Mona en Luit Krol van Slagerij Bigmans: 'De droge worsten zijn populair.'
Mona en Luit Krol van Slagerij Bigmans: 'De droge worsten zijn populair.' Foto: Gurbe van der Woude

‘Friezen willen een lekker stuk vlees’

Ondernemen

GORREDIJK Het vlees moet kwalitatief goed en vers zijn. Bij Slagerij Bigmans in Gorredijk is alles erop gericht om de klanten lekker, gevarieerd en gezond te laten eten. En daarbij telt de wens van de consument mee. “Als iemand een dikkere karbonade wil dan in de toonbank ligt, dan kan dat altijd.”

Er is een jubileum aan de Schoolstraat. Slagerij Bigmans bestaat 25 jaar. Het bedrijf werd opgezet door Bonne Post, maar ging begin 2022 over in andere handen. Mona en Luit Krol namen de slagerij over. Mona heeft ruim 35 jaar ervaring in het slagersvak. Toen Post, haar oom, besloot te stoppen, greep zij de kans op een eigen slagerswinkel met beide handen aan. “Ik had al een half jaar bij Bigmans gewerkt”, vertelt Mona. “Ik wist waar ik in stapte, een goedlopende slagerij met een mooie groep personeel. Alle seinen stonden op groen om ja te kunnen zeggen.” Bij Bigmans werken zeven parttimers. 

Slagerij Bigmans bouwde in een kwarteeuw een uitstekende reputatie op met een klantenkring tot in de wijde regio van Gorredijk. Toch zijn er veranderingen doorgevoerd. “Bonne stond bekend om zijn kiloknallers voor lage prijzen. Dat is niet meer van deze tijd.” 

Geïnvesteerd

Verder is de inrichting van het winkelpand aangepakt. Er is flink geïnvesteerd in machines, ovens en kassa’s. Daarnaast zorgt een nieuwe, fraaie fotowand voor een andere look van het interieur van de slagerij. “Met alle veranderingen kunnen we de toekomst met vertrouwen tegemoetzien”, denkt Mona. Met een ruim assortiment aan vlees en vleeswaren, turfgerookte droge worst, verse maaltijden, gourmet & fondue, barbecue en andere specialiteiten moet het water bij de klanten van Slagerij Bigmans in de mond lopen. 

Het brede aanbod is bedoeld om lekker, gevarieerd en gezond te eten. “We zijn er voor mensen die zelf willen koken, maar leveren ook kant-en-klare maaltijden”, vertelt Mona. “Voor elk moment vindt de klant bij ons het juiste product of de juiste ingrediënten. En wij staan altijd garant voor verse producten van topkwaliteit waardoor men verzekerd is van lekker eten.”

Variatie

Het assortiment is breder en gevarieerder dan in het verleden, maar Slagerij Bigmans is en blijft van origine een ambachtelijke slager. De meeste producten worden in eigen huis gemaakt, op traditioneel ambachtelijke wijze. Vlees eten staat dan wel onder druk, maar bij Bigmans merken ze weinig van een afnemende vleesconsumptie. Friezen willen een lekker stuk vlees op het bord, aldus Mona. Wel zijn er meer mensen die een dagje vlees overslaan. “Maar een mens heeft wel vlees nodig.” In het brede assortiment van Bigmans behoren de eigen gemaakte turfgerookte droge worsten tot de toppers. Wekelijks gaan er ruim vierhonderd (stelletjes) over de toonbank. 

Droge worsten

“De mensen hebben de worsten het liefst zo vers en zacht mogelijk”, vertelt Mona. Naast de droge worsten zijn de eigen gedraaide gehaktballen van Bigmans bijzonder in trek. Ook hier worden er wekelijks honderden van verkocht. “Woensdag is traditioneel gehaktdag, dan is het ook altijd druk”, aldus Mona. De wensen van de consument zijn voor Bigmans belangrijk. Met de kant-en-klaarmaaltijden speelt de slagerij in op de wensen van de consument. Die vraagt meer en meer om het gemak van een snelle en gezonde maaltijd.

“Je moet weten wat de klant wil. Natuurlijk maken we eigen keuzes, maar vragen staat vrij, eigenlijk verkopen we nooit nee”, vertelt Mona. Met het einde van het jaar in zicht, zijn de voorbereidingen voor de feestdagen al gestart. Dat moet, stelt Mona, anders kan nooit aan de grote vraag worden voldaan.

bigmansgorredijk.nl

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 15 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 17 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 20 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 20 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 20 uur geleden