André van der Veen wil met Langezwaag Wispolia graag de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen.
André van der Veen wil met Langezwaag Wispolia graag de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen. Sietse de Boer

‘Wy hoege net, de druk leit by harren’

Sport

LANGEZWAAG Op de laatste speelronde voor de winterstop staat de derby tussen Langezwaag en koploper Wispolia op het programma. Altijd een beladen wedstrijd, maar nu zeker. Beide ploegen zijn in vorm en gaan voor de winst. “Mar de druk leit by harren,” stelt trainer André van der Veen van Langezwaag.

Langezwaag hielp Wispolia de voorbije speelronden door de naaste concurrenten van de Terwispelers, Blauwhuis en Lemmer, te kloppen. Dankzij de zeges van de Langsweachsters vergrootte Wispolia het gat tot vier punten, terwijl de koploper bovendien nog een inhaalduel (18 december) tegen Kuinre tegoed heeft. Als Wispolia de komende duels weet te winnen bedraagt de voorsprong op de rivalen bij het ingaan van de winterstop maar liefst zeven punten.

Als het aan Langezwaag ligt komt het zover niet. De Opsterlandse derby leeft volgens André van der Veen volop bij zijn spelers. Langezwaag wil graag de strijd aangaan met de koploper en voelt zich gesterkt door de goede resultaten van de afgelopen weken. Langezwaag won vier duels op rij en wil dolgraag het nog ongeslagen Wispolia de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen.

Plezier voorop

“Mar wy moatte neat”, zegt Van der Veen. “Wispolia wol kampioen wurde hearre wy oeral. Se binne favoryt en moatte it mar sjen litte.” Bij Langezwaag, dat de ambitie heeft uitgesproken bij de eerste vijf te willen eindigen, staat het plezier voorop. Maar denkt Van der Veen, als er één ploeg is in 5A die Wispolia kan kloppen is het Langezwaag. “Dat krije we hast wykliks fan ús tsjinstanners te hearren.”

Het draait bij Langezwaag, aldus Van der Veen. Zijn spelers zijn gretig en in vorm. “De oanfallers skoare en ús keeper hâldt op belangryke mominten de bal tsjin.” Wie er ook wint, na afloop wordt een feestje gehouden. “Dat is tradysje. As we inoar treffe is der nei ôfrin muzyk yn ‘e kantine. Ek ús twadde en tredde spylje snein tsjininoar, it kin in moaie dei wurde.”


Guido Pen leeft met Wispolia met vertrouwen toe naar de Opsterlandse derby. - Sietse de Boer

Ook Wispolia leeft volgens trainer Guido Pen met een goed gevoel naar de wedstrijd van zondag toe. Wispolia had afgelopen weekend de nodige moeite om het laag geklasseerde maar stugge Houtigehage op de knieën te krijgen. “We kwamen zelfs op achterstand, maar na de pauze hebben we extra gas gegeven en de overwinning verdiend over de streep getrokken,” aldus Pen.

Periodekampioen

Bij een zege op Langezwaag is Wispolia definitief zeker van winst in de eerste periode, maar in Terwispel leeft de periodetitel niet. Pen: “We staan er goed voor en gaan voor de titel. Zo ver is het nog lang niet. Ik weet uit ervaring dat na de winterstop de verhoudingen enorm kunnen veranderen. Ook volgend jaar moeten we ons weer bewijzen. Willen we kampioen worden dan moeten we het hele seizoen gas geven.”

Pen verwacht een spannend duel op sportpark It Paradyske. Langezwaag heeft volgens Pen een goed voetballend elftal. “Niks geen lange halen snel thuis, ze spelen verzorgd voetbal. Ook mijn team speelt verzorgd voetbal. Dat we uit spelen maakt voor ons geen verschil. We gaan uit van de eigen mogelijkheden. Ik denk dat het een aardige krachtmeting kan worden.”

De wedstrijd van de week is ditmaal  Tijnje - Blue Boys. Een verslag van dit duel is eind zondagmiddag te vinden op deze site.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 4 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 8 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 8 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 8 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 21 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen gisteren
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09