Blue Boys en UDIROS spelen zaterdag het restant van het op 18 november van vorig jaar vanwege de invallende duisternis gestaakte duel,
Blue Boys en UDIROS spelen zaterdag het restant van het op 18 november van vorig jaar vanwege de invallende duisternis gestaakte duel, Berend Drent

Blue Boys gaat jagen op punt tegen UDIROS

Sport

NIJ BEETS Het duel Blue Boys tegen UDIROS werd 18 november van het vorige jaar gestaakt vanwege de invallende duisternis. Zaterdag staan de resterende 22 minuten op het programma. UDIROS verdedigt een 2-0 voorsprong en kan een aanvalsstorm van de thuisclub verwachten. “Wy ha neat te ferliezen.”

Voor beide clubs staat de eerste confrontatie van 2024 op het programma. Zowel Blue Boys (7e) als UDIROS (9e) wil zich de tweede competitiehelft verbeteren. Waar de Nij Beetsters de productiviteit op willen vijzelen, heeft het elftal van trainer Oebele Schokker juiste de doelstelling om zich defensief te verbeteren. “Wy moatte saakliker spylje.”

UDIROS probeerde zich vaak voetballend uit de nesten te werken en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Een bal wegrammen of over de zijlijn spelen als de situatie daarom vraagt, is geen schande en al helemaal niet op vijfde klasniveau, vindt Schokker. Resoluter optreden had UDIROS flink meer punten op kunnen leveren. “Wy hawwe fiif kear mei ien doelpunt ferskil ferlern. Alline tsjin NOK wiene wy kânsleas.”

Haperende machine

Zijn collega Robert Bervoets werd juist wanhopig van het grote aantal kansen dat zijn elftal nodig had om tot scoren te komen. Voetballend staat Blue Boys zijn mannetje, maar in de buurt van de vijandelijke zestien hapert de blauwwitte voetbalmachine. Tegen de nummer drie van de ranglijst, RKO (3-4) bijvoorbeeld, bleven de Nij Beetsters volgens Bervoets daardoor onterecht met lege handen staan.

Dat erkende ook de tegenstander, die na afloop aan de trainer liet weten met het schaamrood op de kaken huiswaarts te keren na een ‘volledig onverdiende zege’. Bervoets weet waar het aan schort bij zijn spelers, die missen op cruciale momenten de rust om kansen af te maken. Dat Blue Boys bijna wekelijks lof oogst voor het vertoonde spel, is mooi, maar: “It giet om doelpunten. Fuotbal is gjin sjuerysport. Komplimenten smite neat op.”

Resoluter

UDIROS wil meestrijden om een periode en moet daarvoor in de achtervolging. Schokker heeft er vertrouwen in. Als zijn spelers slimmer handelen en resoluter (uit)verdedigen, zijn de Nieuwehornsters volgens hem tot veel in staat. De resultaten in de tijdens de winterstop gespeelde oefenduels onderstrepen volgens de trainer dat UDIROS nog een rol van belang kan spelen dit seizoen.

Met de sfeer zit het ook goed. De selectie maakte afgelopen weekend een trip naar Duitsland en was er getuige van het duel tussen Borussia Mönchengladbach en Augsburg. “En wy hawwe de stêd yn west. It wie goed foar de teambuilding.” In Nij Beets wil UDIROS drie punten aan het totaal toevoegen. “In 2-0 foarsprong meie wy nea út hânnen jaan.”

Stormen

Daar denkt Bervoets natuurlijk geheel anders over. Zijn elftal gaat twintig minuten stormen om nog een resultaat uit het vuur te slepen. De trainer wil, ondanks het feit dat hij zondag door een ongelukkige valpartij bij het mountainbiken een drievoudige enkelbreuk opliep, zelfs op de bank te zitten. De trainingen worden voorlopig waargenomen door Leo Tichelaar.

Bervoets hoopt dat Blue Boys na de winterstop het net makkelijker weet te vinden. Qua tegendoelpunten is zijn formatie de nummer vijf van de vijfde klasse A, terwijl de blauwhemden met achttien treffers slechts vier clubs onder zich weet die minder productief waren. “Dy ferhâlding doocht net. Wy moatte faker skoare.”

Meer SA!

Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 4 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 9 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 10 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 13 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 15 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 7 mei, 17:20
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48