Oebele Schokker speelde vorig seizoen nog voor UDIROS en is nu trainer van de Nieuwehornsters.
Oebele Schokker speelde vorig seizoen nog voor UDIROS en is nu trainer van de Nieuwehornsters. Sietse de Boer

Schokker vertrouwt bij UDIROS op jong talent

Sport

NIEUWEHORNE Bij UDIROS staat dit jaar Oebele Schokker voor de groep. De oud-aanvaller van onder meer Cambuur en Harkemase Boys debuteert als trainer bij de zaterdag vijfdeklasser en kwam met de Nieuwehornsters redelijk uit de startblokken. Het finetunen van zijn jonge selectie vraagt echter tijd, weet Schokker. “Mar it komt goed, der is genôch potinsje.”

Schokker, hij wordt volgende week 38, kwam vorig seizoen nog uit voor UDIROS, maar vond het na bijna twintig jaar voetbal welletjes. In zijn nieuwe rol als trainer werkt hij met een sterk verjongde groep ten opzichte van het voorbije voetbaljaar. Oudgedienden en sterkhouders als Sander Jongsma, Johan Ros en Jan Steunenbrink stopten, daarvoor in de plaats kwam een aantal jonge en talentvolle spelers terug.

Ook Schokker zelf stopte. Van de switch van voetballer naar trainer heeft de oud-aanvaller nog geen moment spijt. Hij piekert er niet over om de kicksen weer aan te trekken. “Fan oaren hearde ik dat se der mouite mei hienen, mar ik mis it fuotbal net. Fanôf de earste trening ha ik it gefoel dat ik mei wat moais dwaande bin. Ik helje in soad plezier út it trainen en coachen.”

Het stoppen van geroutineerde waarden biedt de jongere garde de kans zich in de kijker te spelen. Dat gebeurt ook volgens de trainer. Schokker haalt rechtsback Tymen Bakker als voorbeeld aan. “Tymen spile foarich jier yn it twadde, mar docht it goed en hat him yn de basis spile. En hy kin noch better, der sit wol rek yn. Boppedat rinne der mear talinten roun dy’t der oan sitte te kommen.”


Aanvaller Bas Leenstra (midden) is een belangrijke kracht voor UDIROS. - Sietse de Boer

Schokker werkt bij UDIROS met een jonge groep. De gemiddelde leeftijd bedraagt hooguit 25, schat hij. Als de jongeren niet uit het dorp vertrekken voor studie of werk, ziet de toekomst er veelbelovend uit, denkt de trainer. Zover is het nog niet. Schokker moet opbouwwerk verrichten met een nieuwe generatie voetballers en dat vraagt geduld.

De competitiestart leverde UDIROS vijf punten uit vier duels op. Een aantal waar Schokker mee kan leven. Duels tegen Surhuisterveen en GSVV leverden een gelijkspel op. Afgelopen weekend werd gehak gemaakt van Jistrum (1-6) Alleen de nederlaag tegen De Sweach was in de ogen van de trainer onnodig. “De oare útslagen wiene terjochte.”

De forse uitzege op Jistrum was een welkome opsteker voor trainer en spelers. Schokker is bezig een nieuwe speelwijze in te slijpen en dan zijn resultaten welkom. “Wy wolle sa gau mooglik de bal feroverje. Dêrmei jouwe wy romte fuort, mar as it slagget ha wy foaryn de kwaliteit om it ôf te meitsjen. De jongens moattte der yn leauwe, 6-1 winne helpt yn dat proses.”

De ruime zege op de hekkensluiter was goed voor het team, maar ook voor spits Bas Leenstra. De aanvaller scoorde driemaal , zijn eerste treffers van het seizoen. “Bas is in gefaarlikke oanfaller, in man wêr’t ús spul om draait. Hy belangryk, yn en bûten it fjild. In spits wol skoare, dat hy syn goals meipikt hat is goed foar him,” weet Schokker uit ervaring.


Gosse Posthumus vormt een gevaarlijk aanvalskoppel met Bas Leenstra. - Sietse de Boer

De zege op Jistrum bracht ook tekortkomingen aan het licht. Een uitstekende eerste helft werd gevolgd door een matige tweede. “It moat stabiler.” En conditioneel moet er een tandje bij, zeker als UDIROS sterkere tegenstanders treft. Daarom is het volgens de trainer goed dat de jonge voetballers veel minuten maken “Se krije steads meer ynhâld.”

Zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen Donkerbroek op het programma. De Donkerbroeksters degradeerden afgelopen seizoen en maakten de overstap van zondag naar zaterdag. Schokker weet weinig van de komende tegenstander. “Mar hja ha ONB ferslein en ik hear fan elts dat ONB in hiele knappe ploech hat. It sil net maklik wurde, mar wy wolle it thús elke tsjinstanner moeilijk meitsje,” zegt Schokker.

De trainer kijkt echter vooral naar zijn eigen elftal. In Jistrum bleek het aanvalskoppel Bas Leenstra en Gosse Posthumus in een 4-4-2-formatie goed te renderen. Het duo scoorde samen vijfmaal. “Dus dat krijt seker in ferfolch.” En Schokker blijft de jonge talenten kansen geven. “Leeftyd is net fan belang, as in jongen fan 17 better spilet as ien fan 33, mei hy it sjen litte.”

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 16 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 22 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws gisteren
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport gisteren
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws gisteren
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39