Het aangepaste plan voor de inpassing van een nieuwe ALDI-supermarkt aan de Hoofdstraat in Gorredijk.
Het aangepaste plan voor de inpassing van een nieuwe ALDI-supermarkt aan de Hoofdstraat in Gorredijk. Beeld: Architectenbureau Adema

Aldi Gorredijk komt met aangepast plan

Nieuws

GORREDIJK De nieuwe Aldi in Gorredijk komt toch direct aan de Hoofdstraat te staan. De supermarkt komt na opmerkingen uit het dorp terug op het oorspronkelijke plan waarbij een hele rij te slopen panden plaats zou maken voor een groot parkeerterrein.

De plannen voor de verhuizing van de Aldi van de Schoolstraat naar de Hoofdstraat houden de gemoederen in Gorredijk al enkele jaren bezig. Om het plan te kunnen realiseren, heeft de supermarkt enkele panden aan de Badweg en de panden aan de noordzijde van de Hoofdstraat, vanaf de rotonde met de Badweg tot en met het voormalige pand van EP:Van der Molen, aangekocht. 

Het oorspronkelijke, gepresenteerde plan ging uit van sloop van al deze panden, waardoor een groot parkeerterrein zou ontstaan. De nieuwe supermarkt was achter in de hoek van de locatie gepland. Gorredijk reageerde kritisch op het gepresenteerde plan. 

De nieuwe ‘open’ structuur van dit deel van de Hoofdstraat en de sloop van beeldbepalende gevels ging veel inwoners aan het hart. Berichtgeving in deze krant leidde tot veel ingezonden brieven en reacties op Facebook. Ook welstandscommissie hûs en hiem en Erfgoedvereniging Heemschut hadden bedenkingen bij het plan. 

Nieuwe indeling

Aldi presenteerde vorige week aan buurtbewoners een totaal aangepast plan. Belangrijkste verandering is de plek van de nieuwe winkel, die nu is ingetekend aan de Hoofdstraat in de hoek met de Badweg. Het oude pand van ’t Hoekje en de naastgelegen woning blijven staan en worden in de nieuwe winkel geïntegreerd. Datzelfde geldt voor een nieuwe gevel die gaat lijken op die van de voormalige bank op die plek. 

Ook de gevels van het voormalige restaurant De Lindehof en Café Neys blijven bestaan, al is nog niet duidelijk welke bestemming de bijbehorende panden krijgen. Achter deze panden komt een groot parkeerterrein dat zowel vanaf de Badweg als vanaf de Hoofdstraat bereikbaar is. 

De toegang naar de Hoofdstraat komt op de plek van de voormalige EP-winkel en er komt een rechtstreekse aansluiting op de Badweg. De ingang van de nieuwe supermarkt komt in de gevel haaks op de Hoofdstraat. In het gepresenteerde plan wordt ook een van de aangekochte huizen aan de Badweg geïntegreerd in de nieuwe supermarkt.

Bijpraten

Tijdens de bijeenkomst met de buurt is het plan vorige week positief ontvangen, al zijn er op individueel niveau volgens Aldi nog wel een paar gesprekken nodig. Het nieuwe plan pakt voor een aantal omwonenden namelijk negatief uit ten opzichte van het eerdere plan. Het nieuwe plan is ook besproken met de gemeente Opsterland en winkeliersvereniging Whi.

Aldi wil binnenkort de gemeenteraad bijpraten over de achtergrond van de plannen. De gemeente werkt ondertussen verder aan de beoordeling van het ontwerpbestemmingsplan. Het is de bedoeling om dit nog voor de zomervakantie ter inzage te leggen, waarna zienswijzen ingediend kunnen worden.

Complimenten

Anton de Bruin, voorzitter van winkeliersvereniging Whi, is blij met de aanpassingen van het plan. “Het eerste plan was niet slecht en ook stedenbouwkundig onderbouwd. Maar dit herziene plan past beter bij de sfeer van Gorredijk. Het is een mooie reactie op de opmerkingen die er vanuit het dorp zijn gekomen. Aldi verdient hiervoor lof, want dit aangepast plan vergt ook een grotere investering. Gorredijk mag hier blij mee zijn.”

Aldi wil verhuizen omdat de huidige locatie aan de Schoolstraat te klein is en ook beperkingen geeft met laden en lossen. Door de supermarktplannen zijn kledingwinkel ‘t Hoekje en EP:Van der Molen verhuisd naar een andere locatie aan de Hoofdstraat richting hoofdbrug.

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 9 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 15 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 15 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32