Afbeelding

Sloop voor Aldiplan is aanstaande

Nieuws

GORREDIJK Als alles meezit liggen de voor het Aldiplan in Gorredijk te slopen panden voor het einde van de jaar tegen de vlakte. Sinds een paar weken staan er hekken om het terrein aan de Hoofdstraat. 

Om het slopen mogelijk te maken is een ontheffing van de provincie Fryslân nodig. Volgens een woordvoerder van de Aldi is die ontheffing toegezegd, maar nog niet binnen. Zodra dat wel het geval is kan de sloop worden ingepland. De sloopwerkzaamheden zijn al aanbesteed. Afgelopen weekend, aan de vooravond van de Gordykster Merk, hebben vandalen veel schade aangericht door ramen van de panden in te gooien. 


Ingegooide glazen in de panden aan de Hoofdstraat in Gorredijk 

De supermarktketen heeft de afgelopen jaren veel panden in het westelijke deel van de Hoofdstraat aangekocht. De meeste panden worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe supermarkt en bijbehorend parkeerterrein. 

Toch blijven er ook enkele gevels en panden staan om een deel van het straatbeeld te bewaren. Zo wordt Hoofdstraat 102 geïntegreerd in de nieuwbouw. Het pand is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Ook de gevel van Café Neys blijft overeind. Het pand op de hoek met de Badweg (voorheen Us Hoekje) wordt wel gesloopt, maar in vergelijkbare stijl weer opgebouwd. Volgens Aldi is de staat van het huidige pand te slecht om het te laten staan. 

Het handhaven van een deel van de gevels werd vorig jaar aangekondigd, nadat de supermarkt het oorspronkelijke plan na commentaar uit diverse hoeken heeft aangepast. 

Aldi wil de supermarkt verhuizen omdat de huidige locatie aan de Schoolstraat te klein is en ook beperkingen geeft met laden en lossen. Door de plannen zijn kledingwinkel Us Hoekje en EP:Van der Molen verhuisd naar een locatie aan de Hoofdstraat dichter bij de hoofdbrug. 

Het voor het project benodigde bestemmingsplan is nog niet definitief. Het ontwerpbestemmingsplan is in procedure geweest, het wachten is nu op het definitieve bestemmingsplan.

Meer SA!

Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 11 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 16 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 17 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 20 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 22 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 7 mei, 17:20
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48