Afbeelding

Het supermarktspel in Gorredijk

Nieuws
Het gonst al een jaar door Gorredijk. Wat gaat er gebeuren met het zuidelijke deel van de Hoofdstraat? De plannen worden steeds concreter. Met drie scenario’s, steeds met de Aldi als hoofdrolspeler. De gemeente Opsterland is nu aan zet.
Dat de Aldi in Gorredijk graag wil groeien of verhuizen was in 2015 bij de vaststelling van de detailhandelsvisie al duidelijk. Aangedragen alternatieve locaties vielen bij toenmalig wethouder Piet van Dijk echter niet in goede aarde. Bovendien had Opsterland fors geïnvesteerd in de omgeving van de huidige Aldi-locatie aan de Schoolstraat, dus dat moest in de ogen van de wethouder een supermarktlocatie blijven. Van Dijk had een troef achter de hand. Wilde Aldi weg, dan stond Lidl klaar om de plek in te nemen. In 2015 was de Hoofdstraat-Zuid ook al in beeld als alternatieve Aldi-locatie, maar de supermarkt vond dat destijds een te complexe situatie.
Daarna werd het stil, tot projectontwikkelaar Joop Govaars van Vrigo Vastgoed in Bodegraven zich ruim een jaar geleden op het gemeentehuis meldde. Ambtenaren verwezen hem door naar centrummanager Jappie Veenstra. Beide mannen vonden elkaar en gingen aan de slag met het al jaren troosteloos ogende deel van de Hoofdstraat. Inmiddels is hun plan duidelijk. Door veel panden aan te kopen en te slopen (van EP:Van der Molen tot Us Hoekje en drie woningen aan de Badweg) ontstaat een terrein van ongeveer 5.000 m2. Voldoende ruimte voor een grote nieuwe Aldi-supermarkt inclusief parkeerterrein. Volgens Govaars staan er geen appartementen boven de supermarkt gepland.
Govaars is met veel eigenaren van de panden al in een vergevorderd stadium over aankoop. Slaagt het plan, dan moeten Us Hoekje, Café Neys en EP:Van der Molen verhuizen naar een alternatieve locatie. Datzelfde geldt voor een aantal bedrijven die nu ruimtes huren van woningcorporatie WoonFriesland, eigenaar van meerdere panden. Volgens betrokken partijen is WoonFriesland dicht bij overeenstemming met Aldi, er is een deadline op 20 april. Aldi wil voor die tijd echter van de gemeente Opsterland zeker weten of op deze locatie een supermarkt mogelijk is. Sinds januari ligt er een conceptovereenkomst op het gemeentehuis, maar het college heeft behandeling al twee keer uitgesteld. Begin maart dook ineens een alternatief op aan de Badweg, waarbij Aldi ook betrokken is (zie kader).
Het college van B en W wil eerst antwoord op openstaande vragen voordat het een intentieovereenkomst tekent. Daardoor dreigde twee weken geleden ernstige vertraging van de plannen. De hele gang van zaken was voor Jappie Veenstra reden om zijn functie als centrummanager neer te leggen. Ook winkeliersvereniging Whi is kwaad over het in haar ogen weinig doortastende optreden van de gemeente Opsterland.
Na spoedberaad begin vorige week zegt wethouder Anko Postma er alles aan te doen om het plan Hoofdstraat op tafel te houden. “Dit plan heeft nogal wat voeten in de aarde met gevolgen voor parkeren en verkeersstromen en de historische uitstraling van de Hoofdstraat. Dat moet wel duidelijk in beeld zijn.” Volgens Postma is het plan aan de Badweg geen alternatief, het past niet in het streven naar een compact winkelcentrum.
Maar er is nog een derde scenario. Aldi kan ook gewoon blijven zitten waar ze zit. Vastgoedfonds Uniewijck vn Duinweide investeringen is eigenaar van de meeste winkelpanden van de Turfmerk, de plek waar Aldi nu is gevestigd. Woordvoerder Bastiaan Leijen zegt ook met Aldi in overleg te zijn om binnen de Turfmerk de lay-out en oppervlakte van Aldi te verbeteren. “Ik vind het gek dat wij verder niet in beeld zijn, wij zijn een niet onbelangrijke stakeholder in het geheel. Ik probeer al sinds langere tijd tevergeefs bij de gemeente aan tafel te komen. Wil de Aldi verhuizen, dan kan dat alleen maar wanneer de supermarktbestemming aan de Schoolstraat wordt afgekocht. Dat gaan wij nooit doen. Vertrekt Aldi, dan gaan we met Lidl of Coop in gesprek. Het is in ons belang en in het belang van het winkelhart dat er op die locatie een supermarkt blijft.”
Wethouder Postma denkt binnen een paar weken antwoorden op openstaande vragen te hebben. Ontwikkelaar Govaars en Aldi spreken vandaag (woensdag) over de verder te nemen stappen.

