerkingsverband functioneert goed, stelt Wiersma. Het clubbelang staat voorop, maar het bredere belang wordt niet uit het oog verloren. Plannen om met seniorenteams de handen ineen te slaan zijn er niet. “Tijnje wil zelfstandig blijven. Maar net als voor de keuze voor zaterdag of zondag geldt dat we niet star moeten handelen. Als de situatie kantelt en om verandering vraagt, moet je zaken heroverwegen.” 

Wiersma is blij met de aanwas van met name de jongste voetballertjes. Lachend: “Ik weet niet wat er hier in het water zit, maar we krijgen er veel leden bij.” Een goede zaak, aldus de voorzitter. “Op wedstrijddagen is er veel jeugd op het terrein. Ze voetballen een potje en kijken hoe de grote mannen het doen. Zo hoort het ook, ze moeten hun voorbeelden zien spelen en de ambitie krijgen ook het eerste te halen.”

Handhaving

Niet alles gaat goed. Tijnje bereikte afgelopen seizoen via de nacompetitie de vierde klas, maar heeft het hier zwaar. De ploeg van trainer Robert Spoelstra houdt met nog vier speelronden te gaan alleen Blue Boys nog onder zich. Handhaving wordt nog een helse toer. “Blijven we erin, dan presteren we bijna het onmogelijke. Maar we gaan ervoor.” 

De betrokkenheid van de leden bij de vereniging is groot, aldus Wiersma. Aan vrijwilligers is nooit een gebrek. Het is typerend voor de veenstreek, denkt de voorzitter. “De mensen hier houden van aanpakken.” Ook de oudere garde staat trouw klaar. “Die mannen mopperen weleens, maar dat mag want ze hebben veel betekend voor de vereniging.”

Honderd jaar

In 2032 bestaat Tijnje honderd jaar. Wiersma verwacht dat de vereniging over tien jaar floreert. “Het fundament voor een mooie toekomst wordt nu gelegd. En de jeugd die er nu bijkomt is dan klaar om de stap naar de senioren te maken. Het ziet er goed uit.”

Meer SA!

Christiaan Schipper
Rente Column 20 minuten geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 3 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 3 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Wil wil er vertellen over autohobby? Nieuws 3 uur geleden
Jacqueline van Heteren.
Op adem komen in het Keetje Ondernemen 3 uur geleden