Volgende week opent Baukje van der Vlugt haar nieuwe winkel By Bauk.
Volgende week opent Baukje van der Vlugt haar nieuwe winkel By Bauk. Foto: Sietse de Boer

Leafde foar lekkers

Ondernemen

GORREDIJK Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover. Op 7 april opent By Bauk, een echte delicatessenwinkel aan de Brouwerswal in Gorredijk. Wijn, speciaalbiertjes, kaas, worst, vers gebrande noten en andere heerlijkheden. Baukje wil mensen graag laten genieten.

By Bauk is de winkel van Baukje van der Vlugt (40) uit Jonkerslân. Ze werkte ruim 17 jaar als directiesecretaresse en op de marketingafdeling bij bouwbedrijf Van Wijnen in Gorredijk. Nu staat ze ineens op eigen benen. Baukje: “Ik tocht by mysels: ‘Is dit it no? Gean ik dit noch tritich jier dwaan?’” Ze ging in gesprek met een loopbaancoach. Daar kwam uit dat ze iets met ‘eten en drinken’ moest doen. Iets met specialiteiten. Met delicatessen. Ze had eerder een horeca-opleiding gedaan en bijbaantjes gehad in de catering en op de kaasafdeling van de supermarkt. “Ik fyn it moai om oare minsken geniet- sje te litten en te ferrassen mei lekkernijen. Dat kin moai yn dizze winkel.”

Aan de sluis

Baukje nam in januari ontslag toen ze hoorde dat dit winkelpand aan de Brouwerswal ineens beschikbaar kwam. Een prachtige locatie in het centrum van Gorredijk, aan de sluis, waar Amber bloemen was gevestigd. Geen verkeerde plek om te beginnen. In de afgelopen maanden moest ze heel veel zaken regelen. Soms best ingewikkeld en spannend, maar tegelijk ook leuk en interessant. Ze bezocht diverse andere delicatessenwinkels in Friesland. “Ik ha goed om my hinne sjoen en sels in pear dagen meirûn yn twa winkels. Dêr ha ik in soad fan opstutsen.”

By Bauk heeft een breed assortiment. Veel soorten wijn, (boeren)kazen, buitenlandse kaasjes, worsten in vele maten en soorten, vers gebrande noten, zuivel, versproducten zoals salades, tapenades, olijven en de nodige speciaalbiertjes. Maar ook leuke cadeaupakketten. Ze probeert zoveel mogelijk lokaal en regionaal in te kopen en staat open voor goede ideeën en aanvullingen. ‘Ik fyn it moai as myn klanten aanst tips jouwe om myn assortiment út te breiden. Foaral as dat lokale produkten binne”. Baukje heeft ook iets met wijnen. Misschien is het daar allemaal wel mee begonnen. Ze heeft meerdere wijncursussen gevolgd. “Ik ha ûngefear 75 soarten wyn yn ‘e winkel. Foar elk wol wat. Troch priuwen lear je wyn kennen.”

Laatste loodjes

De winkel is nog niet klaar, maar dat baart Baukje geen zorgen. “Us heit is tige handich. Tegearre knappe we de winkel op en myn man helpt yn syn frije oerkes ek mei. It komt allegear wol op tiid klear”, legt ze enthousiast uit, terwijl ze door de winkel loopt en aanwijst waar alle producten komen te liggen. De toonbank, de kasten en tafels staan er inmiddels al. “Ik wol graach in waarme útstrieling ha. It moat sfeerfol wêze.”

Pasen komt er al snel aan en daarna de Gordykster Merk, moederdag en vaderdag. Speciale dagen die vragen om specialiteiten, vindt Bauk. “De Gordyk mist sa’n winkeltsje, dêrom bin ik derfan oertsjûge dat it slagget. As klanten bliid de doar útgean en tevreden weromkomme, dan is it foar my al slagge.” 

De feestelijke opening van de winkel is op 6 april met familie en vrienden. Op 7 april gaan de deuren open voor klanten. “De earste 250 klanten krije allegear in ferrassing.”

Meer SA!

Afbeelding
Nooit weer je sleutels verliezen met deze tips Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
NoSa!: Daniel Dijkstra over toekomst lokale omroep Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Opsterland gaat niet bemiddelen in Wijnjewoude Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Open Dag Zorgboerderij De Ripen Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Doelleazen en Gaatze Bosma in feesttent Hemrik Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Grote namen geven De Skâns vertrouwen Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Dames de Sweach winnen KNVB beker Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Tips om energie te besparen op verwarmen woning Ingezonden 5 jun., 22:03