Afbeelding
Aldi plan Gorredijk (4)

Aldi Gorredijk heroverweegt indeling plan

Nieuws
Aldi bekijkt of de inrichting van het plan voor de nieuwe supermarkt aan de Hoofdstraat in Gorredijk beter kan. Vooral de beoogde plek van de winkel achter op het terrein en het geplande grote parkeerterrein aan de Hoofdstraat leidden tot nogal wat negatieve reacties.
De publicatie van ontwerpschetsen van de beoogde nieuwe Aldi leverde halverwege maart nogal wat discussie op. Reacties op social media en via ingezonden brieven in deze krant zijn voor Aldi aanleiding om nog eens goed naar alternatieve indelingen van het terrein te kijken. Er is hierover inmiddels overlegd met onder andere Plaatselijk Belang, winkeliersvereniging Whi en de gemeente Opsterland. Aldi stelt dat de reacties zich niet zozeer richten op de locatie in Gorredijk, maar dat het vooral gaat om de beoogde plek van de supermarkt achter op het terrein in combinatie met het grote parkeerterrein aan de zijde van de Hoofdstraat.
Ook Erfgoedvereniging Heemschut mengt zich opnieuw in deze discussie. Dat deed ze eerder in 2019, maar de gemeente Opsterland heeft volgens Heemschut destijds nooit gereageerd op een brief met zorgen over het plan. In een nieuwe brief aan het college van B en W en aan de gemeenteraad stelt Heemschut dat het ontwerp dat rondgaat geheel geen rekening houdt met de cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden van dit gebied. Het stoort Heemschut dat in de randvoorwaarden die Opsterland eerder aan het plan stelde een analyse van cultuurhistorische kwaliteiten ontbreekt. Heemschut wijst Opsterland erop dat ze in de geldende Omgevingsvisie juist aangeeft dat de cultuurhistorische kwaliteiten behouden moeten blijven. Volgens Paula Voorthuijsen, voorzitter van de Commissie Friesland van Heemschut, wordt met het op tafel liggende plan de historische hoofdstructuur van Gorredijk ernstig geweld aangedaan. Ze spreekt in de brief van een verder degraderen van het centrum met de realisatie van een amorf parkeerterrein, een soort niemandsland. Heemschut pleit voor het versterken van de bestaande structuur door eigentijdse bebouwing langs de Hoofdstraat met het liefst woningen boven.
Aldi kent de brief van Heemschut niet en stelt in een reactie het jammer te vinden dat de erfgoedvereniging hierover geen contact met de supermarktketen zelf zoekt.
Aldi heeft al langer plannen om de bestaande supermarkt te verplaatsen van de huidige locatie aan de Schoolstraat naar de Hoofdstraat. Het betekent dat een aantal panden wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe supermarkt met bijbehorend parkeerterrein. De supermarkt heeft de te slopen panden al aangekocht.
Lees ook het artikel van maart 2021

Meer SA!

Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 8 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport gisteren
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 17 mei, 11:31