Bas Leenstra (achtergrond) wil met UDIROS meestrijden om de prijzen
Bas Leenstra (achtergrond) wil met UDIROS meestrijden om de prijzen Archieffoto Sa!

‘Wy wolle net anonym meihobbelje’

Sport

NIEUWEHORNE De competitie beginnen met een overwinning is een opsteker. UDIROS deed het zaterdag door in Rutten RKO met 2-3 te kloppen. Vooral Bas Leenstra zal met veel genoegen terugdenken aan het openingsduel van het seizoen. De 24-jarige spits nam de volledige productie voor zijn rekening. “Mar no moat der in goed ferfolch komme.”

Spitsen worden afgerekend op productie. De aanvalsleider van UDIROS, de afgelopen twee seizoenen met respectievelijk 24 en 22 doelpunten clubtopscorer, liet tegen RKO zien klaar te zijn voor zijn taak. Na twee rake pingels bezorgde Leenstra UDIROS in de slotminuut de zege. Alleen voor de doelman hield de aanvaller het hoofd koel en liet de meegereisde aanhang juichen.

“De lêste wie fansels de moaiste”, aldus Leenstra, die ook nog een goal afgekeurd zag worden. “Ûnterjochte,” aldus de doelpuntenmaker, die vanzelfsprekend in zijn nopjes was met zijn hattrick. Hij had vaker moeten scoren, maar ach. “Trije doelpunten is lekker. As in oar it lêste doelpunt makke hie, hie ik ek bliid west. Ûteinlik giet it derom dat wy winne.”

‘Hearlik gefoel’

Leenstra is wel een echte spits, erkent hij. Een assist geven is leuk, maar hij schiet de bal het liefst zelf tegen de touwen. “In hearlik gefoel.” De overwinning op RKO, dat afgelopen seizoen uit de derde klasse zondag degradeerde en naar de zaterdag vijfde klasse overstapte, zorgt voor vertrouwen, aldus de spits. “Winne fan in goeie tsjinstanner is dûbeld sa moai.”

De eerste klap is een daalder waard, maar betekent niets als UDIROS de komende duels verzaakt, wenst Leenstra niet te vroeg te juichen. Afgelopen seizoen moesten de blauwwitten als gevolg van een matige start meteen in de achtervolging. Een wisselvallig seizoen resulteerde uiteindelijk in een tegenvallende achtste plek. “Op de mominten dat it barre moast, lieten wy it ôfwitte. It wie net stabyl genôch.”


Bas Leenstra wil met UDIROS stabieler presteren dan vorig seizoen. - Archieffoto Sa!

Dit jaar wil UDIROS tot het einde meestrijden om de prijzen. De jonge ploeg van trainer Oebele Schokker is een jaartje rijper en moet een stap maken, vindt Leenstra. Of UDIROS voor een periode of zelfs de titel kan gaan, durft hij niet te voorspellen. De vijfde klasse A telt dit seizoen een hoop nieuwe gezichten en de spits kent de kracht van de tegenstanders niet. “Mar wy wolle net anonym meihobbelje.”

Dat Leenstra nog voor UDIROS speelt, was geen zekerheidje. Er was flinke interesse voor de makkelijk scorende aanvaller, maar Leenstra bleef de club uit zijn geboortedorp trouw. “Ik ha earder foar Jobbegea spile, mar rekke dêr it plezier yn fuotbal in bytsje kwyt. As je gjin plezier ha, kinne je ek net prestearje. Boppedat kin ik no moai op it fytske nei de training. Ik sjoch my ek net eltse tiisdei en tongersdei yn ‘e auto stappen om in ein te riden om te trainen.”

Minder afhankelijk

Leenstra voelt zich thuis bij UDIROS, bij zijn dorpsgenoten en voetbalmaatjes. De sfeer bij de voetbaltak van de omnivereniging is uitstekend, aldus de aanvaller. De nazit is altijd gezellig en als sc Heerenveen op zaterdagavond thuis speelt, stapt bijna de volledige ploeg op de fiets richting Abe Lenstra Stadion. “Ek jonges fan it twadde gean mei, wy ha in hechte groep.”

Trainer Oebele Schokker sprak afgelopen seizoen uit dat UDIROS minder afhankelijk moet worden van zijn topscorer. De afhankelijkheid van de spits maakt het aanvalsspel voorspelbaar, vindt Schokker. Omdat routinier Arnold van der Woude, die ook makkelijk het net vond, is gestopt, lijkt UDIROS echter nog meer aangewezen op de doelpuntenstroom van de spits.

“Dat falt ta. Wy ha wol mear jonges dy’t in doelpunt meitsje kinne,” stelt Leenstra, die het niet als extra druk ervaart dat UDIROS zo zwaar op zijn doelpunten leunt. Hij hoopt dit seizoen wel minder vaak geblesseerd te raken. De puntspeler wordt flink aangepakt door tegenstanders, maar mijdt zelf de duels ook niet. “Oebele seit dat ik wat slimmer yn ‘e duels wurde moat. Ik hâld fan fysyk fuotbal, mar ik moat leare de duels soms út de wei te gean.”

UDIROS speelt zaterdag thuis tegen SV Mulier dat de eerste wedstrijd van het seizoen met 1-0 verloor van LSC 1890. De aftrap van het duel in Nieuwehorne is om 12.30 uur.

Meer SA!

Afbeelding
Speuren naar verhaal achter foto in De Skâns Cultuur 3 uur geleden
Aanvoerder Remko Dam verzendt een pass.
Read Swart-aanvoerder Dam: 'Wy ha sa gau mooglik punten nedich' Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Fietsend langs Smallingerlands geluid Cultuur 8 uur geleden
Arend Waninge
Moai span Column 9 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 13 uur geleden
Commissaris van de Koning Arno Brok en schapenhouder Martin Reitsma. Op de achtergrond burgemeester Andries Bouwman en Albert van der Ploeg (LTO).
Brok bezoekt onder druk staande schapensector Nieuws 14 uur geleden
Frank de Vegt en Sietze Boonstra bij een verdeelstation, achter hen de transformator.
Groen Oerrock is voorloper in Nederland Cultuur 7 mei, 17:20
Iris Overwijk en haar moeder Alie onthullen het monument bij de brug over de Heafeart.
Eigen monument voor wapendropping Nieuws 7 mei, 10:48