Alternatief plan Badweg

BruZan Ontwikkeling uit Leeuwarden is de tweede ontwikkelaar die zich aandient met een supermarktplan. Bruno Zandberg zegt namens Zwanenburg Projectontwikkeling in Heerenveen (eigenaar Timpaanlocatie, vroeger woningbouwvereniging) en de gebroeders Hylkema (eigenaar van het pand Van der Veen AutoGroep en de naastgelegen woning) te opereren. “Op deze locatie is wel ruimte voor twee supermarkten, de Aldi heeft interesse.” Zandberg kent de situatie in de Hoofdstraat. “Maar een supermarkt is niet de kwaliteitsinvulling die deze locatie verdient. In ons plan komen we ook met een alternatief voor de Hoofdstraat.” Zandberg wil ondanks de afwijzende woorden van wethouder Postma graag met de gemeente Opsterland over zijn plan in gesprek. Garage van der Veen is niet blij met de ontstane consternatie en kent het plan niet. “We krijgen wel veel vragen van klanten en personeel, maar er is wat ons betreft niets aan de hand.”
 

Maximaal vier supermarkten

Gorredijk kent vier supermarkten. Albert Heijn en Poiesz hebben in het Centrumplan Oost hun winkels verplaatst of uitgebreid. Aldi (Schoolstraat) zoekt al enige tijd naar uitbreiding of verplaatsing. De Jumbo (Badweg) kan op de huidige locatie niet uitbreiden. Henk Split, tot vorig jaar eigenaar van deze Jumbo-vestiging, wilde graag naar de Skâns-locatie aan de Stationsweg, maar stuitte op een nee van toenmalig wethouder Van Dijk. Inmiddels is de winkel van de Jumbo-organisatie, volgens een woordvoerder zijn er geen plannen om te verhuizen.
Opsterland blijft bij haar beleid dat er in Gorredijk plek is voor maximaal vier supermarkten. Voor nieuwe spelers is alleen plaats wanneer een andere supermarkt vertrekt. Maar bij een verhuizing verliest de huidige locatie de supermarktbestemming. Alternatieve locaties voor supermarkten in Gorredijk zijn er buiten de Hoofdstaat-Zuid amper. Wethouder Postma bevestigt opnieuw dat het niet voor de hand ligt om een supermarkt te vestigen op de locatie van De Skâns. Dan zou met drie van de vier supermarkten het zwaartepunt van het centrum naar het noorden van het dorp verschuiven. Dat was in 2015 ook de conclusie van het bureau Broekhuis Rijs Advisering bij het opstellen van de detailhandelsvisie. Een supermarkt op het zuidelijke deel van de Hoofdstraat kan in hun ogen wel zorgen voor de broodnodige versterking van het centrum. Ook de locatie van de voormalige kozijnenfabriek De Vries is geen alternatief, het past niet bij het streven naar een compact winkelcentrum.

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 8 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 12 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05